- pn mar 14, 2011 2:37 pm
Cześć wszystkim,
mam niestety mały problem z BHW/LBB, w którym czuję się oszukany. Oto, mam nadzieję, wystarczające wyjaśnienie:
dnia 29.04.2005 podpisałem umowę pożyczki prywatnej Plus z Panem J. z BHW w Kolonii. Z tej umowy otrzymałem wypłatę w wysokości 20.000 euro. Co miesiąc spłacałem pożyczkę w wysokości 158,00 euro. Dodatkowo została zawarta umowa oszczędnościowa D maXX, na którą wpłacałem comiesięcznie 148,00 euro. Dzięki tej umowie oszczędnościowej pożyczka miała zostać automatycznie spłacona w 2011 roku, a ja nie musiałbym nic robić poza opłaceniem comiesięcznych rat w łącznej wysokości 306,00 euro. W 2006 roku nastąpiło podział na BHW i Postbank, co ostatecznie skończyło się utworzeniem konta kredytowego u LBB.
We wrześniu 2010 roku otrzymałem informację, że umowa oszczędnościowa zostanie przypisana w styczniu 2011 roku i powinienem wypełnić kilka formularzy. Ponieważ miałem pytania, skontaktowałem się telefonicznie z Panią H. z Centrum Doradztwa BHW w E. Powiedziano mi, że wszystko będzie szybko uregulowane, Pani H. prześle mi wypełnione odpowiednie formularze i mam je tylko podpisać w wyznaczonych miejscach i odesłać z powrotem. Tak też zrobiłem, a ponieważ było to w środku świątecznego zamieszania, być może nie przejrzałem dokumentów zbyt uważnie. W każdym razie wydaje mi się, że BHW wcisnęło mi dodatkową umowę oszczędnościową, za którą mam płacić 100,00 euro miesięcznie do 2021 roku.
Po co to jest dobrze?? W 2005 roku nic takiego nie było uzgodnione, a gdybym wtedy wiedział o tym, nigdy nie podpisywałbym umów w BHW. pożyczka o takiej samej wysokości w Dresdner Banku kosztowałaby mnie na przykład 60 rat po 425,00 euro (łącznie 25.500 euro). W BHW miałbym do spłacenia 22.338 euro (73 x 158,00 + 148,00) oraz kolejne około 12.000 euro za nowy kontrakt oszczędnościowy, czyli łącznie niemal 35.000 euro w ciągu 16 (!!) lat?? Niestety nie mam jeszcze wyciągów z banku BHW i LBB za 2010 rok (na dodatek ta druga nagle żąda 15,00 euro rocznie za wyciągi, twierdząc, że w umowie nie ma automatycznych wyciągów ??) Czy to wszystko jest zgodne z prawem, czy tylko oszukują mnie?
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc z góry.
Pozdrowienia
rochelle33