[url]doradca[/url] honorowy">
@Pan Irmscher:
Dlaczego taki agresywny?
Witam Panie Simonov,
Uporczywy byłby chyba lepszym słowem, co nie?
Zwłaszcza że evidentnie unikał Pan odpowiedzi na moje pierwsze pytanie. Ale teraz odpowiada Pan na moje pytania - co uważam za bardzo dobre i dlatego chciałbym skomentować Pańską odpowiedź.
Nikt tutaj nie ukrywa swojego statusu - po pierwsze można go w każdej chwili sprawdzić w rejestrze pośredników, tak jak Pan już pokazał, i po drugie na mojej własnej stronie internetowej już to wszystko szczegółowo wyjaśniłem między innymi tutaj, tutaj, oraz pod podanym poniżej linkiem.
Zatem moim zdaniem uważam, że męczący trud wizyty w rejestrze pośredników w celu sprawdzenia statusu pośrednika pobierającego prowizje, który ma w swoim podpisie forum [url]doradca[/url] honorowy, jest formą zamaskowania. Szczególnie dla zwykłego Kowalskiego, który nigdy nie słyszał o rejestrze pośredników.
Nawiasem mówiąc, linki do Państwa strony internetowej nadal nie jednoznacznie identyfikują Pana jako brokera ubezpieczeniowego. I to mimo że od naszego ostatniego kontaktu wydawało się, że zaktualizował Pan swoją stronę.
Na przykład:
W Państwa informacji prawnej
1. brakuje jednoznacznego określenia zawodu: broker ubezpieczeniowy; Republika Federalna Niemiec
2. podane są dwie różne numery rejestracyjne. D-OYNA-F5ZPY-46 i D-FF1N-3C2YQ-24
3. brak numeru telefonu i adresów internetowych Pałstwej Izby Handlowej, która Pana zarejestrowała jako brokera ubezpieczeniowego
4. do tego punktu dotrę później...
Zdecydowanie zalecam Panu, aby Państwa stronę internetową przeanalizował doświadczony prawnik. Moje wskazówki nie zastępują porady prawnej.
Konkretnie widzę następujące praktyczne problemy dla doradcy ubezpieczeniowego (jak wynika z wymiany z kolegami z §34e):
1. Większość towarzystw ubezpieczeniowych po prostu nigdy nie słyszała o doradcach ubezpieczeniowych. Nie ma wewnętrznych osób kontaktowych, które zajmują się ich sprawami. Informacje telefoniczne są często udzielane tylko po podaniu numeru pośrednika, warunki ubezpieczenia, oprogramowanie, wnioski, kwestionariusze itp. muszą być zamawiane zewnętrznie z braku rewersji. Komunikacja między doradcą ubezpieczeniowym a towarzystwem musi więc (prawie) zawsze odbywać się pisemnie, co bardzo spowalnia i komplikuje proces.
Nie znam tego inaczej jako broker ubezpieczeniowy. Dopóki nie chodzi o polisy przez niego pośredniczone, niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe chętnie stosują opóźnienia.
2. Negocjacje takie jak np. dopłaty ryzyk do ubezpieczenia na życie/zdrowotne, stawki składek, upoważnienia do rabatów i niektóre inne rozwiązania specjalne są możliwe głównie poprzez osobisty kontakt z opiekunami maklerów. Mam nadzieję, że nie muszę Pani podawać przykładów - na pewno zna Pani to z codziennej praktyki. Dla doradców ubezpieczeniowych z powyższych powodów jest to dość trudne. Ponadto pojawia się pytanie, jak [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy może uzyskać wewnętrzną korespondencję maklera dotyczącą planowanej rezygnacji z powodu niekorzystnego toku szkód....
Jeśli chodzi o upoważnienia rabatowe, broker ubezpieczeniowy ma w rzeczywistości dużą przewagę.
3. Konkretna korzyść finansowa dla klienta jest oczywista. Klient oczekuje kompetentnej i neutralnej porady. Ale na końcu tej porady zazwyczaj jest szczególna rekomendacja produktu - na przykład produkt X firmy Y. Co zrobić, jeśli firma Y oferuje odpowiedni produkt X, ale nie ma odpowiedniej opłaty netto do tego? Klient płaci dwukrotnie u doradcy ubezpieczeniowego - raz za honorarium, a następnie za przewidywaną prowizję. Można temu zaradzić jedynie jako broker ubezpieczeniowy na zasadzie honorarium - poradnictwo za honorarium, rekomendacja produktowa i jeśli brak możliwości korzystania z opłaty netto, rozliczenie honorariów z naliczaną prowizją.
Panie Simonov, uważam, że to wbrew obowiązującemu prawu i tym samym popełniasz przestępstwo!
W Niemczech obowiązuje zakaz przekazywania prowizji. Broker ubezpieczeniowy, taki jak Pan i ja, jest przede wszystkim pośrednikiem, a jego doradztwo zawsze jest usługą dodatkową w ramach pośrednictwa. Czy mogłoby Pan podać przeciwniejsze dowody?
Doradztwo honorowe brokerów ubezpieczeniowych jest zgodne z VVG tylko dla osób samozatrudnionych, firm, przedsiębiorców. Na przykład w ramach doradztwa emerytalnego dla przedsiębiorstw - tutaj również dla personelu - jest to możliwe.
Dla konsumentów, czyli klientów prywatnych, doradztwo honorowe jest możliwe tylko przy wykorzystaniu tzw. opłat netto. Jednak ofertę stawek netto można policzyć na palcach jednej ręki. A potem zdarza się to, Panie Simonov, o czym wspomniał Pan już wcześniej: podwójne obciążenie. Szczególnie w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV), gdzie po zawarciu umowy płynie szczególnie dużo prowizji, uważam osiągnięcie zysków za nie do przyjęcia nawet za konsultację.
Należy zauważyć, że to rozwiązanie jest tylko opcjonalne. Gdzie i czy klient ostatecznie zawiera umowę, dla mnie nie ma znaczenia, ponieważ moje koszty są w każdym razie wynagradzane.
Przejdźmy teraz do punktu 4.
Na Państwa stronie internetowej, którą linkujecie w swojej odpowiedzi, znajduje się także ta strona: WIECEJ.WARTOŚCI.SPR. Doradztwo w ubezpieczeniu zdrowotnym-WIECEJ.WARTOŚCI.SPR.
Tu podajecie, ile kosztuje doradztwo w prywatnej kasy chorych, które byłoby w zasadzie darmowe.
Osobiście wydaje mi się, że oferujecie Państwo doradztwo w PKV dla każdego bez zamiaru pośrednictwa. Mogą to robić jednak tylko doradcy ubezpieczeniowi zgodnie z § 34 e GewO. Stąd moje pierwotne pytanie, dlaczego nie jest Pan doradcą ubezpieczeniowym. Wprowadzacie się w te wszystkie tematy związane z doradztwem honorowym, na niespokojne wody w aspektach prawnych. Co i tak prowadzi do podwójnego obciążenia finansowego klienta. Ale to są tylko moje osobiste opinie. Moja odpowiedź dla kolegów naturalnie nie zastępuje porady prawnej z przyczyn prawnych.
@Europaule:
Zgodnie z prawem, określenia pośrednik ubezpieczeniowy, broker oraz [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy są zdefiniowane. Inne wypowiedzi takie jak te, które Pani podaje, obecnie nie podlegają ochronie.
[url]doradca[/url] finansowy wynika z kontekstu:
[url]doradca[/url] finansowy ? Wikipedia
Umowa pośrednictwa ? Wikipedia
Rozporządzenie o pośrednictwie i deweloperach ? Wikipedia
Pozdrowienia
Władimir Simonov
Pański [url]doradca[/url] honorowy
Grüße
Alexander Irmscher