- czw kwie 27, 2006 7:58 pm
ABB-Dziennik transakcyjny: Pierwszy wpis
Jest siódma rano, chłodny wiatr powiewa przez okno na moją twarz, które zostawiłem otwarte przez noc. Po kilku sekundach zdałem sobie sprawę, że jestem obudzony i nowy dzień się zaczął. Włączam komputer i z ogromnym podekscytowaniem oczekuję pierwszych wyników kwartalnych ABB.
Oczekiwania były stosunkowo wysokie pomimo kosztów porównawczych związanych z azbestem (90 milionów) dla zysku netto. Pomimo doskonałych wyników EBIT i zamówień, w różnych kręgach już krążą plotki, że ABB nie spełnił oczekiwań. Ponieważ nie miałem warrantów w portfelu z powodu zbyt wysokiego ryzyka przed ogłoszeniem wyników, opuściłem komputer z uśmiechem, ale też trochę zdziwiony. Po krótkim śniadaniu i szybkiej kąpieli, znowu zasiadłem do komputera, żeby zapoznać się z aktualnymi informacjami. Zauważyłem, że opinie na temat wyników są bardzo zróżnicowane. Z jednej strony mówi się o bardzo dobrych wynikach, ale z drugiej o niespełnionych oczekiwaniach.
Gdy jednak zobaczyłem na rynku przed otwarciem, że ABB był notowany na około 18,5, pomyślałem, że przegapiłem odpowiedni moment na wejście i muszę poczekać na następną dobrą okazję. Wraz z otwarciem giełdy o godzinie 9:00, nie mogłem uwierzyć własnym oczom. Co się dzieje? Kurs skacze ekstremalnie nerwowo w górę i w dół przy bardzo wysokim wolumenie w ciągu kilku minut. Każda większa sprzedaż może teraz wywołać panikę i spadek. I oto nadeszła, kobiety domowe panicznie się wycofują i dodatkowo wzmacniają spadek. Dla mnie bardzo korzystne, ponieważ mogę wejść na pozycję tak jak chciałem. Ponieważ planuję utrzymać pozycję przez kilka dni, zdecydowałem się na ABBRE. Jako cenę zakupu ustaliłem 0,36 i ostatecznie udało mi się ją nabyć prawie w dolnym punkcie dzisiejszego dnia bazowego.
Rozważania dotyczące zakupu:
Dzisiejsza przecena ABB jest stosunkowo nieuzasadniona. Wyniki były ogólnie dobre, a przede wszystkim dzięki wysokiemu zamówieniom i pozytywnym perspektywom, rok dla ABB zapowiada się doskonale. Spadek wynika więc raczej z zasady "sprzedaj po dobrej wiadomości", czyli realizacja zysków po silnym wzroście. Całe to zjawisko zostało wzmocnione przez panicznych inwestorów, którzy spodziewali się dalszego wzrostu i prawdopodobnie nie byli w ABB inwestowani zbyt długo. Chart technicznie w ostatnich dniach ukształtował się nowy kanał trendu. Dzisiejsze minimum przy 17,40 było testem wsparcia, które się utrzymało. Dla mnie jasne utworzenie podstawy, złożyłem zlecenie zakupu i wkrótce otrzymałem ABBRE (cena zakupu 0,36). Jak przypuszczałem, kurs się odrodził i zakończył dzień na poziomie 17,85 kilka godzin później. Krótkoterminowo widzę potencjał chart techniczny do około 18,65, choć przez najbliższe 2 dni giełdowe nie spodziewam się zbyt wiele.
Mam nadzieję, że moje wpisy pozwolą wyjaśnić moje motywacje do zakupu i będę wdzięczny za sugestie, sensowne krytyki i pochwały dla mojego dziennika transakcyjnego ABB. Będę się cieszył, jeśli od czasu do czasu zaglądniecie do tego tematu. Aktualny stan mojego portfela zawsze znajdziecie na dole mojego wpisu.
Z poważaniem
Adrian
-------------------------------------------------- -----------------------------
Warrants w portfelu:
ABBRE - 27.05.2006 - Zakup: 0,36 - Wartość sprzedaży: 0,38 - Stopa zwrotu: 5,5%