Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie inne możliwości pozostają?

Napisany przez Shaggy
Cześć, mój mąż i ja mamy możliwość zmodernizowania części (około 130 m2) domu jego ojca, aby wprowadzić się tam samemu. Koszty wyniosłyby około 80 000 €, tę kwotę chcielibyśmy pożyczyć jako kredyt i spłacać przez 30 lat. Mieliśmy już rozmowę w banku domowym. Ogólnie rzecz biorąc, bank ten udzieliłby nam tego kredytu. Niestety mamy jednak problem, ponieważ nie możemy podać jako zabezpieczenia tej części domu, którą chcemy zmodernizować. Ojciec mojego męża zabezpieczył cały Dom wraz z działką w swoim banku i musi jeszcze spłacać około 12 lat. Dom jest również wpisany w księdze wieczystej tylko jako jedno mieszkanie, a nie jako bliźniak, co uniemożliwia jego podział. Część domu, którą chcemy odnowić, jest odrębna i była zamieszkana do niedawna. Wymaga pewnych prac, aby nie popadł w ruinę. Niestety nie znamy się na tym i desperacko szukamy sposobu na realizację naszego planu, aby się tam wprowadzić. W dłuższej perspektywie jest to oczywiście tańsze niż wynajmowanie mieszkania. Bylibyśmy wdzięczni za jakiekolwiek pomysły. Z góry dziękujemy :-)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Shaggy86, prawdopodobnie nikt nie inwestuje 80 000 euro w projekt, jeśli nie posiada niczego jako zabezpieczenia, chyba że można mieć dużе zaufanie, a jeśli tak jest, to możesz odziedziczyć Dom lub jego udział w ramach podziału. Bank najprawdopodobniej nie zgodzi się na podział, ale jeśli się nie zgodzi, mam prawo do specjalnego wypowiedzenia zgodnie z § 489 BGB! W ramach podziału mogę spłacić kredyt i wycenić na nowo moją własną część, a dla pozostałej części starszego długu mogę wziąć nowy kredyt. Możliwe jest również finansowanie nadrzędne, tj. teść/ojciec może zabezpieczyć cały obiekt, jednak obecny bank finansujący ma pierwszeństwo! Aby zabezpieczyć się, w Dziale 2 należy zarejestrować prawo do zamieszkania następujące po pierwszej kolejce w Dziale trzecim (wszystkie wpisane wtedy zastawu). Jeśli chcesz zrealizować swój plan i strony są zgodne, to można to zrobić, oczywiście obecna wartość wpisanych zastawów oraz wartość rynkowa nieruchomości po jej przebudowie odgrywają tu kluczową rolę, a tych parametrów nie znam, aby móc wydać ostateczną opinię.

Napisany przez Rosengarten
To już wygląda na konsultację prawna. Zarezerwuj spotkanie w pierwszej konsultacji u prawnika specjalizującego się w nieruchomościach/prawie spadkowym/prawie rodinnym. To wszystko jest pełne pułapek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata