- sob cze 03, 2006 1:17 pm
Może komuś to pomoże, może już to znacie . . . nie jestem zaangażowany.
--------------------------------------
Sanderson Farms Chicken Run
Autor: Stephen D. Simpson, CFA (TMFWildWeasel) 25 maja 2006
No cóż, wszyscy wiedzieliśmy, że to nadchodzi. Każdy producent białka zwierzęcego, którego obserwuję, miał ostatnio trudniejsze chwile, zwłaszcza producenci drobiu. Widok Sanderson Farms (Nasdaq: SAFM) obok Pilgrims Pride (NYSE: PPC), Gold Kist (Nasdaq: GKIS) i Tyson (NYSE: TSN) nie zaskakuje.
Sprzedaż spadła o 13% w tym kwartale, m.in. z powodu znacznego spadku cen drobiu. Słyszeliśmy już takie liczby wcześniej, ale warto je powtórzyć: Średnie ceny całych kurczaków spadły o ponad 7% (Georgia dock), udka o ponad 43%, piersi o 30%, a skrzydełka o 13%.
Ale to jeszcze nie koniec. Te cenne kurczaki muszą zostać nakarmione do swojej daty przeznaczenia, i choć koszty soi spadły średnio o 4,1% dla firmy, ceny kukurydzy wzrosły o 6,5%. To w połączeniu z niższą wydajnością produkcyjną i wyższymi kosztami przygotowanych produktów doprowadziło do znacznego spadku zarówno zysku operacyjnego, jak i zysku netto.
Dlaczego zatem te akcje drobiarskie ostatnio zmierzają ku wyższym cenom? Cóż, Sanderson zmniejsza produkcję o ponad 4% tygodniowo, podobnie zrobili już inni producenci. Co więcej, rynki zagraniczne wydają się trochę ożywiać, a firma zgłosiła, że ceny udka (najczęściej eksportowanej części kurczaka) wzrosły dość znacząco sekwencyjnie w maju.
I nie zapominajmy także o tym, że wiele z tych akcji z branży białkowej stało się dość tanich w głębinach paniki ptasiej grypy. Jest całkiem możliwe, że sytuacja związana z ptasią grypą może się pogorszyć, zanim się poprawi, albo dopóki media nie przejdą do czegoś innego, ale ostatecznie ludzie będą nadal spożywać kurczaka. A ponieważ produkcja drobiu jest coraz bardziej w rękach większych firm, które nie chcą dopuścić do nadprodukcji i konkurencji cenowej, myślę, że długoterminowe perspektywy producentów drobiu są co najmniej w porządku.
Ja już z sukcesem zainwestowałem w sektor produkcji mięsa, więc szukam teraz tanich pomysłów na jedzenie gdzie indziej. Jeśli także szukasz pomysłów na oszczędności wśród artykułów spożywczych, rozważ Chiquita (NYSE: CQB) lub SABMiller, i poczekaj, aż Sanderson znów trochę stanieje.
Pozdrowienia