- wt mar 01, 2011 7:13 pm
Cześć,
mam pytanie odnośnie pełnego finansowania nieruchomości. Mój mąż i ja kupiliśmy Dom 3 lata temu. Cena zakupu to 65 000 EUR, a sfinansowana kwota to 70 000 EUR. Ponieważ spodziewamy się potomstwa, nasz obecny Dom stał się dla nas po prostu zbyt mały, więc znalazłam swoje wymarzone miejsce tutaj w okolicy za pośrednictwem Sparkasse. Aktualna cena to 137 000 EUR, ale być może możemy jeszcze coś negocjować. Stary Dom ma zostać sprzedany.
Jeśli chodzi o nasze dochody, to mój mąż jest urzędnikiem, a ja pracuję na 3/4 etatu jako sekretarka. Po urlopie macierzyńskim (około 1 roku) wrócę do pracy. Nasz dochód netto to około 2 800 EUR. Obecnie płacimy 348 EUR miesięcznie za bieżący Dom, ale możemy zwiększyć tę kwotę do 600-650 EUR. Chcemy oczywiście nie płacić zbyt dużo miesięcznie, aby móc sobie na coś pozwolić i odkładać trochę na ewentualne prace naprawcze w domu.
Jutro mam spotkanie w naszym banku, gdzie obecnie mamy kredyt.
Chciałabym jednak wiedzieć z góry, czy otrzymamy finansowanie na tę kwotę i czy istnieje możliwość przeniesienia i zwiększenia bieżącego kredytu na nowy Dom?
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi!