Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: AWD - Napęd wszystkich kół

Napisany przez nightwish
AWD - Lista dziesiątek tysięcy poszkodowanych przez AWD - Informacja - Fundacja Warentest Co z tego wynika? Trzymajcie się z daleka od AWD.

Napisany przez RuhenderPol
Tak, niestety jest to bardzo gorzka prawda. Po kilku historiach, które osobiście usłyszałem, zdecydowanie odradzałbym AWD każdemu. To, co mnie szczególnie szokuje, to fakt, że założyciel AWD jest na ty z najpotężniejszymi ludźmi w Niemczech. Moim zdaniem, to wielka hańba...

Napisany przez CFO
Bez względów niezbędnych do obrony AWD, odpowiedzialność za inwestowanie spoczywa w zasadzie na inwestorze, który powinien - przed rozpoczęciem inwestycji - znać podstawowe zasady rynku finansowego / inwestowania: 1. Trzymaj się z dala od inwestycji, których nie rozumiesz / na które nie masz wpływu (przynajmniej kupowanie/sprzedawanie) 2. Wysokie zyski = wysokie ryzyko (choć sprawiają wrażenie, że firmy takie jak Dividiums, Dynatrusts itd. przekonują nas o istnieniu innej zasady rynkowej) 3. Inwestuj tylko pieniądze, na których możesz sobie pozwolić, w ryzykowne / zamknięte instrumenty finansowe. To tylko kilka zasad, które należy wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o inwestowaniu. Wymienione tu instytuty, które zawiodły inwestorów, z całą pewnością nie prowadzą swojej działalności w celach dobroczynnych. Ich jedynym celem jest optymalizacja zysków, ewentualnie ich maksymalizacja. Takie postępowanie w oczywisty sposób prowadzi do ignorowania interesów inwestorów. Dlatego: Odradzam inwestycji w obietnice wysokich zysków przy zerowym ryzyku, a tym bardziej zaciągania kredytów pod inwestycje. Może to sprawić, że życie inwestora będzie mniej spektakularne, ale zapewne także pozbawione negatywnych niespodzianek. Pozdrowienia CFO PS: Moja prognoza: Ewentualne postępowanie może tutaj ugrzęznąć (czyli przedawnić się), ponieważ sytuacja jest dość złożona.

No cóż. W końcu łatwo powiedzieć, że inwestor powinien był lepiej się poinformować, zadawać bardziej krytyczne pytania, porównywać oferty bardziej dokładnie. Ostatecznie większość inwestorów to amatorzy, którzy zaufali rzekomym ekspertom. Uważam, że w wielu przypadkach zwykły człowiek z ulicy został oszukany i wykorzystany jak gęsi bożonarodzeniowej. I to z premedytacją.

Napisany przez EuroPaule
RuhenderPol pisze: uważam, że w wielu przypadkach ten zwykły człowiek z ulicy był traktowany jak głupiec i wykorzystywany jak gęś bożonarodzeniowa. i to z premedytacją.
Cześć, w wierszu Goethego Rybaczka mówi się: Wtedy dla niego to się stało; Półciągnęła go, półon się zgiął I nie był więcej widziany. Chcę powiedzieć: Zawsze potrzebni są dwaj. Niemiec z natury skłonny jest do przerzucania odpowiedzialności za swoje inwestycje na innych, których jednak nie chce opłacić. Częściowo jest to ofiara reklamy, zwłaszcza banków (Zasada, którą zrozumie też Paul., Bank doradcy itp.) Z drugiej strony należy mu zarzucić brak inwestowania czasu w najważniejszą rzecz po swoim zdrowiu. Jeśli normalny niemiecki mężczyzna np. kupuje nowy samochód za 35 000 €, to zazwyczaj jest na tyle mądry w kwestii tego pojazdu do momentu podpisania umowy, że sprzedający nie może mu już powiedzieć, że silnik sześciocylindrowy nie może być czterosuwowy, lub coś w tym stylu. Jednak gdy organizuje swoją emeryturę o wartości na przykład 300 000 euro i ją podpisuje, często ślepo polega na oświadczeniach sprzedawcy, który nazywa się doradcą. Oczywiście to nie uwalania AWD i innych, jednak to, co dzieje się czasami w bankach w obrębie obsługi klienta indywidualnego, na pewno nie jest ani o jotę lepsze. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez ADMCI4
Problemem inwestorów, a zarazem dużą siłą dystrybutorów strukturalnych, jest posiadanie wielu pośredników, którzy najpierw udzielają porad w kręgu bliskich i krewnych. Więcej zaufania do krewnego lub dobrego przyjaciela szybciej przekazujemy swoje pieniądze, niż dobremu, ale obcemu doradcy. Ten fakt, połączony z szkoleniami sprzedaży i motywacji, sprawia, że niektóre dystrybutory strukturalne są tak niebezpieczne dla laików. Inaczej osobiście nie potrafię wytłumaczyć głupoty niektórych inwestorów. Pozdrawiam serdecznie Alexander Irmscher

IRMSCHER FINANZ pisze: Problem inwestorów lub dużą siłą firm dystrybucji jest to, że mają wielu pośredników, którzy w pierwszej kolejności doradzają swoim bliskim i krewnym.
Przypadki takie jak te są naprawdę smutną częścią historii. Małe trybiki w całym mechanizmie, czyli doradcy, zalecają swoim znajomym i krewnym inwestowanie u nich w produkty przynoszące super zyski, a nagle całe piękne pieniądze znikają, co sprawia, że wiele międzyludzkich relacji doradców musi być zakłóconych. Co ludzie nie zrobią dla szybkiego zysku...

Napisany przez ADMCI4
Tacy biedni doradcy... ale pieniądze wszyscy wzięli. Myślę, że problem leży po obu stronach: Zwykły Kowalski, który nie ma lub ma niewielką wiedzę na temat finansów i dlatego chętnie polega na rodzinie, oraz pośrednik lub nowa struktura, który sam nie ma pojęcia, bo a) Przeszedł do usług finansowych z zupełnie innych zawodów b) został wykształcony tylko poprzez intensywny kurs. ... i w rezultacie zarówno Klient, jak i Struktura, siedzą na Tytaniku zmierzającym w kierunku góry lodowej. Teraz wymagany jest ustawodawca! Nie może być tak, że tylko pośrednicy ubezpieczeniowi muszą udokumentować zewnętrzną wiedzę fachową (IHK), a agenci i struktury mogą się od tego obowiązku uchylić. Wobec prawa wszyscy powinni być równi, prawda? Ale wystarczy spojrzeć, kto zasiada na przykład w radach nadzorczych sprzedaży. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD
IRMSCHER FINANZ pisze: Teraz to zadanie dla ustawodawcy! Nie może być tak, że tylko maklerzy ubezpieczeniowi muszą udowodnić zewnętrzną kwalifikację (IHK), a przedstawiciele i strukkis mogą się przed tym uchylić. Przecież wszyscy powinni być równi wobec prawa, prawda?
Właśnie o to chodzi. Chociaż AWD nie ma z tym problemu, ponieważ wszyscy dystrybutorzy muszą zdać egzamin IHK. Mimo to nadal istnieje wiele dystrybutorów, którzy nie zrozumieli błędów popełnionych w przeszłości i dalej wysyłają niezrzeszonych ludzi.

Napisany przez nightwish
IRMSCHER FINANZ pisze: Ten fakt, połączony z szkoleniami sprzedażowymi i motywacyjnymi, sprawia, że niektóre struktury sprzedaży są tak niebezpieczne dla laików. Osobiście nie potrafię wytłumaczyć sobie niektórych głupot niektórych inwestorów.
Dokładnie o to chodzi. Umieszczenie słowa głupota w nie powinno wskazywać na niski poziom intelektualny konsumentów, ale na pułapkę retoryczną, której są oni wystawieni. Błyszczące broszury z absurdalnymi obietnicami zwrotu zysku wzmacniają zewnętrznie pewną postawę tych sprzedawców. To jest jak z wycieczkami kawowymi, każdy wie, że jest oszukiwany, ale wszyscy wpadają w pułapkę. Uniknięcie sprzedawcy o takim wyszkoleniu jest trudne dla wszystkich.

Napisany przez CFO
@nightwish Jest nawet bardzo łatwo ominąć przeszkolonych sprzedawców podczas wycieczek na kawę - po prostu nie idąc na tę wycieczkę na kawę. W przenośni, to samo podejście można zastosować również do AWD, Dividium, Dynatrust itp. - po prostu ich ignorując. Uduchowiona osoba nie będzie zaniepokojona, jeśli ktoś ją nazwie głupcem (=przeszkolony sprzedawca), ponieważ to się zrówna. Przypadkiem obejrzałem wczoraj występ NDR i muszę powiedzieć, że ten ideolog-szef z AWD bardziej pasowałby jako mówca na karnawał w Kolonii niż sprzedawca poważnych produktów finansowych. Moja teza, którą wielokrotnie już wspomniano, brzmi: Chciwość pożera rozum. Dotyczy to również wycieczek na kawę. Bo kto korzysta z odrobiny inteligencji, ten wie, że wycieczki na kawę nie mogłyby istnieć tylko z opłaty w wysokości 20 euro. Dlatego nic dziwnego, gdy krewni, znajomi lub sąsiedzi przychodzą z propozycjami inwestycji finansowych, mimo że wie się, że są raczej piekarzami, rzeźnikami, mechanikami samochodowymi lub jakimś innym szlachetnym zawodem. Wtedy należy uprzejmie odmówić. Pozdrawiam CFO

Napisany przez cash-44
W temacie AWD i odszkodowań jest coś nowego. Jestem sam dotknięty i 10 lat temu zainwestowałem pieniądze w IMF3 na zalecenie doradcy AWD, ale wszystko poszło na marne. Teraz dostałem list od Stowarzyszenia Inwestorów i Ubezpieczonych. Mówią, że istnieją dowody na to, że AWD otrzymał prowizję w wysokości ponad 15% za pośrednictwo. Takie wysokie prowizje muszą być ujawnione. Ponieważ AWD tego nie zrobił, mogę teraz wystąpić o zwrot transakcji. Taka sprawa kosztuje oczywiście sporo pieniędzy. Jednak dzięki stowarzyszeniu nie. Stowarzyszenie ma inwestora, który pokryje koszty w zamian za udział w zyskach. Wygląda na to, że inwestor jest pewny sukcesu. W końcu sam nie chce stracić pieniędzy. To dotyczy wielu funduszy, m.in. wszystkich funduszy IMF, wszystkich innych funduszy DCM, funduszy Botag, większości funduszy Falk... Warto zadzwonić do tego stowarzyszenia, jeśli również jesteście poszkodowanymi inwestorami. Trzeba jednak działać szybko, ponieważ wiele roszczeń przedawnia się pod koniec tego roku.

Napisany przez strucki79
nareszcie ktoś, kto mówi to wprost **448 :-)

Obecnie doradcy finansowi otrzymują certyfikaty od Izby Handlowo-Przemysłowej, które świadczą, że nie są przekwalifikowanymi piekarzami ani elektrykami, lecz rzeczywiście specjalistami w swojej dziedzinie. Ostatecznie to każdy sam musi zdecydować, czy uważa, że to, co doradca mu pokazuje, jest dla niego ważne, niezależnie od tego, z jakiej firmy pochodzi.

A co ma do tego moje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej i konto osobiste?

Wybór mojego samochodu również nie zależy od mojej sympatii do prezesa tej marki samochodu.

AWD jako jedyna firma od dziesięcioleci (z długo przed wymogami ustawowymi) ma notatki z rozmów, gdzie każdy klient na jednej kartce A4 za pomocą pięciu krzyżyków określa swoje podejście do ryzyka. Nie znam przypadku, aby doradca AWD był pociągany do odpowiedzialności za zawarcie umowy z osobami niezrozumiałymi.

Napisany przez Christian70
Nie ufam AWD, słyszałem tutaj tylko złe rzeczy i dlatego mam wyrobione negatywne zdanie. Nawet nie zgodziłbym się na rozmowę z nimi.

Napisany przez Honorarberatung
Jestem doradcą honorowym i od wielu lat pomagam poszkodowanym finansowo
(MLP, AWD ...). Chodzi tutaj o szybkie ograniczenie szkód oraz uwolnienie się od ciasnego szablonu długoterminowych umów. Szczególnie w przypadku produktów związanych z funduszami ważne jest sprawdzenie i ewentualne poprawienie selekcji funduszy, aby uniknąć dalszych strat. Różnica może szybko wzrosnąć do kilku tysięcy euro.
Warto również sprawdzić, czy dany produkt w ogóle pasuje do klienta. W dziedzinie oszczędzania na emeryturę istnieją sensowne produkty, które wiążą się z niskimi lub praktycznie zerowymi kosztami.
W tym przypadku warto skorzystać z czystej usługi doradztwa honorowego.
Doradztwo zamiast sprzedaży produktu!
Chętnie możesz się ze mną skontaktować:
info@honorarberatungskontor.de

Napisany przez Matthew Pryor
Jestem doradcą honorowym i od wielu lat pomagam osobom poszkodowanym finansowo (MLP, AWD ...).

Tak, jasne. Matka Teresa dla oszukanych strukkisów.

Szczególnie w przypadku produktów związanych z funduszami ważne jest sprawdzenie i ewentualne poprawienie wyboru funduszy, aby ciągle dryfować coraz bardziej w strefę strat.

Czy ja dobrze rozumiem, że chce Pani/Pan przejrzeć fundusze emerytalne swoich klientów, ewentualnie zmienić wybór funduszy celem zwiększenia już ewentualnych strat powstałych z poprzedniej inwestycji w fundusze? I chce za to honorarium? Czyżby Pani/Pan oszalała/a?

Szybko różnica kilku tysięcy euro staje się coraz większa.

Co oznacza w tym przypadku różnica? Po tym, jak ujawnili nam swoje prawdziwe motywacje (→spalenie pieniędzy inwestorów), chcą nas dodatkowo zdezorientować nieodpowiednią językową fachową terminologią? Jak niesprawiedliwe.

Doradztwo zamiast sprzedaży produktu!

Tak! I dostarczyliście przekonujące argumenty, dlaczego nie należy wam tego powierzać.

Napisany przez Ravemaster84
Doradztwo honorowe może się opłacać, bez wątpienia. Jednak nie jest to cudowne rozwiązanie, zwłaszcza gdy rzeczywiście niezależnego brokera mieszamy z agentami mającymi swoje ukryte motywacje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata