Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 137 000 EUR - Czy możliwe jest pełne sfinansowanie?

Napisany przez Leuchtturm
Cześć, mam pytanie odnośnie pełnego finansowania nieruchomości. Mój mąż i ja kupiliśmy Dom 3 lata temu. Cena zakupu to 65 000 EUR, a sfinansowana kwota to 70 000 EUR. Ponieważ spodziewamy się potomstwa, nasz obecny Dom stał się dla nas po prostu zbyt mały, więc znalazłam swoje wymarzone miejsce tutaj w okolicy za pośrednictwem Sparkasse. Aktualna cena to 137 000 EUR, ale być może możemy jeszcze coś negocjować. Stary Dom ma zostać sprzedany. Jeśli chodzi o nasze dochody, to mój mąż jest urzędnikiem, a ja pracuję na 3/4 etatu jako sekretarka. Po urlopie macierzyńskim (około 1 roku) wrócę do pracy. Nasz dochód netto to około 2 800 EUR. Obecnie płacimy 348 EUR miesięcznie za bieżący Dom, ale możemy zwiększyć tę kwotę do 600-650 EUR. Chcemy oczywiście nie płacić zbyt dużo miesięcznie, aby móc sobie na coś pozwolić i odkładać trochę na ewentualne prace naprawcze w domu. Jutro mam spotkanie w naszym banku, gdzie obecnie mamy kredyt. Chciałabym jednak wiedzieć z góry, czy otrzymamy finansowanie na tę kwotę i czy istnieje możliwość przeniesienia i zwiększenia bieżącego kredytu na nowy Dom? Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi!

Napisany przez 2Bolitho
Brzmi realistycznie dla mnie. Najlepiej iść na rozmowę dobrze przygotowanym, z wykazem majątku, długów, przychodów i wydatków, oraz tym, jak ma wyglądać nowa sytuacja. Co dokładnie oferuje ci twoje banku, pozostaje do zobaczenia. Dobrze jest także porozmawiać z 2-3 innymi bankami.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Latarnio morska, dlaczego chcesz przenieść starą pożyczkę na nowy Dom? Technicznie jest to możliwe, jednak konieczne byłoby znalezienie kupca na stary Dom, gdzie cena sprzedaży byłaby skorelowana z nabyciem nowego domu, wtedy można byłoby dodać brakującą kwotę i dokonać wymiany zastawu w przypadku starego długu. Uważam, że to zdecydowanie zbyt skomplikowane! Nowe finansowanie musi działać całkowicie równolegle do starego, dzięki czemu mogą Państwo zrealizować zakup, a gdy stary Dom zostanie sprzedany, otrzymana cena sprzedaży spłaci dług. Pod względem zdolności kredytowej nie powinno to stanowić problemu, ponieważ teoretycznie można również uwzględnić dochód z wynajmu dla starej nieruchomości, ponieważ nikt nie pozostawia nieruchomości pustej, jeśli nie może jej sprzedać! Skąd pochodzisz? Pytam, ponieważ istnieje możliwość skorzystania z korzystnej pożyczki podporządkowanej (bez wzniosła hipotecznego w wysokości 4,19%) od znanego banku, który finansuje dodatkowe koszty zakupu oraz rezerwę na wypłaty nadzwyczajne, jednakże tylko w określonych regionach! Dzięki temu podejdą Państwo do negocjacji z dobrym poziomem obciążenia hipotecznego, co umożliwi uzyskanie korzystnych warunków kredytowych, ponieważ nie całość ceny zakupu i dodatkowe koszty nabycia nie będzie musiała być finansowana przez bank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata