Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy mam prawo do pełnego urlopu po długiej chorobie?

Napisany przez ADMCI4
Z powodu choroby psychicznej byłem niezdolny do pracy przez łącznie cztery miesiące od stycznia. Ostatnim razem były to nawet dwa miesiące z rzędu i dlatego otrzymywałem zasiłek chorobowy zamiast wynagrodzenia. Jak dotąd wszystko dobrze, ale teraz mój pracodawca uważa, że z powodu długiej choroby nie przysługuje mi już pełen urlop wypoczynkowy. To jednak nie może być prawda, jeśli w mojej umowie ustalono 28 dni urlopu. W końcu byłem chory, a nie na urlopie specjalnym. Czy istnieje tutaj jakaś regulacja prawna, czy pracodawcy mogą postępować indywidualnie? Pozdrowienia, Pit

Napisany przez 2Bolitho
Twoim pracodawca się myli. Jednak nie do końca. W ustawie o urlopach wypoczynkowych prawo do urlopu nie jest powiązane z odpowiednią pracą. § 1 BUrlG(Gesetz)Urlop wypoczynkowy Każdy pracownik ma prawo do płatnego urlopu wypoczynkowego w każdym roku kalendarzowym. Potwierdza to również TSUE. Jednak BAG miał/miało inne zdanie. TSUE jest jednak decydującą instancją. Dla pracownika sytuacja ta jest jednak zazwyczaj niekorzystna, ponieważ długotrwałe chorujący pracownicy teraz kosztują firmę pieniądze i dlatego bardziej skłonni są zwolnić pracownika z powodu negatywnej prognozy zdrowotnej. Odpowiednie wyroki znajdziesz również w Internecie. Jednak dla większości pracodawców wystarczy wskazanie na obowiązujące orzecznictwo TSUE.

Napisany przez barbara
Ja, oczywiście możesz wziąć urlop. Nie jestem pewien/a co do kwestii prawnej.

Napisany przez 2Bolitho
Jednak jestem pewien :-)

Napisany przez gavino
Masz jasne prawo do korzystania z pełnych dni urlopowych. Miałem podobną sytuację w rodzinie. Problemem jest raczej to, że kosztujesz pracodawcę zbyt dużo. Prawdopodobnie zwolni cię tak szybko, jak będzie mógł. Musisz być na to przygotowany. Mojego kuzyna zwolnili po tym incydencie z powodu restrukturyzacji. To nie jest sprawiedliwe, ale zrozumiałe w pewien sposób.

Napisany przez Naseweis
Trzeba najpierw zapytać, o jaki urlop chodzi?

Czy chodzi o urlop z zeszłego roku?

W takim razie pracodawca ma rację, ponieważ w przepisie B Url.G § 7 Abs.3 stwierdza się:

(3) Urlop musi być udzielony i wykorzystany w bieżącym roku kalendarzowym. Przeniesienie urlopu na następny rok kalendarzowy jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy pilne przyczyny mające związek z działalnością przedsiębiorstwa lub z osobą pracownika uzasadniają takie działanie. W przypadku przeniesienia urlopu musi być on udzielony i wykorzystany w ciągu pierwszych trzech miesięcy następnego roku kalendarzowego. Na życzenie pracownika powstający urlop częściowy zgodnie z § 5 ust. 1 lit. a należy przenieść na następny rok kalendarzowy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Bolitho

Trzeba najpierw zapytać, o jaki urlop chodzi?

Czy chodzi o urlop z ubiegłego roku?

W takim razie pracodawca ma rację, ponieważ w B Ustawie o Urlopie § 7 Abs.3 stoi:

(3) Urlop musi być udzielony i wykorzystany w bieżącym roku kalendarzowym. Przeniesienie urlopu na następny rok kalendarzowy jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy istnieją pilne przyczyny operacyjne lub związane z pracownikiem, które to uzasadniają. W przypadku przeniesienia urlopu musi on być udzielony i wykorzystany w pierwszych trzech miesiącach następnego roku kalendarzowego. Na żądanie pracownika powstała część urlopu zgodnie z § 5 Abs. 1 litera a musi jednak zostać przeniesiona na następny rok kalendarzowy.

Pozdrowienia N.

Masz rację, Naseweis. Ale niestety jednak jest to błędne: Trybunał Sprawiedliwości UE zmienił orzecznictwo BAG i orzeka wbrew wymienionym przepisom. W związku z tym utrata urlopu zgodnie z prawem europejskim nie jest dopuszczalna. Niemieckie prawodawstwo będzie musiało się dostosować.

np. Link:
TJUE: Brak utraty prawa do urlopu lub odszkodowania za nieobecność z powodu choroby | Mosebach & Partner - Twój prawnik i specjalista od prawa pracy w Kassel

Napisany przez Naseweis
Cześć Bolitho,

nie miałem o tym pojęcia, ale mi pomogłeś.

Dzięki i pozdrowienia!

Norbert

Napisany przez Daria
Cześć wszystkim,

Znalazłem ten post za pomocą wyszukiwarki na forum.
Mam dodatkowe pytanie: Jak to wygląda, jeśli zmienię pracodawcę (w trakcie roku), czy otrzymam w nowej firmie nowe dni urlopowe proporcjonalnie do roku?

Oznacza to, że mogę wziąć pozostały urlop u starego pracodawcy?

Napisany przez Dahut
W nowym miejscu pracy otrzymuje się proporcjonalny urlop za każdy pełny miesiąc przepracowany. Pozostały urlop musi być udzielony przez starego pracodawcę. Może go wypłacić tylko wtedy, gdy nie można go już wykorzystać. Np.: Zmieniasz pracodawcę na 15.09. U starego pracodawcy przysługiwałby ci 16 dni urlopu (2 na miesiąc = minimalne prawo), ale jeśli masz tylko 14 dni okresu wypowiedzenia, możesz wziąć tylko 10 dni urlopu (12 w przypadku 6-dniowego tygodnia pracy), resztę musi ci przyznać stary pracodawca i wypłacić ci pozostałe 6 lub 4 dni. W nowej pracy otrzymasz na resztę roku 6 dni urlopu (3 miesiące po 2 dni).

Napisany przez Andi25
Czas choroby jest niezależny od przysługującego urlopu wypoczynkowego, jeśli przedstawisz zwolnienie lekarskie. Nadal masz prawo do pełnego pozostałego urlopu.

Napisany przez Vera72
Cześć, masz prawo do dni urlopowych....

Napisany przez Christian70
Cześć, to nie ma znaczenia. Masz prawo do pełnej liczby dni urlopowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata