Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy opłaca się korzystać z doradztwa honorarium?

Napisany przez Honorarberater
Szanowni Forumowicze, od kilku dni czytam tutaj na forum i zauważam, że ubezpieczycielom i brokerom ubezpieczeniowym zawsze towarzyszy odrzucenie - głównym zarzutem jest prowizja ze strony dostawców produktów. To, że większość krytyków ma rację w sednie sprawy, widać także po tym artykule: MEHR.WERT.FAIR. Konflikty interesów w sprzedaży ubezpieczeń. Teraz jednak pojawiają się pytania konkursowe - kto z Was już wydał pieniądze na konsultację? Kto z Was w ogóle jest do tego gotów? Jeśli zapłacilibyście za konsultację - jakie korzyści byście się spodziewali? Najlepsze i wyczekujące pozdrowienia, Władimir Simonov Wasz doradca płatny

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, Tak, skorzystałem już z płatnego doradztwa. Na przykład u prawnika lub doradcy podatkowego. Nie miałbym też problemu z skorzystaniem z usług doradcy finansowego na zasadzie wynagrodzenia prowizyjnego. Oczekuję po prostu obiektywnej porady i braku obciążenia produktów dodatkowymi kosztami (lub, jeśli nie ma innego wyjścia, wypłaty dla mnie).

Napisany przez Reibold
Cześć, panie Simonov! Wszystkim jest jasne, że nie ma dobrego doradztwa, za które nie płaciłby ktoś. Nawet ludzie spoza branży ubezpieczeniowej wykonują swoją pracę nie bez wynagrodzenia! Pytanie jest tylko, czy za każdą rozmowę płaci się honorarium, jak u Pana i Pana kolegów, czy też najpierw można skorzystać z bezpłatnej porady, a następnie koszty doradztwa są pobierane z zawartego kontraktu. To jest również często poruszany temat podczas moich rozmów. Jednak większość ludzi ma tendencję do tego, aby raczej finansować doradztwo klientów z kosztów zawartego kontraktu, którzy nic nie zawarli. Ponieważ pozwala to każdemu zadać pytanie, nie płacąc za to. Na przykład, jeśli ktoś ma szkodę, może spodziewać się pomocy u swojego maklera lub przedstawiciela bez dodatkowych kosztów, ponieważ ten otrzymuje stałą prowizję za doradztwo. Ile kosztowałaby taka pomoc w razie szkody u Pana? Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy

Dziękuję najpierw za pierwsze opinie! @Bolitho: Widzi Pan to dokładnie. Serdeczne podziękowania! @Reibold: Pytania, które Pan stawia, często pojawiają się również u kolegów. Dlatego napisałem do tego post: WIĘCEJ.WARTOŚCI.SPRYWATIZOWANIE. Rodzaje modeli honorariów W zasadzie świadczę usługi doradcze na zasadzie honorarium głównie w obszarach ubezpieczenia zdrowotnego, zabezpieczenia zdolności do pracy oraz emerytalnych - zaimplementowanie w innych branżach nie stanowi jednak problemu. Z praktyki: Pierwsza konsultacja jest zawsze bezpłatna - określa się w niej zakres doradztwa. Następnie następuje analiza/doradztwo, które jest wynagradzane według jednego z wyżej wymienionych modeli. W obszarze ubezpieczeń majątkowych dla klienta zazwyczaj nie jest interesujące płacenie doradcy za godziny pracy. Najczęstszymi formami wynagrodzenia są zatem opłata stała lub procentowa. Przykłady (czysto fikcyjne) mogą być zatem: Opłata stała w zależności od poziomu upragnionego usług (cykliczne) - tylko obsługa szkód 50€ rocznie plus 20€ od szkody - Standard 150€ rocznie - Premium 250€ rocznie z 24-godzinną infolinią i cyfrowym segregatorem ubezpieczeń Procentowa część oszczędności na podstawie porównywalnych usług lub kwoty(jednorazowo lub cyklicznie) - 100% oszczędności w pierwszym roku jednorazowo plus 50% cyklicznie - 25% sumy szkody jako honorarium (np. Odrzucona szkoda, którą doradca dochodzi pozasądowo) Czyste składki nie są warunkiem koniecznym, lecz jedynie możliwością. Zaskakująco wiele wiodących ubezpieczycieli oferuje w ubezpieczeniach majątkowych taryfy netto z oszczędnością między 20% a 40% w porównaniu z już atrakcyjnymi warunkami. Przewidując ewentualne zastrzeżenia: NIE - to nie jest podwójne pobieranie opłat, gdy dodatkowo do prowizji w ubezpieczeniach majątkowych żąda się honorarium. Klient płaci za WIECEJwartość lepszej usługi (lub przynajmniej obietnicę jej) ;-) Pozdrowienia Władimir Simonov Twój doradca honorarny

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Simonov, jeśli chcesz być opłacany przez klienta za swoje usługi, dlaczego zarejestrowałeś się w rejestrze pośredników IHK jako Makler ubezpieczeniowy z zezwoleniem zgodnie z § 34d Abs. 1 GewO? Beraterzy, którzy pracują tylko na zasadzie honorarium, a ja zakładam, że jesteś Doradcą honorowym, rejestracji dokonują się jako Doradcy finansowi z zezwoleniem zgodnie z § 34e Abs. 1 GewO. Czy mógłbyś mi to wyjaśnić? Pozdrowienia, Alexander Irmscher

Napisany przez Graufell
Ja też skorzystałem już z płatnych porad. Były to porady prawne oraz porady w stowarzyszeniu ochrony najemców. Bardzo dawno temu. W kwestiach ubezpieczeniowych nie skorzystałbym z porady. Dla przeciętnego Kowalskiego, który może nie ma pojęcia o danym temacie lub po prostu brakuje mu czasu na zgłębienie tematu, porada w niektórych dziedzinach ubezpieczeń byłaby pomocna i przydatna. Jednak jestem także zdania, że każdy pełnoletni obywatel sam może załatwić kilka swoich ubezpieczeń rzeczowych, nawet bez pomocy doradczej, gdyby miał tylko mniej wygodę. Mimo to sądzę, że większość nie skorzystałaby z porady honorowej (finansowej i ubezpieczeniowej).

@Hr. Irmscher: Ale oczywiście i bardzo chętnie. Uważam stanowisko pośrednika ubezpieczeniowego za bardziej sensowne i praktyczne. Ponadto wszyscy główni zwolennicy doradztwa honorowego w Niemczech, tacy jak Pan Rauch z VDH GmbH, Pan Schmidt z Quirin Bank AG oraz Pan Meinhardt z con.fee AG, są zarejestrowani jako pośrednicy... :-) @Graufell: Nie do końca zgadzam się z Pana opinią odnośnie ubezpieczeń majątkowych, a już tym bardziej odnośnie ubezpieczeń na życie / zdrowotnych, ale Pan byłby idealnym klientem do usługi doradztwa honorowego. Skonsumowałby Pan dokładnie to, czego potrzebuje i zapłaciłby tylko za to. Przykład dotyczący ubezpieczeń majątkowych: pozyskanie ofert na składki netto i obniżenie cen istniejących polis nawet o 40%. Jednorazowa opłata po zaoszczędzeniu w porównaniu do poprzedniego stanu, brak wymaganej regularnej opieki i stad oszczędności kosztów na stałe ;-) Pozdrawiam Władimir Simonov Twój doradca honorowy

Napisany przez ADMCI4
doradca honorowy"> @Panie Irmscher: Ależ oczywiście i z przyjemnością. Uważam status brokera ubezpieczeniowego za bardziej sensowny i praktyczny. DLACZEGO ? Co może zrobić broker ubezpieczeniowy, czego nie może zrobić doradca ubezpieczeniowy? Ponadto wszyscy główni orędownicy doradztwa opartego na honorariach w Niemczech, tak jak np. Pan Rauch z VDH GmbH, Pan Schmidt z Quirin Bank AG oraz Pan Meinhardt z con.fee AG, są zarejestrowani jako brokerzy... :-) No i co z tego? [...] Pozdrowienia Władimir Simonov Twój doradca honorowy Panie Simonov, Unikał Pan mojego pytania! Nowa ustawa o umowach ubezpieczeniowych (VVG) jasno dzieli na: przedstawiciela ubezpieczeniowego | brokera ubezpieczeniowego | doradcę ubezpieczeniowego Dlaczego ukrywa Pan swój status pośrednika? Zawodu doradcy honorowego nie ma w przepisach prawa! Każdy może tak się nazwać. To samo mamy w Deutsche Vermögensberatung AG. Pośrednicy tam są wszyscy przedstawicielami ubezpieczeniowymi, ale nazywają się elegancko doradcami w sprawach majątkowych. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EuroPaule
Cześć, czy możliwe jest, że po prostu nie ma jeszcze wystarczająco klientów, aby utrzymać się na bazie modelu biznesowego płatnej porady finansowej? I dlatego potrzebne są dodatkowe modele biznesowe? Ja jako klient bardzo bym to docenił, gdyby ktoś zaproponował mi dwa różne modele doradztwa / pośrednictwa i miałbym do wyboru. Oczywiście pod warunkiem, że modele są odpowiednio transparentne. Jakie pojęcia w doradztwie są właściwie zdefiniowane prawem? doradca ubezpieczeniowy, pośrednik ubezpieczeniowy, makler ubezpieczeniowy wydają się być zdefiniowane? doradca majątkowy, doradca honorowy, trener finansowy, doradca gospodarczy wydają się nie być zdefiniowane? A co w przypadku doradcy finansowego, maklera finansowego? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Reibold
Europaule napisał(a): Ja jako klient chętnie skorzystałbym z oferty dwóch różnych modeli doradztwa / pośrednictwa i miałbym możliwość wyboru. Wątpię, że doradca mógłby oferować oba modele i nie zbankrutować. Ponieważ jeśli tak zrobi, klienci zawsze wybiorą model, który najlepiej pasuje do ich planu. Ten, kto chce początkowo pozyskać porady od różnych doradców, ale prawdopodobnie nie zawrze z nimi żadnej umowy, wybierze model prowizyjny i nic nie zapłaci. A ten, kto jest zdecydowany na podpisanie konkretnej umowy, zapłaci stałą opłatę za godzinę doradztwa. Z poważaniem Alexander Reibold

@Hr. Irmscher: Dlaczego taki agresywny? ;-) Nikt tutaj nie ukrywa swojego statusu - po pierwsze można go sprawdzić w rejestrze pośredników, jak już pokazał Pan wcześniej, a po drugie na mojej własnej stronie internetowej już wszystko szczegółowo wyjaśniłem, między innymi tutaj, tutaj, oraz na poniżej podanym linku. Konkretnie widzę następujące praktyczne problemy dla doradców ubezpieczeniowych (jak wynika z dyskusji z kolegami z §34e): 1. Większość firm po prostu nigdy nie słyszała o doradcach ubezpieczeniowych. Nie ma wewnętrznych osób kontaktowych, które zajmowałyby się ich sprawami. Informacje telefoniczne często dostaje się tylko po podaniu numeru pośrednika, warunki ubezpieczenia, oprogramowanie, wnioski, kwestionariusze itp. muszą być żądane z zewnątrz z braku odwrotu. Komunikacja między doradcą ubezpieczeniowym a firmą musi więc odbywać się (prawie) zawsze pisemnie, co znacznie spowalnia i komplikuje realizację. 2. Negocjacje, takie jak dopłaty do ubezpieczeń na życie/zdrowotne, stawki składki, upoważnienia do rabatów i niektóre inne specjalne rozwiązania, zazwyczaj funkcjonują tylko poprzez osobisty kontakt z opiekunami maklerskimi. Mam nadzieję, że nie muszę Panu podawać przykładów - na pewno zna Pan to wszystko z własnej codziennej praktyki. Dla doradców ubezpieczeniowych z powyższych powodów jest to dość trudne. Ponadto pojawia się pytanie, jak doradca ubezpieczeniowy może uzyskać np. wewnętrzną korespondencję pośrednika dotyczącą planowanej rezygnacji z polisy z powodu negatywnej historii szkód... 3. Konkretna korzyść finansowa dla klienta jest oczywista. Klient pragnie otrzymać fachową i neutralną poradę. Niemniej jednak na końcu tej porady zazwyczaj stoi konkretna rekomendacja produktu - na przykład produkt X firmy Y. Co zrobić, jeśli firma Y oferuje odpowiedni produkt X, ale nie oferuje odpowiedniej stawki netto? Klient płaci dwukrotnie, gdy korzysta z usług doradcy ubezpieczeniowego - raz za honorarium, a potem jeszcze raz za uwzględnioną prowizję. Tylko makler ubezpieczeniowy na zasadach honorariatu może zaradzić temu - doradztwo za opłatą, rekomendacja produktu i w przypadku braku stawki netto, rozliczenie opłaty z naliczoną prowizją. Należy zauważyć, że ta opcja jest jedynie możliwością. Gdzie i czy klient ostatecznie zawiera umowę, jest dla mnie nieistotne, ponieważ moje wysiłki są wynagradzane w każdym przypadku. :-) @Europaule: Według prawa, pojęcia pośrednika ubezpieczeniowego, maklera oraz doradcy ubezpieczeniowego są zdefiniowane. Dodatkowe wyjaśnienia, jak te, które Pan podał, obecnie nie podlegają ochronie. @Hr. Reibold: Z pewnością masz rację. Niemniej jednak w praktyce nie będzie to miało miejsca - zbyt wielu kucharzy psuje danie i jeden z nich będzie na tyle sympatyczny, że dokona zamknięcia umowy! :-) Opisana przez Ciebie przebiegłość jest rzadko spotykana u większości klientów, zwłaszcza ze względu na to, że klient musi i chce przede wszystkim zbudować zaufanie do doradcy. Pozdrowienia Władimir Simonov Twój doradca honorowy

Napisany przez ADMCI4
[url]doradca[/url] honorowy">
@Pan Irmscher:

Dlaczego taki agresywny? ;-)

Witam Panie Simonov,

Uporczywy byłby chyba lepszym słowem, co nie?
Zwłaszcza że evidentnie unikał Pan odpowiedzi na moje pierwsze pytanie. Ale teraz odpowiada Pan na moje pytania - co uważam za bardzo dobre i dlatego chciałbym skomentować Pańską odpowiedź.

Nikt tutaj nie ukrywa swojego statusu - po pierwsze można go w każdej chwili sprawdzić w rejestrze pośredników, tak jak Pan już pokazał, i po drugie na mojej własnej stronie internetowej już to wszystko szczegółowo wyjaśniłem między innymi tutaj, tutaj, oraz pod podanym poniżej linkiem.

Zatem moim zdaniem uważam, że męczący trud wizyty w rejestrze pośredników w celu sprawdzenia statusu pośrednika pobierającego prowizje, który ma w swoim podpisie forum [url]doradca[/url] honorowy, jest formą zamaskowania. Szczególnie dla zwykłego Kowalskiego, który nigdy nie słyszał o rejestrze pośredników.

Nawiasem mówiąc, linki do Państwa strony internetowej nadal nie jednoznacznie identyfikują Pana jako brokera ubezpieczeniowego. I to mimo że od naszego ostatniego kontaktu wydawało się, że zaktualizował Pan swoją stronę.

Na przykład:

W Państwa informacji prawnej

1. brakuje jednoznacznego określenia zawodu: broker ubezpieczeniowy; Republika Federalna Niemiec
2. podane są dwie różne numery rejestracyjne. D-OYNA-F5ZPY-46 i D-FF1N-3C2YQ-24
3. brak numeru telefonu i adresów internetowych Pałstwej Izby Handlowej, która Pana zarejestrowała jako brokera ubezpieczeniowego
4. do tego punktu dotrę później...

Zdecydowanie zalecam Panu, aby Państwa stronę internetową przeanalizował doświadczony prawnik. Moje wskazówki nie zastępują porady prawnej.

Konkretnie widzę następujące praktyczne problemy dla doradcy ubezpieczeniowego (jak wynika z wymiany z kolegami z §34e):

1. Większość towarzystw ubezpieczeniowych po prostu nigdy nie słyszała o doradcach ubezpieczeniowych. Nie ma wewnętrznych osób kontaktowych, które zajmują się ich sprawami. Informacje telefoniczne są często udzielane tylko po podaniu numeru pośrednika, warunki ubezpieczenia, oprogramowanie, wnioski, kwestionariusze itp. muszą być zamawiane zewnętrznie z braku rewersji. Komunikacja między doradcą ubezpieczeniowym a towarzystwem musi więc (prawie) zawsze odbywać się pisemnie, co bardzo spowalnia i komplikuje proces.

Nie znam tego inaczej jako broker ubezpieczeniowy. Dopóki nie chodzi o polisy przez niego pośredniczone, niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe chętnie stosują opóźnienia.

2. Negocjacje takie jak np. dopłaty ryzyk do ubezpieczenia na życie/zdrowotne, stawki składek, upoważnienia do rabatów i niektóre inne rozwiązania specjalne są możliwe głównie poprzez osobisty kontakt z opiekunami maklerów. Mam nadzieję, że nie muszę Pani podawać przykładów - na pewno zna Pani to z codziennej praktyki. Dla doradców ubezpieczeniowych z powyższych powodów jest to dość trudne. Ponadto pojawia się pytanie, jak [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy może uzyskać wewnętrzną korespondencję maklera dotyczącą planowanej rezygnacji z powodu niekorzystnego toku szkód....

Jeśli chodzi o upoważnienia rabatowe, broker ubezpieczeniowy ma w rzeczywistości dużą przewagę.

3. Konkretna korzyść finansowa dla klienta jest oczywista. Klient oczekuje kompetentnej i neutralnej porady. Ale na końcu tej porady zazwyczaj jest szczególna rekomendacja produktu - na przykład produkt X firmy Y. Co zrobić, jeśli firma Y oferuje odpowiedni produkt X, ale nie ma odpowiedniej opłaty netto do tego? Klient płaci dwukrotnie u doradcy ubezpieczeniowego - raz za honorarium, a następnie za przewidywaną prowizję. Można temu zaradzić jedynie jako broker ubezpieczeniowy na zasadzie honorarium - poradnictwo za honorarium, rekomendacja produktowa i jeśli brak możliwości korzystania z opłaty netto, rozliczenie honorariów z naliczaną prowizją.

Panie Simonov, uważam, że to wbrew obowiązującemu prawu i tym samym popełniasz przestępstwo!

W Niemczech obowiązuje zakaz przekazywania prowizji. Broker ubezpieczeniowy, taki jak Pan i ja, jest przede wszystkim pośrednikiem, a jego doradztwo zawsze jest usługą dodatkową w ramach pośrednictwa. Czy mogłoby Pan podać przeciwniejsze dowody?

Doradztwo honorowe brokerów ubezpieczeniowych jest zgodne z VVG tylko dla osób samozatrudnionych, firm, przedsiębiorców. Na przykład w ramach doradztwa emerytalnego dla przedsiębiorstw - tutaj również dla personelu - jest to możliwe.

Dla konsumentów, czyli klientów prywatnych, doradztwo honorowe jest możliwe tylko przy wykorzystaniu tzw. opłat netto. Jednak ofertę stawek netto można policzyć na palcach jednej ręki. A potem zdarza się to, Panie Simonov, o czym wspomniał Pan już wcześniej: podwójne obciążenie. Szczególnie w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV), gdzie po zawarciu umowy płynie szczególnie dużo prowizji, uważam osiągnięcie zysków za nie do przyjęcia nawet za konsultację.

Należy zauważyć, że to rozwiązanie jest tylko opcjonalne. Gdzie i czy klient ostatecznie zawiera umowę, dla mnie nie ma znaczenia, ponieważ moje koszty są w każdym razie wynagradzane. :-)

Przejdźmy teraz do punktu 4.

Na Państwa stronie internetowej, którą linkujecie w swojej odpowiedzi, znajduje się także ta strona: WIECEJ.WARTOŚCI.SPR. Doradztwo w ubezpieczeniu zdrowotnym-WIECEJ.WARTOŚCI.SPR.

Tu podajecie, ile kosztuje doradztwo w prywatnej kasy chorych, które byłoby w zasadzie darmowe.

Osobiście wydaje mi się, że oferujecie Państwo doradztwo w PKV dla każdego bez zamiaru pośrednictwa. Mogą to robić jednak tylko doradcy ubezpieczeniowi zgodnie z § 34 e GewO. Stąd moje pierwotne pytanie, dlaczego nie jest Pan doradcą ubezpieczeniowym. Wprowadzacie się w te wszystkie tematy związane z doradztwem honorowym, na niespokojne wody w aspektach prawnych. Co i tak prowadzi do podwójnego obciążenia finansowego klienta. Ale to są tylko moje osobiste opinie. Moja odpowiedź dla kolegów naturalnie nie zastępuje porady prawnej z przyczyn prawnych.

@Europaule:

Zgodnie z prawem, określenia pośrednik ubezpieczeniowy, broker oraz [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy są zdefiniowane. Inne wypowiedzi takie jak te, które Pani podaje, obecnie nie podlegają ochronie.

[url]doradca[/url] finansowy wynika z kontekstu:

[url]doradca[/url] finansowy ? Wikipedia

Umowa pośrednictwa ? Wikipedia

Rozporządzenie o pośrednictwie i deweloperach ? Wikipedia

Pozdrowienia
Władimir Simonov
Pański [url]doradca[/url] honorowy

Grüße
Alexander Irmscher

Cześć Panie Irmscher, dziękuję za wskazówkę - „2.” numer rejestracyjny się włamał. Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło, to zostało zrobione przez jednego z moich pracowników! :-) Ogólnie mam wrażenie, że widzi Pan sytuacje zbyt uproszczenie. 1. Doradztwo nigdy nie jest darmowe (i prywatne UBEZPIECZENIA ZDROWOTNE nie istnieją) 2. Prowizje są tak wysokie jedynie dlatego, że pokrywają one koszty nieudanych prób pośrednictwa (jeszcze bardziej przewrotne są konflikty interesów, zwłaszcza w obszarze prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych - wynagrodzenie od 0MB za zalecenie pozostania ubezpieczonym ustawowo do nawet 18MB za dobrze wymotywowaną radę zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne) 3. Płatne doradztwo to tzw. usługa WARTOŚCI DODANEJ i działa wyraźnie NIE tylko z taryfami netto. Natychmiast wpadłbym w pułapkę niejednej sytuacji związanej z odpowiedzialnością, gdybym tak skracał moje podstawy doradcze - a korzyści dla klienta z tego nie są widoczne. 4. Potrącanie prowizji z wynagrodzeniem jest dozwolone - w tej sprawie istnieje jednomyślna opinia prawna. 5. Wszelkie inne zawiłości prawne już przedstawiłem i podlinkowałem wystarczająco. Również skonsultowałem się z ekspertem prawnym z góry. Jednak nikt z nas nie zna decyzji sądu. 6. Co ma do czynienia VVG z wynagrodzeniem lub ogólnie z zapłatą? Który paragraf Panowi chodzi? Generalnie: jestem orędownikiem transparentności. Prowizja jest OK, a również wynagrodzenie jest OK - ale tylko jedno wynagrodzenie jest naprawdę zrozumiałe. Czy kiedykolwiek analizował Pan kartę informacyjną produktu? U 99% społeczeństw można znaleźć koszty zakończenia na poziomie 40% - nawet przez pule obecnie otrzymuje się przez bank 45% wynagrodzenia (i nie muszę chyba tłumaczyć, że pulowanie jako takie nie są jak samarytanie i mają dodatkowe koszty). Pytanie odnośnie Pana: Czy jasno objaśnia Pan klientom, że jego podstawy doradcze są ograniczone jedynie do społeczeństw, z którymi ma umowę prowizyjną lub które ją płacą? :-) PS: Sugeruję omówienie technicznych kwestii dotyczących statusu / mo�___e / powinien / potrafi / itp. na PV. To nie jest zbyt interesujące dla uczestników forum. PPS: Co prowadzi do doradztwa na prowizję w PKV, można przeczytać tutaj i tutaj ;-) Najlepsze pozdrowienia, Władimir Simonov

Napisany przez ADMCI4
Interesujące! Jako autor wątku zadajesz pytanie: Czy opłacalna jest usługa honorowa? A teraz chcesz omówić ze mną elementy tego pytania raczej przez PW, czyli wyłączając społeczeństwo? Czy to znowu jakaś maskarada? Gdzie, proszę bardzo, istnieje ustawa lub orzeczenie BGH, które stwierdza powszechnie obowiązująco, że prowizje i honoraria mogą być naliczane klientom prywatnym? Nie panuje również jednolita opinia prawna na ten temat! I dopóki tak będzie, dla mnie pośrednictwo oparte na prowizji plus honorarium, nie jest dodatkową wartością dla klienta, lecz zbędnymi dodatkowymi kosztami. Ponadto pracuję jako zawodowy agent ubezpieczeniowy na podstawie umowy maklerskiej. W tej umowie jasno określono, ... 1. ... że rozważam tylko ubezpieczycieli, którzy również przewidują wynagrodzenie dla agenta. 2. ... Jeśli przekazuję taryfy, które nie przewidują wynagrodzenia (ubezpieczyciele bezpośredni i/lub taryfy netto), mam prawo wystawić rachunek za honorarium. Jak widać, także dopuszczam doradztwo honorowe. Ale dlatego nie przyszłoby mi nawet do głowy ukrywać mojego statusu pośrednika, określając się z dumą jako doradca honorowy lub w inny sposób. Nie, jestem doradcą finansowym i ubezpieczeniowym! doradca finansowy: dla funduszy inwestycyjnych, udziałów, finansowania nieruchomości itp. doradca ubezpieczeniowy: dla ubezpieczeń Wszystko zgodnie z przepisami prawnymi. A jasne określenie statusu pośrednika jest już początkiem przejrzystości. Jeśli są tam niedomówienia, reszta stoi na chwiejnych fundamentach. ------------ Dodatek z przykładem z mojej praktyki zawodowej: Klient (w wieku 32 lat) nie może uzyskać ubezpieczenia od niesprawności do pracy z powodów zdrowotnych. Aby ustalić ten fakt, potrzebnych było około 7 godzin pracy: ogólne doradztwo na temat ubezpieczeń od niesprawności do pracy i alternatyw, określenie potrzeb i stanu zdrowia klienta, zapoznanie się z raportami lekarskimi, składanie wstępnych zapytań o ubezpieczenia od niesprawności do pracy w różnych ubezpieczalniach, międzyczasowe rozmowy telefoniczne z klientem itp. Przy stawce godzinowej w wysokości 150 EUR (warsztat samochodowy ma spokojnie 70 EUR plus VAT), honorarium wyniosłoby 1050 EUR. Więc 1050 EUR honorarium, aby powiedzieć klientowi: przykro mi, ale nie może nigdzie się ubezpieczyć od niesprawności do pracy. Dobra sprawa dla pośrednika, który w każdym razie zarobiłby pieniądze. Doradztwo honorowe w dziedzinie ubezpieczeń = nowe oszukiwanie społeczeństwa? W przypadku czysto opartego na prowizji doradztwa klient nie ponosiłby żadnych kosztów! Oszczędziłby od razu 1050 EUR. I tak dalej: Na prośbę klienta teraz otrzymuje ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (ubezpieczenie od niezdolności do pracy). Doradztwo, analiza rynku, wybór towarzystwa ubezpieczeniowego i złożenie wniosku zwiększyły czas o kolejne 2 godziny. To ubezpieczenie kosztuje 67 EUR miesięcznie przy miesięcznej renty niezdolności do pracy w wysokości 2000 EUR. Taryfa netto, czyli taryfa honorowa, oferowana przez towarzystwo ubezpieczeniowe kosztuje 62 EUR. Przy okresie trwania 33 lat klient zaoszczędziłby więc 1980 EUR. Teraz porównanie doradztwa honorowego z prowizyjnym: Koszty dla tego klienta przy doradztwie honorowym: 1350 EUR honorarium NATYCHMIAST wymagane! Więc trzeba przekroczyć limit na koncie ... Honorarium jest wymagane także wtedy, gdy umowa zostanie wypowiedziana przez klienta z jakiejkolwiek przyczyny po jednym miesiącu, roku lub kiedykolwiek. Koszty dla tego klienta przy doradztwie prowizyjnym: 1980 EUR prowizji rozłożone w małych ratach po 5 EUR przez 33 lata (około 400 miesięcy). Oczywiście tylko wtedy, gdy klient utrzyma umowę przez cały ten czas. Czy ktoś woli zapłacić 1350 EUR OD RAZU niż dodatkowo 5 EUR miesięcznej opłaty? Albo inaczej, kto może i chce w ogóle pozwolić sobie na takie doradztwo honorowe w wysokości 1350 EUR? Czy opłaca się doradztwo honorowe w dziedzinie ubezpieczeń? NIE, nie dla każdego. A ten, kto nie chce mieć doradztwa dwóch klas, powinien trzymać się z daleka od poparcia doradztwa honorowego jako cudownego rozwiązania. Ps.: Proszę wziąć pod uwagę, że coraz więcej ludzi ma trudność z uzyskaniem ubezpieczenia od niesprawności do pracy ze względu na swoją historię chorób (problemy z kręgosłupem). I że doradca może doradzać tylko tak szybko, jak klient jest w stanie go zrozumieć. Więc byłoby możliwe wykonanie jeszcze większej liczby godzin pracy. Pozdrowienia z Jeziora Bodeńskiego Alexander Irmscher

Szanowny Panie Irmscher, dziękuję za Pana opinię i przykład praktyczny. Co takiego ma Pan przeciwko zasłonie? Czy wyczuwa Pan wszędzie oszustwo? O mnie zawsze może się Pan dowiedzieć - wszystkie moje dane są publicznie dostępne. Jeśli nie podoba się Panu doradztwo za wynagrodzeniem, proszę sobie odpuścić! Moje i Pana modele biznesowe nie kolidują ze sobą ;-) W kwestii obciążania wynagrodzenia a prowizji: Rezygnuję z części honorarium, które jest pobierane jako prowizja - prostu. Pokaż mi wyrok sądowy, który mi zabrania zrezygnować z moich roszczeń. Do Pana przykładu mam przeciwne stanowisko. Który z nas ma teraz rację? :-) Czy nie ufa Pan klientom, że są w stanie samodzielnie zdecydować, czego chcą? U mnie każdy klient ma wybór formy wynagrodzenia. Informuję go o zaletach i wadach. Nikogo nie zmuszam do niczego :-) Pozdrowienia, Władimir Simonov

Napisany przez ADMCI4
Honorarberater pisze: Co masz przeciwko ukrywaniu? :-) Widzisz oszustwo wszędzie?
Jeśli sprzedawca oparty na prowizji, jak Pan, Panie Simonov, dodatkowo żąda opłaty od klienta za swoją rozmowę sprzedażową, to dla mnie niekoniecznie wygląda to na sposób profesjonalny. Cytat z Honorarberatera Jeśli masz coś przeciwko doradztwu honorowemu, to po prostu zaniechaj! Twój model biznesowy i mój model biznesowy się nie kłócą ;-) Nie mam nic przeciwko doradztwu honorowemu. Mówię jedynie, że obecnie, przy obecnych warunkach, opłaca się to tylko dla kilku klientów, głównie bogatych (temat: mało taryf netto = podwójne obciążenie). Ponadto, Twój nieprzemyślany model biznesowy nie przeszkadza nikomu. KAŻDY pośrednik jest w stanie wystawić rachunek za swoje doradztwo. Tylko w niewielu przypadkach jest to sensowne lub zorientowane na klienta (temat: mało taryf netto = podwójne obciążenie). Cytat z Honorarberatera Odnośnie rozliczenia honorarium vs. prowizja: Zrezygnuję z części honorarium, która idzie jako prowizja - po prostu. Pokaż mi tylko wyrok sądu, który zabrania mi zrezygnować z moich roszczeń. Po pierwsze, Panie Simonov, nie prowadzisz doradztwa honorowego (doradca ubezpieczeniowy z uprawnieniami § 34e GewO), a prowadzisz pośrednictwo honorowe (makler ubezpieczeniowy z uprawnieniami § 34d GewO). Jeśli doradzasz klientowi prywatnemu bez intencji sprzedaży po swojej stronie, przeprowadzasz nielegalne doradztwo prawne. Jeśli jako makler ubezpieczeniowy obiecujesz swojemu klientowi prywatnemu rozliczenie honorarium za doradztwo z prowizją otrzymaną przy zawarciu umowy, jest to oczywiście obchodzenie zakazu zwrotu prowizji w Niemczech. Gdzie jest zatem różnica między wręczeniem klientowi czeku przy zawarciu umowy a umorzeniem jego długu u Ciebie? Jedyną legalną możliwością byłaby pośrednictwo w taryfach netto (taryfy bez udziałów prowizyjnych). Cytat z Honorarberatera Odnośnie Twojego przykładu, mam następujący przeciwstawny przykład. Kto z nas ma teraz rację? :-) Panie Simonov, Twój i mój przykład pokazują, że jakość doradztwa nie zależy od formy wynagrodzenia. Także wśród prawników, którzy wszyscy pracują na honorarium, są różni. Cytat z Honorarberatera Nie wierzysz, że klienci są w stanie samodzielnie zdecydować, czego chcą? U mnie każdy klient ma wybór formy wynagrodzenia. Jest informowany o zaletach i wadach. Nikogo nie zmuszam do niczego :-) Pozdrowienia Władimir Simonov W czasach, gdy klient może zapoznać się z prowizjami w swoich umowach, dobrze jest otwarcie rozmawiać z klientami o wynagrodzeniu. Jednak nie powinno się sugerować nikomu doradztwa honorowego, jeśli ostatecznie jest to tylko pośrednictwo z dodatkowym honorarium, mianowicie pośrednictwo honorowe. Polecam lekturę: Profi-Handbuch Maklermanagement - Sklep - haufe.de Szczególnie od strony 120 dotyczącej wynagrodzenia dla maklera ubezpieczeniowego. Pozdrowienia koleżeńskie Alexander Irmscher

Dziękuję za Państwa insynuacje, Panie Irmscher. Miałem nadzieję, że możliwa będzie dyskusja z Państwem na rzeczowym poziomie - niestety, wygląda na to, że to niemożliwe. Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas i trud Władimir Simonov

Napisany przez ADMCI4
Honorarberater pisze: Dziękuję za Państwa insynuacje, Panie Irmscher. Miałem nadzieję, że dyskusja z Państwem będzie możliwa na poziomie merytorycznym - niestety, wygląda na to, że tak nie jest. Dziękuję mimo wszystko za Państwa czas i wysiłek. Władimir Simonov
Być może byłem zbyt merytoryczny? Oto artykuł z Financial Times Deutschland na temat pośrednictwa prowizyjnego i pośredników ubezpieczeniowych, którzy chętnie nazywają się Honorarberater. Portfolio: Das große Provisionshonorarberatungschaos | FTD.de Miłej lektury. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata