Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pomoc!!! ubezpieczenie czy inwestycja???

Napisany przez benno
Cześć, niestety mam dylemat i poszukuję niezależnego dobrego doradcy finansowego lub doradcy inwestycyjnego, który nie jest związany z żadnym ubezpieczeniem ani firmą, ponieważ nurtuje mnie kwestia odpowiedniego zabezpieczenia na starość. Być może ktoś tutaj może mi pomóc? Jestem zawodowo za granicą i nie zamierzam wracać do Niemiec. Zaraz po ukończeniu nauki wyjechałem za granicę i od tego czasu pracuję w różnych krajach, a będę kontynuować tę praktykę. Niestety nie mam prawa do emerytury w Niemczech oraz mam minimalne, ale nieistotne uprawnienia w krajach, w których pracowałem. Jednak bardzo martwi mnie kwestia zabezpieczenia na starość. (Ponadto nie mam prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i nie jestem ubezpieczony. Jako starsza pielęgniarka miałem zawsze szczęście, że w przypadku potrzeby mogłem być leczony w szpitalu. Dotąd nie było problemów, ale nie jestem coraz młodszy i dolegliwości stają się bardziej uciążliwe). Bardzo potrzebuję pomocy w tej sprawie... Dziękuję

Napisany przez EasyD
Dobry wieczór siostra Benno! To, że się nad tymi sprawami zastanawiasz, świadczy o tobie. Jednak wątpię, czy można tu uzyskać rzeczywisty obraz całej sytuacji, aby móc rzeczywiście udzielić konkretnych zaleceń. Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, spontanicznie mam pomysł na niemieckiego dostawcę, który moim zdaniem oferuje doskonałe warunki cenowe dla osób zamieszkujących za granicą na stałe. Miałem niedawno podobną sytuację. Tak naprawdę mogę im zaproponować, żeby przesłali mi swoje dane kontaktowe prywatną wiadomością tutaj na forum, abyśmy mogli się skontaktować i opracować odpowiednie pomysły zgodnie z potrzebami.

Napisany przez Reibold
Cześć! Czy nadal masz miejsce zamieszkania w Niemczech? A może masz chociaż konto bankowe? W takim razie moglibyśmy częściowo skorzystać z oferowanych tutaj możliwości dotyczących emerytury. Wydaje się, że musimy wykluczyć ścieżki wspierane przez państwo, ponieważ nie płacisz podatków w Niemczech, więc nie masz możliwości oszczędzania. Ale plany oszczędzania w funduszach lub prywatne ubezpieczenie emerytalne mogłyby być możliwe. Przynajmniej jeśli mieszkasz w UE. Aby móc udzielić Ci porad w tej sprawie i dotyczących ubezpieczenia zdrowotnego, proszę, podaj nam znacznie więcej informacji. Nie musi to odbywać się za pośrednictwem publicznego forum. Chętnie odpowiem również na prywatne wiadomości. Pozdrawiam Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszów inwestycyjnych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata