Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto oszczędnościowe na studia

Napisany przez Fanvondir47
Cześć wszystkim. Mój syn zaczyna praktykę w tym roku. Potrzebuje do tego konta rozliczeniowego. Większość banków oferuje darmowe konta dla młodzieży. Ale co będzie, gdy dorosną? Teraz szukamy darmowego konta, które będzie nadal korzystne, gdy już będzie starszy. Czy ktoś może pomóc?

Napisany przez 2Bolitho
Co jest ważne dla synka? Jeśli chce mieć kontakt z doradcą, to konto w Sparkasse, Volksbank lub podobnej instytucji na pewno jest najkorzystniejszym wyborem. Jeśli potrafi załatwić wszystko samodzielnie przez internet i nie potrzebuje kontaktu z doradcą, to bardziej nadaje się konto w comdirect czy innej podobnej firmie. Dlaczego nie oba rozwiązania? To również ma sens. Jedno konto na co dzień i jedno jako podstawa do budowania majątku i oszczędności. I tak drogie nie są nawet konta osobiste. Nawet wysokie opłaty są akceptowalne.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Co jest ważne dla synka? Jeśli chce mieć osobę do rozmowy, to z pewnością konto w Sparkasse, Volksbank lub podobnym banku będzie najtańszym wyborem. Jeśli może załatwić wszystko samodzielnie przez komputer i nie potrzebuje rozmówcy, to powinien zbliżyć się do comdirect i innych. Dlaczego nie oba rozwiązania? Też ma sens. Jedno konto na codzienność i jedno jako baza do budowy majątku i rezerwy. I tak drogie konta osobiste naprawdę nie są. Nawet wysokie opłaty są do przejścia.
To prawda, trzeba już wiedzieć, czego chce... online, z opiekunem, itd. Ale nigdy wcześniej nie słyszałem o drugim koncie osobistym do gromadzenia majątku? g

Napisany przez Birgit
konto osobiste do budowy majątku/oszczędności? W takim razie musi to być konto oprocentowane, w przeciwnym razie to nie ma sensu. Ponieważ niewiele kont osobistych jest oprocentowanych, lepszym rozwiązaniem jest konto oszczędnościowe. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
Przepraszam, napisałem to właśnie zbyt szybko. Mam na przykład moje pieniądze na gospodarstwo domowe na koncie w Sparkasse oraz drugie konto bieżące na luksusowe wydatki, które sobie funduję. Wychodzenie na jedzenie, do teatru, cokolwiek. Na to konto związane z rozrywką przypisane jest konto oszczędnościowe, które służy jako centralne konto dla mojego budowania majątku. Innymi słowy: Wszystko, co pozostaje na koncie bieżącym w Sparkasse na koniec miesiąca ponad mój budżet na gospodarstwo domowe, jest równo rozdzielane pomiędzy konto rozrywkowe (bieżące) i konto majątkowe (oszczędnościowe). I potem kontynuuję zgodnie z moją strategią inwestycyjną. W zależności od tego, co w danym momencie trzeba zrobić. Więc jak napisałem wyżej, moje drugie konto bieżące nie służy mi do budowania majątku, używam go raczej do odróżniania zwykłych wydatków od luksusowych.

Napisany przez Paulus
Fanvondir47 pisze: ...mój syn idzie w tym roku do nauki. Potrzebuje do tego konta osobistego. W większości banków istnieje już bezpłatne konto dla młodzieży. Ale co się stanie, gdy się zestarzeją? Teraz szukamy konta bez opłatami...
Można się zgodzić z poprzednimi mówcami. To zależy... Jeśli dla niego nie ma znaczenia, by mieć bezpośredniego doradcę, wtedy zdecydowanie powinien wybrać bank internetowy. Można polecić np. konto DKB Cash (ale z kartą kredytową) lub także konto comdirect - oba powinny być długoterminowo bezpłatne. W internecie jest wiele stron, na których można porównać konta osobiste, np. www.finanzprodukte24.de lub jedno z wielu innych portali finansowych. Zapewne warto też zajrzeć na stronę testów konsumenckich Stiftung Warentest.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, muszę się zgodzić z moimi poprzednikami: Twój/syn powinien zastanowić się, czy chce/łaby mieć osobistego opiekuna finansowego (ala Sparkasse, Raiffeisenbank itp.) czy wystarczy mu tylko bankowość internetowa. W pierwszym przypadku zalecałbym lokalną Sparkasse, ponieważ konto osobiste jest tam zazwyczaj bezpłatne, dopóki znajduje się się na naukach. Maksymalnie jednak do 27. lub 28. urodzin. Jeśli wystarcza mu bankowość internetowa, to DKB, comdirect, ING-DiBa itp. byłyby moimi pierwszymi punktami odniesienia. Osobiście mam również 2 konta bankowe i postępuję podobnie jak Bolitho: pieniądze wpływają na konto osobiste w Sparkasse, a to co zostaje na końcu miesiąca, przenoszę na powiązane z drugim kontem rachunkiem oszczędnościowym. Mam nadzieję, że to nieco pomogło Ci/Wam i Waszemu synowi. Pozdrowienia

Napisany przez barbara
Naprawdę dobry pomysł, też bym tak zrobił.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata