Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Książka handlowa ABB Trading

Napisany przez Adrian
Kochani uczestnicy forum, chciałbym, jeśli nikt z was nie ma nic przeciwko. Mieć własny wątek, w którym publicznie przedstawiałbym moje transakcje na instrument bazowy ABB (w czasie rzeczywistym). Będę umieszczał każde moje zakupy/sprzedaże i podawał powody. Ważne jest, aby nie chodziło tutaj o czystą spekulację, lecz o handel z przemyślanym ryzykiem. Innymi słowy, chciałbym spróbować handlować warantami na ABB, unikając przy tym dużych ryzyk czy dokonywania transakcji bez przemyślanej koncepcji. Włożone pieniądze pochodzą z czystego zysku z wcześniejszych akcji i są dość umiarkowane. Powody? Od dłuższego czasu zajmuję się warantami na instrument bazowy ABB i udało mi się już osiągnąć całkiem sporą korzyść. Każda akcja ma swoją własną charakterystykę. Wynika to z psychologii inwestujących osób, które często pochodzą z bardzo zróżnicowanych grup. Poprzez wzorce zachowań, doświadczenie, analizę wykresów i głębsze zrozumienie instrumentu bazowego ABB, uważam, że dzięki specjalizacji można osiągnąć większy zysk. Chcę prowadzić ten wątek głównie po to, aby przedstawić innym osobom moje rozważania i oczywiście, aby lepiej uczyć się na błędach lub czerpać korzyści od innych uczestników forum. Czy jest zainteresowanie z waszej strony? Pozdrawiam serdecznie Adrian

Napisany przez Hans
Jaka pozycja? 8)

Napisany przez 2cybercrash
Jestem bardzo zadowolony, Adrian, że sam doszedłeś do tego błyskotliwego pomysłu. Nie ma nic złego w prowadzeniu protokołu kupna/sprzedaży dla określonego instrumentu pochodnego, podobnie jak dla kursu akcji, o ile nie kończy się to popadaniem w zarozumiałość lub depresję? Po prostu pamiętaj, że wielkość zaangażowania musi być akceptowalna w przypadku całkowitej straty. Może też być interesujące prowadzenie strategii Put na SMI lub indeksach SMI (ABB) za pośrednictwem Eurex w kierunku maja/czerwca. Profesjonalną i skuteczną strategią byłby jednak sprzedaż opcji Call na własne udziały. Lub sprzedaż opcji Put z zamiarem przejęcia/ zakupu akcji po niższych cenach, zwaną wykonaniem. Będzie to na pewno interesujące, mam nadzieję, że masz również naprawdę wytrwałość i wytrzymałość oraz nie usuwasz wpisów, gdy oczekiwania się rozwieją?

Napisany przez beta
Brzmi dobrze. W każdym razie popieram pomysł utworzenia nowego, oddzielnego wątku dotyczącego warrantów. W ten sposób zostałby on wreszcie czytelnie odseparowany. Wyobrażam to sobie tak:ABB ....1,2,3...Apple...1,2Logitech ...1Palladium...1,2...SMI ...itp.Tu zależy od Ciebie.Możesz zapytać Salamandra. Zawsze ma otwarte ucho.Pozdrowienia

Napisany przez Adrian
@hans: W tej chwili nie byłoby dobrym pomysłem obstawianie putów, raczej byłbyś za późno. Więcej informacji wspomnę w moim pierwszym oficjalnym poście. @cybercrash: Jak wspomniałem, wykorzystuję zyski z ostatnich akcji. Kwota zaangażowana będzie relatywnie umiarkowana i najprawdopodobniej pozostanie w granicach 5000-6000 franków. Byłbym w stanie znieść całkowitą stratę, dlatego też handluję warantami. Oczywiście celem nie jest chwalenie się, ale stworzenie interesującego, mam nadzieję, pouczającego wątku do śledzenia. Nie widzę sensu w imponowaniu osobom z internetu, które nawet mnie nie znają. Bardziej zależy mi na optymalizacji moich transakcji i dostrzeżeniu moich błędów. Dlatego na pewno nie będę manipulował publikując swoje trades na forum. @beta: Myślę, że po prostu będę kontynuował odpowiadając na wiadomości na dole tego wątku. Osoby zainteresowane mogą go śledzić, a inne nie.

Napisany przez Adrian
ABB-Dziennik transakcyjny: Pierwszy wpis Jest siódma rano, chłodny wiatr powiewa przez okno na moją twarz, które zostawiłem otwarte przez noc. Po kilku sekundach zdałem sobie sprawę, że jestem obudzony i nowy dzień się zaczął. Włączam komputer i z ogromnym podekscytowaniem oczekuję pierwszych wyników kwartalnych ABB. Oczekiwania były stosunkowo wysokie pomimo kosztów porównawczych związanych z azbestem (90 milionów) dla zysku netto. Pomimo doskonałych wyników EBIT i zamówień, w różnych kręgach już krążą plotki, że ABB nie spełnił oczekiwań. Ponieważ nie miałem warrantów w portfelu z powodu zbyt wysokiego ryzyka przed ogłoszeniem wyników, opuściłem komputer z uśmiechem, ale też trochę zdziwiony. Po krótkim śniadaniu i szybkiej kąpieli, znowu zasiadłem do komputera, żeby zapoznać się z aktualnymi informacjami. Zauważyłem, że opinie na temat wyników są bardzo zróżnicowane. Z jednej strony mówi się o bardzo dobrych wynikach, ale z drugiej o niespełnionych oczekiwaniach. Gdy jednak zobaczyłem na rynku przed otwarciem, że ABB był notowany na około 18,5, pomyślałem, że przegapiłem odpowiedni moment na wejście i muszę poczekać na następną dobrą okazję. Wraz z otwarciem giełdy o godzinie 9:00, nie mogłem uwierzyć własnym oczom. Co się dzieje? Kurs skacze ekstremalnie nerwowo w górę i w dół przy bardzo wysokim wolumenie w ciągu kilku minut. Każda większa sprzedaż może teraz wywołać panikę i spadek. I oto nadeszła, kobiety domowe panicznie się wycofują i dodatkowo wzmacniają spadek. Dla mnie bardzo korzystne, ponieważ mogę wejść na pozycję tak jak chciałem. Ponieważ planuję utrzymać pozycję przez kilka dni, zdecydowałem się na ABBRE. Jako cenę zakupu ustaliłem 0,36 i ostatecznie udało mi się ją nabyć prawie w dolnym punkcie dzisiejszego dnia bazowego. Rozważania dotyczące zakupu: Dzisiejsza przecena ABB jest stosunkowo nieuzasadniona. Wyniki były ogólnie dobre, a przede wszystkim dzięki wysokiemu zamówieniom i pozytywnym perspektywom, rok dla ABB zapowiada się doskonale. Spadek wynika więc raczej z zasady "sprzedaj po dobrej wiadomości", czyli realizacja zysków po silnym wzroście. Całe to zjawisko zostało wzmocnione przez panicznych inwestorów, którzy spodziewali się dalszego wzrostu i prawdopodobnie nie byli w ABB inwestowani zbyt długo. Chart technicznie w ostatnich dniach ukształtował się nowy kanał trendu. Dzisiejsze minimum przy 17,40 było testem wsparcia, które się utrzymało. Dla mnie jasne utworzenie podstawy, złożyłem zlecenie zakupu i wkrótce otrzymałem ABBRE (cena zakupu 0,36). Jak przypuszczałem, kurs się odrodził i zakończył dzień na poziomie 17,85 kilka godzin później. Krótkoterminowo widzę potencjał chart techniczny do około 18,65, choć przez najbliższe 2 dni giełdowe nie spodziewam się zbyt wiele. Mam nadzieję, że moje wpisy pozwolą wyjaśnić moje motywacje do zakupu i będę wdzięczny za sugestie, sensowne krytyki i pochwały dla mojego dziennika transakcyjnego ABB. Będę się cieszył, jeśli od czasu do czasu zaglądniecie do tego tematu. Aktualny stan mojego portfela zawsze znajdziecie na dole mojego wpisu. Z poważaniem Adrian -------------------------------------------------- ----------------------------- Warrants w portfelu: ABBRE - 27.05.2006 - Zakup: 0,36 - Wartość sprzedaży: 0,38 - Stopa zwrotu: 5,5%

Napisany przez ADMCI4
Cześć Adrianie, Chociaż nie interesuję się ABB, ponieważ inwestuję głównie w waranty rynkowe, uważam Twój pomysł za doskonały i bardzo odważny. Na pewno będę śledzić ten wątek. Powodzenia i udanych transakcji! Pozdrowienia, SLIN.

Napisany przez Adrian
Dziennik Handlowy ABB: Drugi wpis Jak przypuszczano, przed nami były dwa raczej spokojne dni handlowe. Kurs precyzyjnie ustala nowe punkty wzrostowego minimum reakcji na dolnej linii trendu. Im więcej dotknięć tej linii trendu, tym bardziej potwierdza się niedawno wyraźniej zarysowany, chociaż raczej krótkoterminowy, silniejszy trend wzrostowy. Z mojego podejrzenia stają się fakty metodologiczne. Oczekuję wzrostu powyżej 18,00 w ciągu następnych dwóch dni. Krótkoterminowy potencjał sięga aż do 18,80. Dobre wyniki kwartalne niektórych firm zdają się dodatkowo wspierać rynek w tym tygodniu. Z poważaniem Adrian -------------------------------------------------- ---------------------------------- Warrants w portfelu: ABBRE - 27.05.2006 - Kupiono: 0,36 - Wartość sprzedaży: 0,38 - Wydajność: 5,5%

Napisany przez Dany1
Cześć Adrian, ciekawy twój dziennik ABB, dzięki

Dziennik ma jakieś objawy zmęczenia? Czy jedynym rozwiązaniem są teraz tabletki nasenne? Czy może po prostu pojechać na wakacje i po powrocie wszystko będzie już po kłopocie?

Napisany przez Hans
cybercrash pisze: Dziennik wydaje się jakoś zmęczony? A może teraz trzeba brać tabletki nasenne? albo po prostu iść na wakacje, a po powrocie wszystkie kłopoty znikną?
..Lizanie ran po piątkowym wyprzedaży w ABB -5% :cry:... ..Warrants są w tym przypadku właściwym instrumentem, chyba że są rzeczywiście potrzebne do zabezpieczenia, ale nie do spekulacji - każdy musi to doświadczyć sam :wink: Żaden tytuł nie rośnie zawsze, zwłaszcza nie po ostatnim występie ABB ! Cytat od adriana @hans: W tej chwili zagrałbyś chyba złą kartą, albo za późno. Więcej informacji znajdziesz w moim 1. oficjalnym poście.

Napisany przez Adrian
ABB-Dziennik transakcyjny: Trzeci wpis Po dwóch mizernych dniach na giełdzie melduję się ponownie. Celem dziennika nie jest przechwalanie się i uciekanie w przypadku obserwacji strat. Ma on być sposobem dla innych, a także dla mnie samego, aby uczyć się na błędach i optymalizować wyniki. Dlatego odrzucam wszelkie oskarżenia o nakłanianie do działań spekulacyjnych oraz o milknięcie z powodu przygnębienia. Co do faktów: W czwartek, będąc jeszcze maksymalnie 15% na plusie, moje obecne portfolio w dzienniku notuje około 25% straty. Wartość bazowa w ciągu ostatnich 3 dni handlowych oscylowała między 18,15 a 16,25! Takie wahania są raczej nietypowe dla Blue Chip ABB. Niestety, w tych dwóch dniach nie mogłem lub zbyt późno mogłem ingerować w wydarzenia z powodu zobowiązań zawodowych, co bardzo ograniczyło moją aktywność handlową. Ponieważ zazwyczaj podczas pracy często mam czas na sprawdzenie moich transakcji, nie ustawiam stopów na moje pozycje. Dziś po południu miałem okazję sprzedać pozycje, ale uważam, że poczekam na dalszy rozwój sytuacji po jutrzejszym ruchu cenowym. Trudno teraz powiedzieć, czy opłaca się już wyjść, czy też możemy spodziewać się wkrótce poprawy sytuacji. Widać więc bardzo dobrze, co może się zdarzyć, gdy przez 2 dni nie jest się obecnym. Być może warto trzymać się zasady "Sprzedaj w maju i odłóż na bok"...! Nadal jestem optymistycznie nastawiony i sądzę, że do końca roku wyniki moich transakcji w dzienniku okażą się zadowalające. Z pozdrowieniami Adrian -------------------------------------------------- ---------------------------------- Opcje w portfelu: ABBRE - 27.05.2006 - Zakup: 0.36 - Wartość sprzedaży: 0.27 - Wynik: -25%

Napisany przez Adrian
@ Kochany Hans: Żaden tytuł nie rośnie zawsze, zwłaszcza nie po ostatniej wydajności ABB! To, że żaden tytuł nie rośnie zawsze, powinno być jasne dla wszystkich. Jednak uważam, że jest ryzykowne wnioskować o dalszym przebiegu tylko dlatego, że ABB dobrze wypadło w przeszłości. Akcje mogą wydawać się przecenione ze względu na wysokie obecnie PE, ale dla spółki mającej potencjał na odwrócenie sytuacji, która przed trzema laty ledwo uniknęła bankructwa, wycena w chwili obecnej nie jest zbyt znacząca. PE ustabilizuje się w przyszłym roku, kiedy zysk netto nie będzie już obciążany przez przesadnie drogie wydatki na szanownych adwokatów. To, co napędza dalszy kurs, to niewątpliwie wyobraźnia inwestorów, a czy naprawdę jest gorsza dla akcji, która w ostatnim czasie dobrze wypadła i ma obiecujące perspektywy na przyszłość? Nie tylko ja, ale również renomowane banki widzą potencjał do osiągnięcia nawet 24 CHF. Nie chcę tym samym zatwierdzać umiejętności analityków. Chciałem tylko wspomnieć :lol: I nie zapominaj: Trend jest twoim przyjacielem.

Muszę powiedzieć, że w związku z dość znacznymi turbulencjami i manipulacjami Stunker-Hatcher, wydajność dziennika ABB jest dość niedoceniana! Czy oznaczony autor dziennika ma obecnie jakąś działalność czy też zamknął swoją pozycję z dużą stratą, czy coś się dzieje? Na podstawie dotychczas napisanego dla mnie nie jest to jasne.

Napisany przez Adrian
Dziennik handlowy ABB: Czwarty wpis Stop-Loss sprzedał wczoraj opcję za 0,21. Dopiero dziś wieczorem ponownie zalogowałem się na moje konto handlowe, dlatego ta nieco opóźniona wiadomość. Przepraszam za to, ale obecnie mam burzliwe życie prywatne i beruflich każdy moment jest zaplanowany do ostatniej chwili. Gwałtowna korekta w ciągu ostatnich trzech dni przyniosła mi stratę w wysokości 40%. Główne przyczyny to złe nałożenie zakupu i zbyt późna reakcja na tę ogromną przecenę. Brak Stop-Loss na początku spadku (mimo ustawionego maksymalnego ryzyka straty na poziomie 30%), pomimo krótkiej nieobecności, a kiedy opcja była na dnie, myślałem już o odwróceniu trendu. Niestety, SMI nadal spadał. Oczekuję niewielkiej dalszej korekty SMI do około 7500, gdzie miejmy nadzieję znajdzie wsparcie. Kiedy się ustabilizuje, spróbuję odkupić opcję za około 0,1. Z poważaniem Adrian

Napisany przez Dany1
Adrian pisze:Dziennik handlowy ABB: Czwarty wpis Przepraszam za to, ale mam obecnie burzliwe życie prywatne i sterty roboty do sufitu. W sekcji Pozostałe wpisy zawsze możesz otworzyć swojego prywatnego dziennika... :mrgreen:

Napisany przez Adrian
Dany1 jeśli mi pomożesz, dlaczego by nie :P Dzisiaj byłem również nad Jeziorem Leman. Niestety pogoda nam nie dopisała.

Napisany przez beta
Historie kobiet, co?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Napisany przez Adrian
@Beta: Dobrze zagrane, lew ? :lol:

Napisany przez Dany1
Adrian pisze: @Beta: Dobrze ryczał lew :lol:
w takim razie musisz otworzyć swoje pamiętnik w Ringier :mrgreen:

Napisany przez Adrian
Skorzystałem z tej gwałtownej przeceny, aby kupić ABBRE po cenie 0,13. Ten dzień będzie dniem handlu. Cel: Sprzedać po cenie 0,15! Jeśli nie uda mi się sprzedać po cenie 0,15, likwiduję pozycję przed zamknięciem giełdy. Powód zakupu: Wygląda na to, że nadchodzi krótkotrwałe ożywienie. Adrian

Napisany przez Adrian
Niestety, nic z tego nie wyszło, więc lepiej teraz zamykam swoją pozycję dla bezpieczeństwa. Amerykanie też otwierają na minusie. Zamykam moją pozycję przy moim EP wynoszącym 0,13! EP: 0,13 VP: 0,13 0 % Adrian

Napisany przez Adrian
Następny Daytrade: Wydaje się być krótka faza odzyskiwania! Kup -> ABBRE EP: 0.14 Cel: VP: 0.16

Napisany przez Adrian
Wygląda na to, że kurs powoli zbliża się do nasycenia tuż poniżej 15. Głównym problemem było to, że mogłem kupić opcję dopiero o godzinie 9:15, gdy znaczna część wzrostu już miała miejsce. Adrian

Napisany przez ADMCI4
Dokładnie z tego powodu nie należy handlować warantami w pierwszej półgodzinie i ostatniej kwadrans na dzień! Dziś mieliśmy otwarcie z wewnętrznym wzrostem. Dlaczego nie poczekałeś po prostu na zamknięcie luki? Prawdopodobnie mógłbyś swobodnie wejść z 0,13.

Najpierw podziękowania dla Adriana za jego prawie czasu rzeczywistego raporty. Dziś porównanie kursu akcji/waranów było bardzo imponujące. Na papierze akcje mogły być wymieniane od wczorajszego zamknięcia do dziś otwarcia i w ciągu dnia z niewielkim marginesem procentowym. Ta sama sytuacja w przypadku warantu jest praktycznie niemożliwa do osiągnięcia!

Napisany przez Adrian
Tak, jestem z powrotem. Widzę, że mój ABBRE sprzedał się automatycznie po cenie 0.16. Chyba mogę powiedzieć, że moje dzisiejsze cele otwarcia giełdy zostały osiągnięte w 100%. Dzisiejsza transakcja: ABBRE Cena zakupu: 0.14 Cena sprzedaży: 0.16 Wydajność: +14.3% Adrian

Napisany przez ADMCI4
Wygląda na to, że wstałeś/aś zdecydowanie za wcześnie. Teraz zabawa zaczyna się dopiero! 8)

Napisany przez beta
mfabian pisze: Wydaje mi się, że wstałeś zbyt wcześnie.
Dobrze możliwe. Ale postawił sobie CEL i osiągnął go w 100%. Reszta się nie liczy.... :wink:

To liczy się, że Adrian po raz pierwszy realnie demonstrował, jak sprawnie można odzyskać własne wydane talary! Robi to przekonująco i po raz pierwszy szczerze opisuje to na forum. Dla odmiany żadnej wirtualnej magii! Dziękujemy Adrian.

Napisany przez beta
Więc tak, wiem: Tylko teoria. Ale mimo wszystko... zamiast akcji o niskiej wartości nominalnej weźmy waranty albo po prostu akcje. (Po zaleceniu Cybercrasha, akcje METHANEX szybko wzrosły o 10%, chociaż zyski zostały od tego czasu znowu zniwelowane) Oto fragmenty strony hazardowej... jak już wspomniałem: Osoby mające alergię na akcje o niskiej wartości nominalnej mogą wybierać inne instrumenty: ------------------------------------- Jeśli zaczynasz z zaledwie 5000 USD i udaje ci się uzyskać zysk na poziomie zaledwie 10% w każdej transakcji co miesiąc inwestując w akcje o niskiej wartości nominalnej, co jest znacznie poniżej naszej średniej, możesz w ciągu zaledwie 5 lat zarobić 1,5 miliona USD. Gdybyś miał tylko 2500 USD na początek i zarabiał zaledwie 5% w każdej transakcji co miesiąc, zbudowałbyś duże oszczędności. Przygotowaliśmy mały wykres, który pokazuje, jak łatwo można pomnożyć swoje pieniądze, jeśli pracują one dla ciebie. Teraz, nie sprawdziłem tego... zakładam, że to prawda. Wystarczy tylko jedno: ustawić sobie cel i wykazać się dyscypliną. Pozdrowienia :mrgreen: ----------- Dołączone: ----------- Adres strony hazardowej: https://www.stockstofollow.com/tradingtips.htm

Napisany przez Adrian
@mfabian: Jak widzisz, lepiej było wczoraj się wycofać. Zaatakuję ponownie, gdy zobaczę dobre szanse na udany handel. Ale w tym gorączkowym okresie wolę zamykać pozycje każdego wieczora, ponieważ nigdy nie wiadomo, co przyniesie następny dzień. Lepiej wyjść wcześniej niż za późno.

Napisany przez Globalist
Tego wieczoru mój program do inwestowania zgłasza ogromny wolumen transakcji ABB Off-Ex. Można by sądzić, że ABB jest przejmowany. :P

Napisany przez beta
W ostatnich dniach można zaobserwować wzrost w handlu Off-ex wieloma tytułami. To chyba tzw. okazuje się nanizanie zysków przed końcem okresu rozliczeniowego... Pozdrowienia

Napisany przez Globalist
ABB został podwyższony przez Moodys. Aż o 2 poziomy w górę. :shock:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata