Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy okresy wypowiedzenia mają podstawę prawną?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie; mam nowego kolegę z pracy, który ma zupełnie inny okres wypowiedzenia w swojej umowie o pracę niż ja. Podczas gdy ja muszę wypowiedzieć umowę na cztery tygodnie przed końcem miesiąca, on ma tylko dwa tygodnie przed końcem miesiąca. Jednakże nie jest już w okresie próbnym... Czy pracodawca może sam określać takie terminy wypowiedzenia, czy są one ustawowo określone i musi się ich trzymać? Czy w ogóle może przyznać różne terminy?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, może to zrobić. BGB §622 reguluje tę kwestię. Jednak okres wypowiedzenia podany przez Pana/Kobietę jest niedopuszczalny, jeśli nie obowiązuje ustęp 5. Czasami trudno jest ustalić odpowiedni okres wypowiedzenia, ponieważ również układ zbiorowy pracy może zawierać odpowiednie przepisy. Zawsze obowiązuje korzystniejszy (w przypadku okresów wypowiedzenia korzyść oznacza dłuższy) okres wypowiedzenia. Dlatego sprawdź, czy istnieje układ zbiorowy pracy, który ustala dłuższe okresy, w przeciwnym razie obowiązuje ustawowe uregulowanie zgodnie z BGB §622. § 622 BGB Okresy wypowiedzenia w stosunkach pracy

Napisany przez 2Bolitho
Porada praktyczna: W żadnym wypadku nie informuj pracodawcy o tym. Jeśli dojdzie do wypowiedzenia umowy z niewłaściwym terminem, sytuacja dotycząca ochrony przed wypowiedzeniem jest już rozstrzygnięta. To może oznaczać dodatkowe kilka miesięcy wypłaty, jeśli pracodawca popełni błąd i złe doradztwo (co zdarza się dość często).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata