- śr mar 02, 2011 8:03 am
Ochrona inwestorów oznacza ogół działań i środków, które mają na celu ochronę ludzi w ich roli inwestorów. Założenie konieczności ochrony wynika z doświadczenia, że inwestorzy są "strukturalnie w tyle" w porównaniu do dostawców inwestycji. Łatwiej można to sformułować tak, że inwestorzy mogą być łatwo oszukani ze względu na brak wiedzy fachowej, informacji i/lub doświadczenia. Dość powszechna definicja ochrony inwestorów...Zadaniem obrońców inwestorów jest z kolei ochrona inwestorów przed nieuczciwymi ofertami na krajowym i międzynarodowym rynku kapitałowym poprzez udzielanie informacji i doradztwo. Cele aktywnej ochrony inwestorów można więc krótko i zwięźle streścić:1. Stworzenie przejrzystości dotyczącej kosztów i ryzyka inwestycji2. Ochrona przed nieuczciwymi lub oszukańczymi ofertami3. Ochrona wartości inwestycjiNa tyle na tyle. Myślę, że kto by tego nie znał? Jakie mamy w ludowym mniemaniu o doradcach inwestycyjnych lub finansowych? Zazwyczaj są oni tak popularni jak grzybica na stopach lub zaskakują nas na telefon ofertami z super propozycjami. Jeszcze lepiej są rozmowy bezpośrednio przy drzwiach, gdzie trzyma się pod nos duże segregatory. Na nich szczęśliwe i uśmiechnięte rodziny (z co najmniej dwójką dzieci i psem) są przedstawione przed dużym samochodem i jeszcze większym domem. Za parę lat byłbym milionerem mniej więcej. Takie rzeczy naturalnie budzą w nas sceptycyzm i nieufność. Ale to scenariusz powoduje u mnie jeszcze inne pytanie. Jak dobrze znam się sam na rynku kapitałowym? To już jest trudniejsze, bo muszę szczerze przyznać, że w zalewie ofert nie jestem w stanie zauważyć jasności. I właśnie tam tkwi problem! Przez brak samodzielnej nauki na rynku finansowym oczywiście może dojść także do oszustw.Uważam, że wszyscy jesteśmy zobowiązani do lepszego zrozumienia rynku kapitałowego lub poszczególnych inwestorów. W niektórych tematach chcemy być (i tutaj się zaliczam) samozwańczymi ekspertami: piłka nożna, samochody, budownictwo, to tylko kilka przykładów. Ale nie mamy tak naprawdę zbyt dobrego zrozumienia w temacie finansów i form inwestycji, dostawców i strategii. Z tego powodu chciałbym polecić Wam następujące wideo: https://www.youtube.com/watch?v=FcN5_J0CERkTa impreza odbędzie się również w tym roku 6. i 7. maja we Frankfurcie i oferuje wartość informacyjną dotyczącą dostawców i form inwestycji.