- ndz mar 13, 2011 5:36 pm
Cześć wszystkim,
wraz z moją partnerką poszukujemy odpowiedniego mieszkania do kupienia w Berlinie. Szukamy obiektu do maksymalnie 300 000 euro plus typowe koszty dodatkowe. Najchętniej kupilibyśmy nowe mieszkanie bezpośrednio od dewelopera, gdzie już obejrzeliśmy obiekty, do których można wprowadzić się za około rok. Mam kilka pytań dotyczących finansowania, ponieważ po raz pierwszy zajmujemy się tą kwestią intensywnie. Oto nasze ogólne dane:
- moje wynagrodzenie netto jako pracownika wynosi 3000 euro plus premia
- moja partnerka jest obecnie na urlopie rodzicielskim, od lata będzie pracować na pół etatu i zarabiać około 1500 euro netto plus premia świąteczna
- obecnie mam dwie raty kredytowe w sumie 500 euro miesięcznie. Jeden kredyt kończy się w przyszłym roku, więc będę spłacał tylko 200 euro. Obecny pozostały dług to około 10 000 euro
- Obecnie posiadamy tylko fundusze własne, aby opłacić koszty dodatkowe związane z zakupem, które sukcesywnie będą rozbudowywane. Obecnie potrzebujemy (prawie) 100% finansowanie.
- mamy jedno dziecko
Zakładam, że finansowanie w wysokości 300 000 euro jest możliwe przy naszych dochodach. Teraz moje pytania:
- prawdopodobnie kredyt zacznie działać dopiero w przyszłym roku, ale chciałbym dziś zabezpieczyć korzystne stopy procentowe. Jaka byłaby najlepsza opcja?
- czy bank uwzględnia obecnie w swoich obliczeniach zakończenie jednego kredytu ratalnego w 2012 roku?
- czy zdolność kredytowa ma wpływ na wysokość odsetek w przypadku kredytu hipotecznego, tak jak ma to miejsce w przypadku wielu innych kredytów ratalnych?
Z góry dziękuję za pomoc!