Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy istnieją określone godziny handlu na giełdzie w ciągu roku?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, Powoli chcę zacząć interesować się giełdą. Przed nami prawie cały rok 2011 i nie wiem, czy istnieją określone okresy, w których najlepiej jest kupować akcje. Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje naturalne wahanie cen akcji, które należy uwzględnić, chcąc kupić tanio. Przypuszczam, że w miesiącach letnich na giełdzie jest raczej zastój, ponieważ większość ludzi wyjeżdża na wakacje i ceny spadają. Jednak szczerze mówiąc, nie mam pojęcia o wydarzeniach na giełdzie i dlatego szukam tutaj porady. Oscar22

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli nakładamy na siebie roczne wykresy z ostatnich X lat, można zauważyć pewne wzorce. Właśnie użyłem Googlea, ale niestety nie znalazłem wykresu, który kiedyś widziałem. Ostatecznie jednak to również nie gwarantuje pozytywnej wydajności. To tylko wskaźnik przeszłości. Być może przez kolejne 30 lat zawsze w kwietniu (lub którykolwiek inny miesiąc zalecany jako miesiąc zakupu) osiągniesz lepszą wydajność niż DAX. Ale z pewnością nie dotyczy to jednego roku. Jako początkujący, mogę polecić Ci książkę polecaną w wątku https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=40235. Po jej przeczytaniu będziesz dużo bardziej zaawansowany w kwestiach giełdy.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, jedna z starych giełdowych zasad brzmi: Sprzedaj w maju i wyjedź. Ale nie zapomnij wrócić w listopadzie. To powinno działać w około 3/4 lat giełdowych. Niestety, nigdy nie wiadomo, czy w danym roku będzie to prawdą. Może zainteresuj się tematem Finansów Behawioralnych? Oto dość niedrogie książka na ten temat. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez mega99
Tak, istnieje powiedzenie sprzedaj w maju i wyjedź. Powinieneś wpisać to w Google.de. Tłem tego jest to, że akcje często osiągają szczyt w maju i spadają raczej latem. Od jesieni znowu idzie w górę. Ale dotyczy to długoterminowej średniej, zawsze są wyjątki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata