Interesujące!
Jako autor wątku zadajesz pytanie: Czy opłacalna jest usługa honorowa?
A teraz chcesz omówić ze mną elementy tego pytania raczej przez PW, czyli wyłączając społeczeństwo?
Czy to znowu jakaś maskarada?
Gdzie, proszę bardzo, istnieje ustawa lub orzeczenie BGH, które stwierdza powszechnie obowiązująco, że prowizje i honoraria mogą być naliczane klientom prywatnym?
Nie panuje również jednolita opinia prawna na ten temat!
I dopóki tak będzie, dla mnie pośrednictwo oparte na prowizji plus honorarium, nie jest dodatkową wartością dla klienta, lecz zbędnymi dodatkowymi kosztami.
Ponadto pracuję jako zawodowy agent ubezpieczeniowy na podstawie umowy maklerskiej. W tej umowie jasno określono, ...
1. ... że rozważam tylko ubezpieczycieli, którzy również przewidują wynagrodzenie dla agenta.
2. ... Jeśli przekazuję taryfy, które nie przewidują wynagrodzenia (ubezpieczyciele bezpośredni i/lub taryfy netto), mam prawo wystawić rachunek za honorarium.
Jak widać, także dopuszczam doradztwo honorowe. Ale dlatego nie przyszłoby mi nawet do głowy ukrywać mojego statusu pośrednika, określając się z dumą jako
doradca honorowy lub w inny sposób.
Nie, jestem doradcą finansowym i ubezpieczeniowym!
doradca finansowy: dla funduszy inwestycyjnych, udziałów, finansowania nieruchomości itp.
doradca ubezpieczeniowy: dla ubezpieczeń
Wszystko zgodnie z przepisami prawnymi. A jasne określenie statusu pośrednika jest już początkiem przejrzystości. Jeśli są tam niedomówienia, reszta stoi na chwiejnych fundamentach.
------------
Dodatek z przykładem z mojej praktyki zawodowej:
Klient (w wieku 32 lat) nie może uzyskać ubezpieczenia od niesprawności do pracy z powodów zdrowotnych.
Aby ustalić ten fakt, potrzebnych było około 7 godzin pracy:
ogólne doradztwo na temat ubezpieczeń od niesprawności do pracy i alternatyw, określenie potrzeb i stanu zdrowia klienta, zapoznanie się z raportami lekarskimi, składanie wstępnych zapytań o ubezpieczenia od niesprawności do pracy w różnych ubezpieczalniach, międzyczasowe rozmowy telefoniczne z klientem itp.
Przy stawce godzinowej w wysokości 150 EUR (warsztat samochodowy ma spokojnie 70 EUR plus VAT), honorarium wyniosłoby 1050 EUR. Więc 1050 EUR honorarium, aby powiedzieć klientowi: przykro mi, ale nie może nigdzie się ubezpieczyć od niesprawności do pracy. Dobra sprawa dla pośrednika, który w każdym razie zarobiłby pieniądze.
Doradztwo honorowe w dziedzinie ubezpieczeń = nowe oszukiwanie społeczeństwa?
W przypadku czysto opartego na prowizji doradztwa klient nie ponosiłby żadnych kosztów! Oszczędziłby od razu 1050 EUR.
I tak dalej:
Na prośbę klienta teraz otrzymuje
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (
ubezpieczenie od niezdolności do pracy). Doradztwo, analiza rynku, wybór towarzystwa ubezpieczeniowego i złożenie wniosku zwiększyły czas o kolejne 2 godziny.
To
ubezpieczenie kosztuje 67 EUR miesięcznie przy miesięcznej renty niezdolności do pracy w wysokości 2000 EUR.
Taryfa netto, czyli taryfa honorowa, oferowana przez towarzystwo ubezpieczeniowe kosztuje 62 EUR. Przy okresie trwania 33 lat klient zaoszczędziłby więc 1980 EUR.
Teraz porównanie doradztwa honorowego z prowizyjnym:
Koszty dla tego klienta przy doradztwie honorowym:
1350 EUR honorarium NATYCHMIAST wymagane! Więc trzeba przekroczyć limit na koncie ...
Honorarium jest wymagane także wtedy, gdy umowa zostanie wypowiedziana przez klienta z jakiejkolwiek przyczyny po jednym miesiącu, roku lub kiedykolwiek.
Koszty dla tego klienta przy doradztwie prowizyjnym:
1980 EUR prowizji rozłożone w małych ratach po 5 EUR przez 33 lata (około 400 miesięcy). Oczywiście tylko wtedy, gdy klient utrzyma umowę przez cały ten czas.
Czy ktoś woli zapłacić 1350 EUR OD RAZU niż dodatkowo 5 EUR miesięcznej opłaty? Albo inaczej, kto może i chce w ogóle pozwolić sobie na takie doradztwo honorowe w wysokości 1350 EUR?
Czy opłaca się doradztwo honorowe w dziedzinie ubezpieczeń? NIE, nie dla każdego. A ten, kto nie chce mieć doradztwa dwóch klas, powinien trzymać się z daleka od poparcia doradztwa honorowego jako cudownego rozwiązania.
Ps.: Proszę wziąć pod uwagę, że coraz więcej ludzi ma trudność z uzyskaniem ubezpieczenia od niesprawności do pracy ze względu na swoją historię chorób (problemy z kręgosłupem).
I że
doradca może doradzać tylko tak szybko, jak klient jest w stanie go zrozumieć. Więc byłoby możliwe wykonanie jeszcze większej liczby godzin pracy.
Pozdrowienia z Jeziora Bodeńskiego
Alexander Irmscher