Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Problemy z BHW/LBB.

Napisany przez rochelle33
Cześć wszystkim, mam niestety mały problem z BHW/LBB, w którym czuję się oszukany. Oto, mam nadzieję, wystarczające wyjaśnienie: dnia 29.04.2005 podpisałem umowę pożyczki prywatnej Plus z Panem J. z BHW w Kolonii. Z tej umowy otrzymałem wypłatę w wysokości 20.000 euro. Co miesiąc spłacałem pożyczkę w wysokości 158,00 euro. Dodatkowo została zawarta umowa oszczędnościowa D maXX, na którą wpłacałem comiesięcznie 148,00 euro. Dzięki tej umowie oszczędnościowej pożyczka miała zostać automatycznie spłacona w 2011 roku, a ja nie musiałbym nic robić poza opłaceniem comiesięcznych rat w łącznej wysokości 306,00 euro. W 2006 roku nastąpiło podział na BHW i Postbank, co ostatecznie skończyło się utworzeniem konta kredytowego u LBB. We wrześniu 2010 roku otrzymałem informację, że umowa oszczędnościowa zostanie przypisana w styczniu 2011 roku i powinienem wypełnić kilka formularzy. Ponieważ miałem pytania, skontaktowałem się telefonicznie z Panią H. z Centrum Doradztwa BHW w E. Powiedziano mi, że wszystko będzie szybko uregulowane, Pani H. prześle mi wypełnione odpowiednie formularze i mam je tylko podpisać w wyznaczonych miejscach i odesłać z powrotem. Tak też zrobiłem, a ponieważ było to w środku świątecznego zamieszania, być może nie przejrzałem dokumentów zbyt uważnie. W każdym razie wydaje mi się, że BHW wcisnęło mi dodatkową umowę oszczędnościową, za którą mam płacić 100,00 euro miesięcznie do 2021 roku. Po co to jest dobrze?? W 2005 roku nic takiego nie było uzgodnione, a gdybym wtedy wiedział o tym, nigdy nie podpisywałbym umów w BHW. pożyczka o takiej samej wysokości w Dresdner Banku kosztowałaby mnie na przykład 60 rat po 425,00 euro (łącznie 25.500 euro). W BHW miałbym do spłacenia 22.338 euro (73 x 158,00 + 148,00) oraz kolejne około 12.000 euro za nowy kontrakt oszczędnościowy, czyli łącznie niemal 35.000 euro w ciągu 16 (!!) lat?? Niestety nie mam jeszcze wyciągów z banku BHW i LBB za 2010 rok (na dodatek ta druga nagle żąda 15,00 euro rocznie za wyciągi, twierdząc, że w umowie nie ma automatycznych wyciągów ??) Czy to wszystko jest zgodne z prawem, czy tylko oszukują mnie? Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc z góry. Pozdrowienia rochelle33

Napisany przez EasyD
rochelle33 pisze: Na pewno wydaje mi się, że BHW wcisnęło mi dodatkowy umowę oszczędnościową, na którą mam płacić 100,00 euro miesięcznie do 2021 roku.
Co oznacza wydaje mi się? Czy otrzymała Pani już dokumenty umowy? Być może istnieje jeszcze możliwość bezstresowego odstąpienia od umowy. W przeciwnym razie należałoby skontaktować się ponownie z BHW i spróbować, czy z racji dobrej woli nie odwróci wszystkiego. Czy wszystko odbywa się zgodnie z prawem? Przynajmniej pod względem prawnym wydaje mi się, że wszystko jest w porządku. Opłata za prowadzenie konta jest standardowa. Jeśli podpisuje się rzeczy nieczytane, to również niekoniecznie winę trzeba by obarczać instytucję oszczędnościowo-kredytową.

Obawiam się jednak, że problem leży właśnie w oryginalnej umowie pożyczki. Ponieważ spłacałem tylko tak niskie raty pożyczki, wydaje mi się, że zawsze były płatne tylko odsetki, a nie spłata pożyczki, więc pozostały do spłaty dług pożyczkowy w wysokości około 19 000 euro został potem spłacony poprzez umowę oszczędnościową. Aby wprowadzić nieco jasności w tę sprawę, chciałem otrzymać roczne zestawienie od LBB (co wcześniej robiła BHW lub Postbank) . Jednak teraz LBB chce pobierać dodatkową opłatę za to. Czy nie są oni zobowiązani do świadczenia tych samych usług w ramach przejęcia umowy od BHW lub później Postbank? W rezultacie do tej pory zapłaciłem BHW/Postbank/LBB 11 534 euro odsetek (73 x 158 euro) i dodatkowo jeszcze 10 804 euro (73 x 148 euro) BHW za umowę oszczędnościową. W ten sposób umowa oszczędnościowa w wysokości 20 000 euro została oszczędzona tylko w połowie i wykupione zostało pozostałe zadłużenie w wysokości około 19 000 euro, a ja muszę dalej wpłacać do umowy oszczędnościowej? Czy dobrze to rozumiem? W takim razie byłby to jednak wyłudzenie, ponieważ łączna spłata wyniosłaby około 35 000 euro!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, właśnie przeczytałem twój post. Mamy ten sam problem! Czujemy się oszukani! Masz ochotę na wymianę doświadczeń???

Cześć, niestety dopiero teraz przeczytałem twoją odpowiedź. Tak, możesz śmiało wysłać mi wiadomość. Na pewno da się tam coś zrobić, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata