Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wiele placów budowy, zakup domu pomimo pełnego finansowania?

Napisany przez mop
Cześć, być może ktoś ma doświadczenie w temacie finansowania nieruchomości bez kapitału własnego. Na początek krótkie podsumowanie naszych warunków. Pracuję od 13 lat jako wychowawczyni w służbie publicznej i mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Moja pensja netto wynosi dokładnie 2000 euro. Mój mąż, z powodu nieudanej działalności gospodarczej, znajduje się w postępowaniu upadłościowym. Pracuje jako technik dentystyczny na pół etatu i otrzymuje 620 euro netto. Dodatkowo ma dodatkową pracę, z której zarabia około 350 euro miesięcznie. Czasami pracuję również dodatkowo i otrzymuję średnio dodatkowo 100-200 euro. Razem mamy więc około 3000 euro netto. Nie mamy żadnych kredytów, mój mąż ma obowiązek alimentacyjny wobec nieślubnego dziecka w wysokości 180 euro miesięcznie. Jesteśmy małżeństwem od 2008 roku, posiadający rozdzielność majątkową. Przechodząc do naszego problemu. Moglibyśmy nabyć piękny Dom z muru pruskiego w sąsiedztwie za 90000 euro. Na remonty, odnowę itp. oszacowaliśmy dodatkowe 40000 euro. Nasz bank odmówił udzielenia kredytu, ponieważ nie mogą uwzględnić dochodu mojego męża, z powodu jego postępowania upadłościowego, do finansowania, co oznaczałoby, że ja byłabym jedyną nabywczynią domu, a uwzględnić mogliby jedynie moje 2000 euro. Dodatkowym problemem jest brak kapitału własnego. Bank mógłby sfinansować do 100000 euro, ale to pokryłoby jedynie koszty dodatkowe nabycia nieruchomości + sam zakup domu. W moim kręgu znajomych każdy odradza mi taki projekt, a opinie są takie, że koszty nabycia domu + koszty remontu nie mogą być objęte pełnym finansowaniem, ponieważ banki uważają to za zbyt ryzykowne i brak zabezpieczeń. Mając na uwadze moje pytanie, czy istnieje mimo to sposób na zrealizowanie naszego marzenia o własnym domu. Czy ktoś zna firmę Dom i Mieszkanie? Umówiliśmy się na spotkanie w sobotę, rozmowa telefoniczna sugerowała, że mamy realne szanse na uzyskanie finansowania w wysokości około 140000 euro poprzez tę firmę. Będę wdzięczna za doświadczenia, kompetentne porady i pomocne wskazówki.

Napisany przez 2Bolitho
Nu cóż, to jakoś zrozumiałe. Dla Ciebie może wartość tego domu to 140 000 euro. Ale kto wie, ile innych osób w nagłym wypadku byłoby w stanie zapłacić za taki Dom. Nawet z uwzględnieniem remontu. Uważam, że pełne sfinansowanie to lekka przesada. Myślę, że będzie to sfinansowanie na 140%... Ciekawe, czy ktoś się na to zdecyduje.

Napisany przez Ferlin83
Dobry wieczór! Mogę jedynie podzielić się informacją, że zarabiam około 1750 € netto, moja dziewczyna jest na urlopie macierzyńskim i zarabia 650 €, jeszcze przez 1,5 roku. Wczoraj podpisaliśmy umowę na pełne finansowanie w wysokości 220 000 € w Raiffeisenbank! 125 000 € pożyczki związanej z budową, 57 000 € dofinansowania od państwa i 38 000 € zwykłego kredytu! Jednak jest to na budowę nowego domu w Austrii! Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mop, bez kolejnych kredytów (jak to ogłosiliście) i przy dwuosobowym gospodarstwie domowym, w połączeniu z rozdzielnością majątkową, uważam, że finansowanie w wysokości 140 000 jest wykonalne przy twoich dochodach netto i statusie pracownika! Z jakiego miasta pochodzisz? Być może dostępne są fundusze pomocowe, a także możliwe jest korzystne pożyczka podporządkowana na koszty dodatkowe. To obniża stopień obciążenia i pozwala uzyskać lepsze/dobre warunki kredytu! Jeśli chcesz, możesz skontaktować się ze mną mailowo lub prywatną wiadomością.

Napisany przez mop
Pytanie: mając 0 kapitału własnego, dostałem oferty od doradcy finansowego. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest to zbyt ryzykowne i czy lepiej powinienem się tego trzymać z daleka? Po 10 latach nadal pozostanie mi zadłużenie w wysokości 114 000 euro, a spłacono tylko 21 000 euro, czy to właściwe? Jakie korzyści miałbym, jeśli zrezygnowałbym z zakupu i oszczędzał na wkład własny przez 5 lat, ale po 5 latach stopy procentowe byłyby potencjalnie wyższe? Warunki nasze zostały już opisane. Niezależny doradca FINANSOWY oferuje kredyt w wysokości 135 000 euro w następujący sposób: Kredyt ratalny: kontrakt oszczędnościowy budowlany 64 000 euro, stopa procentowa 4,250%, oprocentowanie efektywne 4,47%, rata odsetkowa 64 euro, rata kapitałowa 226,67, dodatkowa spłata 5%, okres obowiązywania odsetek 10 lat, pozostałe zadłużenie 64 000 euro Czy to oznacza w prostych słowach, że przez 10 lat płacę głównie odsetki i spłaciłem tylko 7680 euro? Drugi punkt to kredyt KFW program własności mieszkaniowej w wysokości 45 000 euro, stopa procentowa 3,900%, oprocentowanie efektywne 3,96%, kurs wypłaty 100%, stopa spłaty 1,42%, okres obowiązywania odsetek 10 lat, pozostałe zadłużenie 37 923 euro, rata kwartalna 598 euro Trzeci punkt to kredyt KFW program modernizacji w wysokości 15000 euro, stopa procentowa 3,550%, oprocentowanie efektywne 4,14%, kurs wypłaty 96%, stopa spłaty 1,99%, rozpoczęcie spłaty po 1 roku, okres obowiązywania odsetek 10 lat, pozostałe zadłużenie 11 748 euro, rata kwartalna 207,75 euro Czwarty punkt to prywatny kredyt w wysokości 11 000 euro, stopa procentowa 8%, stopa spłaty 4,20%, okres obowiązywania odsetek 15 lat Proszę o szczere + fachowe opinie, czy warto to zrealizować, czy lepiej zrezygnować z zakupu domu w tych warunkach.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, mop, Dopóki nie są znane warunki dochodowe, nikt nie będzie mógł udzielić zalecenia. Jednak fakt, że poprzez oszczędzanie kapitału własnego przez 5 lat, obok płatności czynszu, mogą nie osiągnąć nic, ponieważ jeśli stopy procentowe nadal wzrosną, to mimo mniejszej pożyczki dzięki kapitałowi własnemu, niższa suma zadłużenia może być wtedy droższa niż realizacja przedsięwzięcia teraz. Rosnące ceny nieruchomości (widzę to wyraźnie) dodatkowo pogłębiają ten problem. Oferta, którą mają od Banku DSL, jest w pełni odpowiednia dla obecnej sytuacji. Jednakże postępujemy tu w regionie inaczej w przypadku kwestii związanych z odroczeniem w stosunku do Banku Sparda, co eliminuje konieczność korzystania z drogich kredytów prywatnych i zmniejsza kwotę pożyczki, co przekłada się na lepsze warunki! Pomysł związany z umową oszczędnościową mieszkaniową wydaje mi się niefortunny. Mimo że w ten sposób warunki początkowej umowy z Bankiem DSL poprawią się o 0,25% (dofinansowanie), to jednak nie spłacają nic, płacąc cały odsetek, podczas gdy umowa oszczędnościowa mieszkaniowa BHW zapewni im jedynie skromne, znacznie gorsze oprocentowanie depozytu! Po dziesięciu latach nie zostanie im przydzielona umowa oszczędnościowa mieszkaniowa, więc nie będą mogli z niej w pełni skorzystać przy spłacie kredytu DSL (obniżonego)!

Napisany przez ADMCI4
Cześć mop / noelmaxim, Mamy teraz podobną sytuację (DSL Bank za pośrednictwem Interhyp), u nas to wygląda tak: Cena nieruchomości 220T 1. pożyczka ratalna: 152T 2. KfW: 68T 3. kredyt 12T (na notariusza i podatek od nabycia nieruchomości, brak pośrednika) Niestety jeszcze nie otrzymaliśmy zgody, ma ona nadejść w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, ponieważ nadal mamy kredyt pozostały (7000€), mam nadzieję, że nasze zarobki są wystarczająco wysokie, aby decyzja była pozytywna... Tak więc to, co masz, nie jest niczym dziwnym. Pytanie tylko, czy TY/VY stać was na to?! Nasze dochody netto wynoszą razem 4000€ (bez trzynastej pensji) i obliczyliśmy ratę w wysokości 1300€ miesięcznie, abyśmy mieli jeszcze oszczędności awaryjne :-) Oczywiście najpierw spłacasz odsetki, to jest normalne... Noelmaxim, jaka jest twoja opinia na ten temat? Gdy się studiuje, trudno jest oszczędzić nawet 50T€ kapitału własnego... Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
ZACK i udało się. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata