Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sprzedać Axa Immoselect na giełdzie

Napisany przez tom.r
Cześć, Niestety mój fundusz nieruchomości Axa Immoselect został zamknięty i nie mogę go zwrócić. Istnieje jednak możliwość sprzedaży udziałów (WKN: 984645) na innych giełdach. Moje udziały znajdują się w depozycie Postbank. Jak mam postąpić, aby sprzedać moje udziały? Dziękuję! Z poważaniem Tom

Napisany przez Graufell
Złóż zlecenie sprzedaży telefonicznie. Jest to najszybsza metoda. Uczestniczysz w bankowości telefonicznej? Jeśli nie, złożenie pisemnego zlecenia sprzedaży. W przypadku sprzedaży na giełdzie poniesiesz naprawdę dużą stratę. Czy potrzebujesz pilnie gotówki?

Napisany przez tom.r
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Kogo mam więc zadzwonić? Do Postbank? Strata już jest uwzględniona :-( Pozdrawiam, Tom

Napisany przez Graufell
Zadzwoń do Postbanku. Znajdziesz numer telefonu na stronie głównej Postbanku. Przygotuj swój numer PIN do telefonu. Jeśli nie jesteś pilnie uzależniony od tych pieniędzy, poleciłbym poczekać. Nie można wykluczyć, że fundusz axa immoselect zostanie ponownie otwarty w listopadzie. Aktualne kursy giełdowe funduszu axa immo są obecnie prawie na najniższym poziomie w historii. Wszystko wskazuje na to, że mogą tylko rosnąć. Im bliżej domniemanego terminu otwarcia, tym cena giełdowa zbliża się bardziej do oficjalnej ceny. Uwaga: Oczywiście możesz także udać się do placówki pocztowej z doradztwem finansowym i tam złożyć zlecenie. Jeśli mieszkasz na wsi lub nie chcesz dyskutować, bankowość telefoniczna jest najwygodniejszą opcją.

Napisany przez EuroPaule
Graufell pisze: Również notowania giełdowe funduszu axa immo są obecnie prawie na najniższym poziomie w historii. Tutaj też można tylko iść w górę. Im bliżej domniemanej daty otwarcia, tym bardziej cena giełdowa zbliża się do oficjalnej ceny.
Cześć, jednakże to jest prawdą tylko wtedy, gdy fundusz ponownie zostanie otwarty. W przeciwnym razie niestety cena funduszu zaczną zbliżać się do wartości giełdowej... Ponieważ nadal trwają dewaluacje nieruchomości w funduszach (również AXA), pojawia się pytanie, w jaki sposób fundusz ma sensownie zbudować płynność. I to wszystko w ciągu dziewięciu miesięcy. Zwłaszcza, że zaufanie do tej formy inwestycji wydaje się być tak zaburzone, że można spodziewać się powszechnej ucieczki. Jestem w tej kwestii sceptyczny. Niestety. Mam ten fundusz w portfelu. Od strony ustawodawcy nadal może być trochę nadziei. Obawiam się jednak, że bracia z Berlina nie są wystarczająco szybcy na to. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez tom.r
Ja, mogę również sprzedać fundusz za pośrednictwem bankowości internetowej Postbank, jeśli ma to być poprzez bankowość telefoniczną. Jednak to niemożliwe: Błąd: Ten fundusz nie jest dopuszczony do sprzedaży. Dlaczego więc miałoby to działać przez bankowość telefoniczną? PS: Co myślicie, jaka będzie cena, gdy fundusz zostanie zlikwidowany? Ostatecznie będzie to przymusowa sprzedaż. Może się okazać, że wartość wyniesie 20€ (jeśli w ogóle...)

Napisany przez Graufell
EuroPaule pisze: to jednak dotyczy tylko tego, jeśli fundusz będzie ponownie dostępny.
Tutaj chciałbym for egzempel zauważyć i przytoczyć dwa fundusze Degi, których kursy giełdowe po osiągnięciu absolutnego dna pięknie wzrosły. Degi Europa jest obecnie likwidowany, a Degi International z pewnością też zostanie zlikwidowany. I mimo to kursy giełdowe wzrosły od dna. Nikt nie może nic zrobić odnoście oficjalnej ceny funduszu. Nawet obniżki musi znieść bezczynnie zaniepokojony inwestor. Ale inwestor może zrobić coś z kursem giełdowym: Po prostu poczekać, aż wzrośnie, i nie wychodzić w panice. Oczywiście warunkiem koniecznym jest to, że może poczekać jeszcze kilka tygodni na te pieniądze. Aby móc się otworzyć, axa immo musi faktycznie zbudować płynność. Dlatego zarząd będzie musiał sprzedać kilka nieruchomości. TMW, CS Euroreal i SEB Immoinvest niedawno sprzedały nieruchomości powyżej ostatnio ustalonej wartości. To działa. Powinno to udać się również solidnie zarządzanej axa immo. Przepraszam, Tom, jeśli cię teraz trochę zdezorientowaliśmy. Dla ciebie być może decydujące jest to, że potrzebujesz pieniędzy natychmiast. W takim razie oczywiście nie możesz czekać na wzrost kursów giełdowych.

Napisany przez tom.r
Dziękuję za wasze komentarze. Faktycznie mogę poczekać. To dla mnie nie jest tak pilne. Byłoby jednak fajnie wiedzieć, jak mogę sprzedać swoje udziały w funduszu w nagłym wypadku, nawet jeśli fundusz jest zamknięty. Czy ktoś może mi pomóc? Nie mogę po prostu złożyć zlecenia przez Postbank. Co więc musiałbym zrobić? Przenieść depozyt? @Graufell: Jak oceniasz wartość, jeśli fundusz musi być zlikwidowany? Na pewno nie więcej niż 40€, prawda?

Napisany przez Graufell
Tom, zlecenie sprzedaży przez Postbank jest możliwe tylko online. W bankowości telefonicznej zajmuje to tylko kilka sekund. Nie musisz przenosić depozytu. Zdecydowanie nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie dotyczące wartości przy rozliczeniu.

Napisany przez tom.r
Okej, jestem ciekawy. Jeszcze jedno pytanie, zanim zadzwonię: Do którego kursu mogę sprzedać udziały? W bankowości internetowej Postbanku widoczny jest tylko oficjalny kurs wykupu...

Napisany przez Graufell
Wybierz giełdę. Gdzie kurs jest najwyższy. Być może giełda w Hamburgu. Hamburg stał się już prawie głównym miejscem handlu używanymi udziałami w funduszach nieruchomościowych.

Napisany przez EuroPaule
Graufell pisze: Tutaj chciałbym jednokrotnie się sprzeciwić i przytoczyć jako przykład dwa fundusze Degi, których kursy giełdowe po osiągnięciu absolutnego dna grzecznie wzrosły. Fundusz Degi Europa jest właśnie likwidowany, a fundusz Degi International z pewnością także zostanie zlikwidowany. Pomimo tego kursy giełdowe wzrosły od momentu osiągnięcia dna.
Cześć, Wziąłem rozwój funduszu Degi Europa do momentu rozpoczęcia likwidacji jako przykład. Wtedy cena funduszu ciągle zmierzała w stronę kursu giełdowego. Oczywiście w kursie giełdowym jest wiele emocji i przesady. Nie uwzględniłem rozwoju od rozpoczęcia likwidacji. Masz oczywiście rację. Zacytowano Graufell Aby móc się otworzyć, axa immo faktycznie musi zbudować płynność. W tym celu zarząd będzie musiał sprzedać kilka nieruchomości. TMW, CS Euroreal i SEB Immoinvest niedawno sprzedały nieruchomości powyżej ostatnio ustalonej wartości. Idzie świetnie. Powinno to udać się również solidnie zarządzanemu axa immo. Wzrost gospodarczy z pewnością będzie miał pozytywny wpływ. Jednak na rynku jest oczywiście dużo ofert, ponieważ wiele funduszy nieruchomościowych jest pod presją konieczności zwiększenia płynności. Potencjalni nabywcy również o tym wiedzą. Zwłaszcza że same fundusze nieruchomościowe jako nabywcy odpadają. Trzeba będzie poczekać, czy ceny są wystarczająco stabilne, aby fundusze mogły w miarę bez strat tworzyć płynność na szeroką skalę. Jednak wiele zależy także od reakcji inwestorów w przypadku otwarcia. Obawiam się kolejnej masowej ucieczki, tym razem również ze strony małych inwestorów. Wówczas będzie trudno...... @tom: Przypuszczam, że w bankowości internetowej dla funduszy zaprogramowana jest tylko sprzedaż do spółki funduszowej. Obecnie to nie możliwe. Pracownicy banku na pewno, jak opisał Graufell, mogą złożyć zlecenie na giełdę. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata