- śr lut 16, 2011 11:12 pm
Cześć,
mam pytanie dotyczące refinansowania.
Od stycznia 2009 roku mam finansowanie samochodu używanego przez Audi Bank. Okres kredytowania wynosi 48 miesięcy przy oprocentowaniu 6,9% rocznie. W przypadku wcześniejszej spłaty kredytu, naliczone zostaną pozostałe odsetki. Aktualnie z pozostałej kwoty kredytu w wysokości 11300 euro, pozostało do spłaty około 4900 euro (po odliczeniu odsetek). Chcę nadal jeździć autem, bez względu na to, czy zostanie spłacone w całości czy nie. Obecna wartość auta jest dwukrotnie wyższa niż aktualna pozostała kwota kredytu.
Ponieważ planujemy w przyszłości ślub z moją dziewczyną i zamieszkanie razem, pomyślałem o refinansowaniu. Konkretnie chcę zwrócić się o kredyt w moim banku w wysokości około 12-14000 euro (dokładną kwotę musimy jeszcze obliczyć) na okres 48 miesięcy przy oprocentowaniu 6,99% rocznie. Z tej kwoty zostanie spłacony kredyt samochodowy, opłacimy ślub, całe wyposażenie mieszkania wraz z kaucją. Miesięczna rata byłaby tylko około 100 euro wyższa niż obecna rata kredytu samochodowego. Moja dziewczyna pracuje na umowie 400 euro, a ja spodziewam się podwyżki wynagrodzenia od połowy roku o około +600 euro (w tym zmiana z klasy podatkowej I na III).
Czy myślicie, że mój bank będzie na to chętny? Nie chcę sprzedawać auta (które zgodnie z Audi Bank mogę to zrobić, spłacając resztę kwoty w ciągu 2 tygodni), ponieważ jest bardzo zadbane i w bardzo dobrym stanie, zwłaszcza że muszę codziennie przejeżdżać 60 km do pracy i z powrotem.
Będę wdzięczny za udostępnienie osobistych doświadczeń i wskazówek.
P.S.: Do połowy ubiegłego roku miałem negatywny wpis w Schufa z powodu rachunku za telefon komórkowy (skomplikowana historia z dawną strefą domową O2, ponieważ nie mogłem nic udowodnić i uparcie nie chciałem płacić). Mimo to dostałem kredyt, ponieważ mogłem wpłacić kwotę 4000 euro z góry.