Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sucha elastyczna emerytura z wysokim zwrotem!

Napisany przez cashmaschine
Cześć, na początek piękne forum tutaj. Niestety do tej pory zupełnie się nie zajmowałem tematem emerytur. Trochę informacji o mnie: Mam teraz połowę lat dwudziestych i myślę, że nadszedł czas, aby zrobić coś dla przyszłości. Jestem samozatrudniony i zarabiam dobrze. Szukam systemu emerytalnego, który jest elastyczny. Rozumiem, że na początku ustalam miesięczną kwotę na przykład 100 euro, ale mogę ją łatwo zwiększyć nawet do 1000 euro. Rzecz jasna ważna jest dla mnie również stopa zwrotu, więc myślę, że coś w rodzaju funduszu byłoby dobrym rozwiązaniem. Proszę nie proponować inwestycji, które przynoszą około 2% zwrotu. Wolę trzymać pieniądze w skarbonce, to ma prawie ten sam efekt... Teraz z niecierpliwością czekam na wasze wskazówki i propozycje. Dziękuję bardzo. Pozdrowienia Cashmaschine

Napisany przez 2Bolitho
Podsumowanie serii artykułów - Budowanie własnej strategii majątkowej | Budowanie majątku z planem - Bogactwo z planem sprawdź to. Wysoka elastyczność z szansą na wysokie stopy zwrotu występuje zazwyczaj tylko wtedy, gdy samodzielnie organizuje się budowę majątku. Szczególnie jako przedsiębiorca nie powinieneś mieć z tym większych trudności. Dystrybucja ryzyka i decyzje inwestycyjne nie są dla Ciebie nowością.

Napisany przez EasyD
Dlaczego przedsiębiorca nie powinien mieć zasadniczych trudności w tworzeniu odpowiedniego zabezpieczenia emerytalnego? Właśnie od samodzielnych rzemieślników często słyszę, że potrzebują czegoś konkretnego; nie chcą w ogóle zajmować się finansami.

Napisany przez 2Bolitho
Dziękuję za Twoją opinię. Nie napisałem zasadniczo. ;-) Chodziło mi o to, że przedsiębiorcy zazwyczaj łatwiej orientują się w danej dziedzinie. Decyzje inwestycyjne i rozkład ryzyka są dla przedsiębiorcy bliższe sercu. Każdy przedsiębiorca musi bardziej lub mniej przeliczać, czy nowa inwestycja jest opłacalna. Również rzemieślnik jest lepiej doradzony, gdy podejmuje te decyzje w sposób uzasadniony, a nie na oko. W razie potrzeby może skorzystać z ekspertyzy, ale decyzję podejmuje sam. Nie chcę zagłębiać się zbyt głęboko w szczegóły. Podobnie jest z rozkładem ryzyka. Przedsiębiorca zawsze będzie starał się mieć jak najwięcej klientów i oferować różne produkty/usługi. Jeśli coś zawiedzie, już jest zastępstwo w innym miejscu. Oczywiście jest to bardzo uproszczone. Chodzi o sposób myślenia. A jeśli jestem przyzwyczajony do takiego myślenia, łatwiej mi jest przyswoić strategię majątkową. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku osób pracujących na etacie. Decyzje inwestycyjne (zazwyczaj) nie odgrywają tu dużej roli. Mam umowę o pracę i z niej czerpię dochód. Nie muszę zastanawiać się nad inwestowaniem pieniędzy, aby osiągnąć więcej dochodu lub dochód z innych źródeł. Rozkład ryzyka u typowego pracownika również nie jest zaznaczony. Jeśli przełożony zwolni go lub firma zawiedzie, w większości przypadków pracownik zostaje z niczym. Prawie nikt nie zbudował sobie dodatkowego źródła dochodu, które mógłby rozwijać w takiej sytuacji. Nie ma również drugiego czy trzeciego pracodawcy, który mógłby zastąpić pierwszego w razie upadku. Mam nadzieję, że dokładne wyjaśnienie lepiej oddało to, co chciałem przekazać. Oczywiście nie ma uniwersalnych reguł wypowiedziach. Nie chciałem tego przekazać w pierwszym poście. Oczywiście nie ma też jednego przedsiębiorcy. Istnieje szeroki zakres, począwszy od tych, którzy w zasadzie nimi nie są lub nie powinni być, aż po typowy, jednoznaczny przypadek.

Napisany przez Graufell
Być może ta broszura pomoże Ci jako wprowadzenie: ubezpieczenie emerytalne dla osób prowadzących działalność gospodarczą - myśl wystarczająco wcześnie o jutrze - książka - Fundacja na rzecz Testów Towarów

Napisany przez EuroPaule
cashmaschine pisze: Ważne dla mnie jest oczywiście także uzyskanie zysku, więc myślę, że coś w rodzaju funduszy byłoby dobrym pomysłem.
Cześć, To jest nieco myślenie w złym kierunku. Najpierw powinieneś zastanowić się, czy chcesz inwestować w akcje, obligacje, nieruchomości itp. Dopiero potem pojawia się pytanie, jakie narzędzie jest odpowiednie do tego celu. Wtedy fundusze mogą być dobrym pomysłem. Ale same w sobie fundusze nie są rodzajem inwestycji, ale po prostu narzędziem, które może przynieść zarówno szczęście, jak i zgubę... Zdanie od cashmaschine Proszę nie sugerować inwestycji o stopie zwrotu około 2%. Najlepiej wtedy trzymam pieniądze w mojej śwince skarbonce, ma prawie ten sam efekt... Ważne jest, abyś nie stracił z oczu zależności między zyskiem a ryzykiem.... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez bobbel
cashmaschine pisze: Cześć, więc na wstępie fajne forum tutaj. Niestety dotąd w ogóle nie zająłem się kwestią emerytury. Kilka informacji o mnie: Mam teraz połowę lat dwudziestych i myślę, że nadszedł czas, aby zacząć coś robić na przyszłość. Jestem samozatrudniony i dobrze zarabiam. Szukam formy oszczędzania na starość, która jest elastyczna. Rozumiem przez to, że na początku zobowiążę się do miesięcznej kwoty, powiedzmy 100 euro, ale bez problemu mogę zwiększyć ją nawet do 1000 euro. Renta jest dla mnie oczywiście ważna, więc myślę, że coś w rodzaju funduszu byłoby dobrym rozwiązaniem. Proszę nie proponować czegoś, co generuje około 2% zwrotu. Lepiej trzymać te pieniądze w skarbonce, prawie ten sam efekt... Teraz czekam na wasze wskazówki i propozycje. Dziękuję bardzo. Pozdrowienia Cashmaschine
Cześć, nie jestem fanem ubezpieczeń, ponieważ także tutaj stopa procentowa została obniżona (od 01.01.2012) do 1,75% rocznie. Masz rację, w takim razie lepiej włożyć pod poduszkę. Moja propozycja to metale szlachetne lub inwestycje w geotermię, gdzie osiąga się bardzo fajną stopę zwrotu dzięki rządowym zachętom. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, po prostu napisz. Pozdrowienia

Napisany przez jongleur2011
Cześć, w przypadku wyższych oczekiwań co do zwrotów, polecam inwestowanie w udziały w funduszach inwestycyjnych. Ma to tę zaletę, że może się Pani/Pan cieszyć z wysokich wzrostów wartości na rynkach, nie musząc samodzielnie dbać o wybór odpowiednich instrumentów inwestycyjnych. Proszę jednak porównać różnych dostawców funduszy nie tylko pod względem wyników, ale także kosztów i opłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata