Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę pozostać w ubezpieczeniu emerytalnym obowiązkowym?

Napisany przez ADMCI4
Możliwe, że w ciągu najbliższych dwóch lat przekroczę górną granicę obciążenia składkami na ubezpieczenie emerytalne. Do tej pory opłacałem składki ubezpieczeniowe emerytalne przez ponad 20 lat. Co robić, jeśli zarabiam zbyt dużo? Czy jest to podobne do sytuacji w ubezpieczeniu zdrowotnym, gdzie można pozostać dobrowolnie, nawet jeśli przekroczy się górną granicę obciążenia składkami na ubezpieczenie zdrowotne? Jakie wysokości składek są stosowane w takim przypadku, jeśli to jest możliwe? Pozdrowienia, Leopold

Re: Czy mogę pozostać w ubezpieczeniu emerytalnym obowiązkowym?

Napisany przez EasyD
Jeśli nadal pracują Państwo na etacie, nie ma możliwości uniknięcia obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Górna granica podstawy wymiaru składek (BBG) określa maksymalny dochód brutto, od którego naliczane są składki na ubezpieczenie emerytalne. W 2011 roku BBG wynosi miesięcznie 5 500 €. Składka pracownicza na ubezpieczenie emerytalne (GRV) wynosi 9,95%. Jeśli obecnie zarabialiby Państwo 5 500 €, ich wkład własny do GRV wyniósłby miesięcznie 547,25 € (5 500 x 0,095). Jeśli zarabialiby Państwo miesięcznie 10 000 €, składka wyniosłaby nadal 547,25 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata