Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obliczenie inwestycji 2 mln

Napisany przez rommi
Cześć wszystkim, co sądzicie o następującym rocznym obliczeniu zysku netto dla aktywów o wartości 2 mln euro i oprocentowaniu 5% rocznie dla osoby samotnej: 5% to 100 000 euro odsetek - 30% podatek od odsetek = 70 000 euro dochodu Do tych 70 000 euro dochodu należy dodać następujące odliczenia: Podatek dochodowy: 21 228 € (stawka podatkowa 30,33%) Opłata solidarnościowa: 1 167 € (stawka podatkowa 1,67%) ------------------------------------------------------ Razem: 22 395 (łączna stawka podatku 32,00%) 70 000 - 22 395 = 47 605 roczny zysk netto Czy ten sposób obliczeń jest około poprawny/realistyczny? Czy są jeszcze jakieś inne kwestie, które trzeba wziąć pod uwagę? Chciałbym poznać wasze zdanie i z góry dziękuję! Pozdrowienia, rommi

Re: Obliczenie inwestycji 2 mln

Napisany przez rommi
Cześć wszystkim, po kilku badaniach w internecie myślę, że mój przykładowy rachunek był zupełnie błędny. Po pierwsze, kilka stawek podatkowych nie jest dokładnie podanych, a po drugie, już nie mówimy o podatku od odsetek, ale o podatku ryczałtowym. Ponadto, jeśli dobrze przeczytałem, podatek ryczałtowy jest rozliczany z podatkiem dochodowym. Zatem do obliczeń relevantne jest tylko opodatkowanie dochodów (nie uwzględniłem kwoty wolnej od podatku w wysokości 801 euro). Obliczenia powinny wyglądać następująco: Kapitał w banku: 2 mln euro Stopa oprocentowania roczna: 5% Obliczenia: + 100 000 euro dochód ze Znies [sic!] - 33 828 euro odliczenie podatku dochodowego (stawka podatkowa 33,83%) - 1 860 euro odliczenie podatku solowego (stawka podatkowa: 1,86%) -------------- + 64 312 euro roczny dochód netto do życia =========== Wygląda to teraz lepiej/poprawniej, prawda? Czyli miesięcznie miałbyś do życia 5359 euro (oczywiście koszty ubezpieczenia zdrowotnego trzeba samemu pokryć). To nie jest źle, prawda? To tylko taki przykład, gdyby nagle trafiło Ci się 2 miliony, trzeba być przygotowanym pozdrowienia, rommi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata