Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kwiaty lipca

Napisany przez 2cybercrash
W maju pojawiły się wzrosty o 5% bez powiadomienia: Georg Fischer z solidnym wzrostem na 630, w depozycie Kardex na 69, brak w depozycie Swissquote na absurdalne 375, chore wycenianie, Von Roll martwy kaleka z Plus 7%, nigdy nie trafi do depozytu. Bez względu na to ile Plus. Sulzer na szybkie 1075, nadal uczciwie wyceniony niż ABB, brak w depozycie Słaby wynik kursu Schindler N/PS, dzisiaj byłby podobno konieczny. Swiss Steel od 64 do 68, bliskie wejścia do szczytu 75. Tak, myślałem w maju . . . a oto nie wszyscy są nieobecni.

Napisany przez kandinski
Tak, w maju człowiek myśli... i oto nie wszyscy są z dala. Znowu taki dzień, kiedy (prawie) wszystkie tytuły SMI są na dole... Tylko rzadko dzisiaj spoglądałem na ekran. Być może pan i pani Szwajcarzy sprzedali akcje w taką piękną pogodę zamiast wziąć mały kredyt na wakacje. Tak jak pisze Cybercrash, w większości przypadków w maju większość jest z dala. A w przyszłym roku znów zapomnę :?

Napisany przez richard100
Dzisiaj też byłem cały dzień poza domem. Pewnie dużo nie przegapiłem.... poza tym że PF się skurczyło. ? Jako pocieszenie mogę powiedzieć: Nierealizowane straty kursowe to jeszcze nie straty... ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez kandinski
richard100 pisze: Byłem dzisiaj cały dzień nieobecny. Chyba dużo nie przegapiłem... poza tym, że PF się skurczył. :cry: Jako pocieszenie należy zauważyć: Nierealizowane straty kursowe nie są stratami... :wink: Pozdrowienia Rich
Lepiej byłoby chyba dzisiaj również cały dzień pozostać z dala... Istnieją Market-Makerzy, którzy wpływają na kursy (UBS, CS, ZKB), czy naprawdę możliwe jest, że podają nowe cele cenowe, a mimo to wszystko spada? Cybercrash chyba wie więcej na ten temat...

Napisany przez 2cybercrash
No cóż, są takie oklepane frazy jak sprzedawać po dobrej wiadomości. Dla inwestorów, którzy analizują dane, są to okazje do zakupu i trzeba po prostu znowu mieć cierpliwość i przejść przez majowo-czerwcowe orgie sprzedaży. Małe rozdrobnienie w maju i duże w czerwcu jeszcze wywołają kilka sporów. Generalnie zawsze trzeba zwracać uwagę na to, jak dobrze aktywo wykonało się przed publikacją dobrych wyników i czy kurs nie oddalił się od sprawiedliwej wyceny. Z kolei oczekiwane złe wyniki mogą być już uwzględnione w spadkach kursu, więc gdy obecna informacja o nieco lepszych wynikach wywoła nagły skok cen, mimo słabego wyniku. Dzisiejsza pozytywna reakcja na przykład w przypadku Tecan jest fundamentalnie nieuzasadniona, ale ponieważ zbliża się emisja kapitału, akcjonariusze mają być zachęcani do trzymania się przy inwestycji lub do wzięcia w niej udziału.

Napisany przez kandinski
cybercrash pisze: No cóż, istnieją takie oklepane powiedzenia jak „sprzedaj na dobrą wiadomość”. Albo dla inwestorów, którzy analizują dane, to są kolejne okazje do zakupu i wtedy trzeba po prostu ponownie wykazać się cierpliwością i przetrzeć sell-offy w maju/czerwcu. Mały upadek w maju i duży w czerwcu na pewno jeszcze trochę oddzielą. Generalnie zawsze trzeba zwracać uwagę, jak dobrze przed publikacją dobrych wyników sprawował się dany aktyw i czy cena nie uciekła od sprawiedliwej wyceny. Z drugiej strony, oczekiwane złe wyniki mogą być już uwzględnione w spadku kursu, więc gdy aktualne dane nie są aż tak złe, może nastąpić nagły wzrost cen, pomimo słabego wyniku. Dzisiejsza pozytywna reakcja na przykład w przypadku Tecan jest fundamentalnie nieuzasadniona, ale ze względu na zbliżającą się podwyżkę kapitału, akcjonariusze mają zostać zainteresowani lub zachęceni do skoku.
Dziękuję za uspokojenie! Chciałbym mieć twoją cierpliwość... To prawdopodobnie kwestia doświadczenia. Spróbuję podejść do tego nieco spokojniej i myśleć długoterminowo. :roll:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata