Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Darmowe porady

Napisany przez ERGO - Eggloff
Cześć wszystkim zainteresowanym, ERGO oferuje bezpłatne doradztwo w sprawie każdej decyzji finansowej. Procedura wygląda następująco: Podczas pierwszej rozmowy zbierane są dane, które będą później analizowane pod kątem Państwa potrzeb. Po analizie przeprowadzonej przez ekspertów, ustalany jest drugi termin, aby przedstawić Państwu wyniki. Następnie decydują Państwo, czy chcą Państwo wdrożyć tę analizę. Następnie przeprowadzany jest roczny check-up, aby w przypadku zmiany sytuacji móc opracować z Państwem nową strategię. Jeśli są Państwo zainteresowani takim doradztwem, proszę się ze mną skontaktować przez forum. Z poważaniem Eggloff

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, szczerze mówiąc, rozmowa konsultacyjna zamienia się również w rozmowę sprzedażową...

Napisany przez ERGO - Eggloff
Nie, to nie będzie rozmowa sprzedażowa, ponieważ w pierwszej rozmowie w ogóle nie przedstawiane są żadne produkty. Dopiero w drugiej rozmowie prezentowane są produkty dopasowane do życzeń i celów danej osoby.

Napisany przez 2Bolitho
Jaki jest zatem cel tego wszystkiego? Doradztwo dla klienta czy finalizacja sprzedaży? Proszę nie mówić, że ERGO jest organizacją non-profit. Dopasowanie produktów do życzeń i celów klienta to zaledwie minimum, a nie różnica pomiędzy doradztwem a sprzedażą. Wiem, że cała branża na tym zarabia. Ale dlaczego nie nazywać rzeczy po imieniu?

Napisany przez Reibold
Cześć! Dla agenta ubezpieczeniowego, niezależnie czy z ERGO czy z innej korporacji, ten sposób postępowania może być nowy i ekscytujący. Klienci korzystają z tej metody od dziesięcioleci dzięki maklerom, a nawet firmy sprzedaży bezpośredniej działają w ten sposób. Jednak kluczowe zawsze jest jakość doradztwa. Nie wystarcza, żeby po zebraniu danych specjaliści z backoffice przygotowali koncepcję, którą potem niedoświadczony agent ma sprzedać w drugiej rozmowie! W przeciwnym razie będzie miał trudności z odpowiadaniem na pytania i nie zawsze będzie wiedział, dlaczego proponowane są konkretne produkty. Ponadto wątpliwe jest, czy konkretna korporacja ma odpowiedź na wszystkie pytania finansowe. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy

Napisany przez Honorarberater
Nie ma darmowych porad. Istnieje darmowa sprzedaż przed zakupem, a klient, który ostatecznie kupuje, płaci za wszystkie inne darmowe sprzedaże z. ;-) Pozdrowienia Władimir Simonov Twój doradca honorowy

Napisany przez EuroPaule
Cześć, być może tego rodzaju doradztwo jest faktycznie darmowe...? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez juergen388
Cześć, czy w firmie Ergo nie pracują ci sami doradcy co w dawnej Hamburg-Mannheimer, którzy byli tak dobrze wyszkoleni, że próbowali wcisnąć nam prawie wszystko, tylko tak na marginesie, pozdrawiam

Napisany przez Sonicx
juergen388 pisze: Cześć, czy w Ergo nie są ci sami doradcy co kiedyś w Hamburg Mannheimer, którzy byli tak dobrze wyszkoleni, że próbowali wcisnąć prawie wszystko, tylko tak na powitanie, powiem
Proszę, co?

Napisany przez bigtower
Brzmi to wszystko trochę jak AWD.

Napisany przez EasyD
Mimo wszystko nie powinniśmy teraz wszystkiego tutaj źle oceniać. Jak ja to widzę, mamy tu młodego kolegę z Ergo, który stoi za swoją usługą, co na początek nie jest nic złego. To, że to forum jest wykorzystywane jako platforma reklamowa, już mi się mniej podoba. Niezależnie od tego, czy nazwiemy drugą rozmowę sprzedażą czy doradztwem, z mojego punktu widzenia jest to całkowicie nieistotne. To, co naprawdę się liczy, to czy treści są naprawdę dostosowane do potrzeb. A i tak nie będziemy w stanie tego tutaj rozstrzygnąć.

Napisany przez 2Bolitho
EasyD pisze: ... Czy to drugie spotkanie nazwiemy sprzedażą czy doradztwem, z mojego punktu widzenia jest całkowicie nieistotne. Istotne jest przecież jedynie, czy treści są naprawdę dopasowane do potrzeb. A tego i tak tutaj nie da się wyjaśnić.
i właśnie tutaj stanowczo się nie zgadzam, ponieważ klient podchodzi do rozmowy sprzedażowej z różnymi oczekiwaniami i inną świadomością, niż do rozmowy doradczej. I w końcu wszyscy chcemy klienta świadomego, który potrafi potem stać za swoimi decyzjami i nie narzeka na błędne doradztwo, które w rzeczywistości było rozmową sprzedażową. Prawda?

Napisany przez EasyD
Rozumiem pod pojęciem rozmowy handlowej dostosowanej do potrzeb nie stosowanie jakichkolwiek sztuczek ani zatajanie istotnych informacji. Osobiście nie uważam również za słuszne manipulowanie ludźmi za wszelką cenę, aby kupili coś tego samego wieczoru. Jeśli te kwestie są uwzględnione, nigdy nie będziemy mieli sytuacji, że ktoś skarży się na nieprawidłowe doradztwo.

Napisany przez 2Bolitho
Nie chodzi mi również o Twoje podejście do tego. Jeśli klient podchodzi do sprawy z odpowiednią świadomością, to już dużo osiągnięte. Dlaczego więc tak źle jest, gdy nazywa się to rozmową sprzedażową? Świętowanie jest przecież zgodne z prawem. Zwyczajny sprzedawca samochodów też nie nazywa się doradcą motoryzacyjnym!?!? Nie uważam tego za coś złego...

Napisany przez EasyD
Żeby mnie lepiej zrozumieć. Po dokładnie omówionym zbieraniu danych podczas pierwszej wizyty, w drugiej wizycie jest niezavoidable zaoferować konkretne zalecenia produktów, czego w zasadzie na początek nie uważam za złe. Jak można wyznaczyć granicę między definicją doradztwa a sprzedaży?

Napisany przez 2Bolitho
Dla mnie wyraźnie ciągnie się tam granica. Jeśli ktoś ma motywację, aby mi pomóc, ponieważ to ja go za to płacę, a przy tym płatność będzie uzależniona od sukcesu, to dla mnie jest to doradztwo. Wszystko inne to dla mnie sprzedaż. I jeszcze raz, to przecież nie jest z góry negatywne. Może kogoś zranić w jego duszy, jeśli odmówię mu bycia doradcą, ale sprzedawcy nie są złymi ludźmi.

Napisany przez ADMCI4
Witaj Bolitho, w obszarze działalności maklera finansowego i ubezpieczeniowego, oprócz sprzedaży, znajduje się również doradztwo. Doradztwo w dziedzinie ubezpieczeń polega na analizie ryzyka przeprowadzonej przez maklera u klienta. Na przykład, czy istnieje zabezpieczenie w przypadku utraty zdolności do pracy czy też nie. Ta analiza ryzyka jest ważna, aby później makler ubezpieczeniowy nie mógł być pozwany o odszkodowanie, jeśli w przyszłości klient okaże się niezdolny do pracy, a nie zaproponowano mu żadnego zabezpieczenia. W przypadku zabezpieczenia zdolności do pracy mogą pojawić się liczne pytania ze strony klienta, na które wszystkie muszą być kompetentnie odpowiedziane. Należy również ustalić z klientem, czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy w ogóle odpowiada jego potrzebom. Alternatywne produkty również muszą być omówione z klientem. Oczywiście zawsze można być zdania, że wszystko to należy do rozmowy sprzedażowej. Jednak analiza ryzyka, analiza potrzeb, analiza rynku, analiza społeczeństwa i ostatecznie sprzedaż produktu wykracza daleko poza to, co większość ludzi rozumie jako „rozmowę sprzedażową”. Makler finansowy i ubezpieczeniowy, który tylko sprzedaje, czyli nie świadczy klientowi doradztwa (analizy ryzyka, analizy potrzeb, analizy rynku, analizy towarzystwa), może stanąć w obliczu znacznych roszczeń o odszkodowanie. Dlatego makler ubezpieczeniowy spędza od 70% do 80% czasu na sprawach administracyjnych i tylko od 20% do 30% na właściwej podstawowej działalności, czyli sprzedaży. Wiele pozdrowień Alexander Irmscher

Napisany przez 2Bolitho
Nie wydaje mi się, żebyśmy tu naprawdę postępowali, jakoś kręcimy się w kółko, podobnie jak w wielu innych wątkach. To fajne, gdy każdy ma prawo do własnego zdania. Moja koncepcja świata po prostu różni się w tych kwestiach. Czasem w wątkach chodzi też o to, że ostatni post ma rację. Musi tak być, bo w przeciwnym razie strona przeciwna miałaby jeszcze coś do powiedzenia. Ale wygląda na to, że argumenty się skończyły. W związku z tym, wycofuję się stąd i oddaję każdemu chętnemu chętnie ostatnie słowo ;-)

Napisany przez Rosengarten
ERGO - Eggloff pisze: Dzień dobry dla wszystkich zainteresowanych, ERGO oferuje bezpłatne doradztwo dotyczące każdej decyzji finansowej. Procedura wygląda następująco: Podczas pierwszej rozmowy zbierane są dane, które później są analizowane pod kątem Państwa potrzeb. Po analizie przez ekspertów, zaplanowane zostaje drugie spotkanie, podczas którego przedstawione są wyniki. Następnie decydują Państwo, czy chcą wdrożyć analizę. Następnie odbywa się coroczny przegląd, aby w przypadku zmiany sytuacji móc opracować z Państwem nową strategię. Jeśli są Państwo zainteresowani takim doradztwem, proszę skontaktować się ze mną poprzez forum. Z poważaniem, Eggloff
Co w tym nowego? Pośrednicy niewiązani z jedną firmą pracują tak od dawna. Miło, że też to robią pośrednicy zależni. Jednakże wadyą może być, że mogą oni znowu sprzedawać produkty tylko jednej firmy. Wycena szczegółowego doradztwa emerytalnego wynosi od 1 500 do 2 000 euro, szacuje Dietmar Vogelsang. doradca poświęca co najmniej dziesięć godzin na analizę sytuacji finansowej, cele i gotowość do ryzyka oraz sprawdzenie różnych ofert. FinanzTest 2/2008 W Niemczech trudno będzie znaleźć ludzi gotowych na to. W końcu w każdym banku można dostać darmową poradę.

Napisany przez EuroPaule
bigtower pisze: Wszystko brzmi jak AWD.
Cześć, Czy to ERGO - raczej bardziej w imieniu po stronie HMI, co nie? Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata