Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę mieć prywatne ubezpieczenie emerytalne na zasiłku dla bezrobotnych?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, mnie osobiście to nie dotyczy, ale mam przyjaciela, który od kilku miesięcy pobiera zasiłek Hartz IV. Miał już wcześniej prywatne ubezpieczenie emerytalne, które otrzyma po osiągnięciu wieku emerytalnego. Od kiedy otrzymuje zasiłek Hartz IV, ledwo może sobie pozwolić na opłacanie składek. Czy ma on prawo do tego, aby państwo dalej wypłacało mu to ubezpieczenie emerytalne? W końcu prawdopodobnie kiedyś znów znajdzie pracę i będzie mógł to opłacić samodzielnie. Ktoś się na ten temat dobrze orientuje? Walenty

Re: Czy mogę mieć prywatne ubezpieczenie emerytalne na zasiłku dla bezrobotnych?

Napisany przez EasyD
Jak dokładnie wygląda tutaj ustawa, tego niestety nie wiem. Wiem tylko, że przynajmniej w przypadku umów Riester istnieje możliwość do pewnej wysokości składki.

Napisany przez Sandrine
Cześć, jako osoba korzystająca z zasiłku Hartz-4 można założyć prywatne ubezpieczenie emerytalne. Jednakże musi być dokładnie określone, że jest to prywatne ubezpieczenie emerytalne i nie może być dotknięte aż do emerytury. Tutaj można znaleźć kilka informacji na ten temat, na przykład kwoty wolnej od potrąceń.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Velentin, moim zdaniem 200 € na rok życia są bezpieczne w kontekście Hartz IV jako oszczędności na emeryturę. Ta kwota może zostać zwiększona do 400 € na rok życia, jeśli na przykład w twoim funduszu emerytalnym lub ubezpieczeniu na życie wykluczono prawo wyboru kapitału. Ubezpieczenia emerytalne Riester lub Basis są zawsze bezpieczne w kontekście Hartz IV. Dla mnie byłoby nowością, gdyby państwo kontynuowało płatności dla prywatnej emerytury. Zasiłki do emerytury Riester otrzymuje osoba pobierająca ALG II, jeśli wpłaca co najmniej 60 € rocznie. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez Mike Spezi
Wkłady na emeryturę przy Hartz 4 są dla mnie również nowością. Uznanie znajdują tylko już istniejące zabezpieczenia ryzyka, takie jak ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Jeśli chodzi o majątek niemieszkalny i nieruchomości, dzięki FDP, wprowadzono nowe regulacje. Od teraz dokonuje się rozróżnienia między pałacem luksusowym a odpowiednią powierzchnią mieszkalną. Cokolwiek to znaczy. Jest również prawdą, że istniejące ubezpieczenia na życie / emerytalne, jeśli umowa wyklucza dostęp do kapitału, otrzymują od ustawodawcy kwoty wolne od potrąceń. Tutaj również dokonano poprawek. Majątek niemieszkalny / kwota wolna od potrąceń W przeciwieństwie do zasiłku dla bezrobotnych I, w przypadku zatwierdzenia zasiłku ALG II, elementy majątkowe wnioskodawcy (książeczka oszczędnościowa, papiery wartościowe lub różne) są uwzględniane i wliczane. Wyłączone są kwoty wolne od potrąceń w odniesieniu do majątku („majątek niemieszkalny”). Do nich należą: Aby zagwarantować emeryturę, majątek w wysokości 750 euro na rok życia (wcześniej 250 euro) pozostaje wolny od potrąceń. Jednak chodzi tutaj tylko o kwotę wolną od potrąceń dla prywatnej emerytury, a nie o majątek ogólny. Ponadto bezrobotni w przyszłości nie powinni już wydawać swojej prywatnej emerytury. W przypadku majątku ogólnego wysokość kwoty wolnej od potrąceń zależy od wieku osoby bezrobotnej i jej partnera. Kwota wolna od potrąceń dla „oszczędności” wynosi 150 euro na rok życia. Pozdrowienia Mike

Napisany przez ADMCI4
Czyż nie jest tak, że osoba zasiłkowa musi także wpłacić 4% poprzedniorocznego wynagrodzenia brutto (ewentualnie z poprzedniego roku pensji/zasiłku dla bezrobotnych) jako składkę, aby otrzymać pełny dodatek! To musi być trudne na pierwszy rok z zasiłkiem. A czy ta składka sprawi, że kapusta będzie tłusta, nie sądzę, ponieważ wciąż kilka larw w niej żeruje. Zasadniczo wpłaciłbym tylko wtedy, gdy już dziś jest jasne, że oczekiwana emerytura będzie pewna i znacząco wyższa niż zabezpieczenie socjalne. Pomijając to, uważam mniej więcej system Riestera niż grzyb na stopie.

Napisany przez Gerd
Cześć Otrzymujący zasiłek Hartz IV płaci 5 € miesięcznie w ramach programu Riester i otrzymuje pełną dopłatę. Jeśli podpisze zrzeczenie się odzyskania środków na swoim ubezpieczeniu emerytalnym, ten kontrakt nie może być zakwestionowany przez zasiłek Hartz IV. Każdy otrzymujący zasiłek Hartz IV otrzymuje ryczałt 30 € na składki ubezpieczeniowe. Te 30 € muszą być wyraźnie wykazane przy obliczeniach. Istnieje wyrok zasadniczy z 2005 roku, który stwierdza, że otrzymujący zasiłek Hartz IV ma prawo zabezpieczyć się przed ryzykiem życia codziennego (majątek, odpowiedzialność cywilna, wypadek) i prowadzić odpowiednie zabezpieczenie emerytalne. Nacisk kładzie się na słowo odpowiednie. Nie chodzi tu konkretnie o Riester. Jeśli składka na te ubezpieczenia przekracza 30 € miesięcznie, również to musi zostać pokryte przez urząd Hartz IV. Jednakże, jest to prawdopodobnie możliwe tylko za pośrednictwem prawnika, którego otrzymujący zasiłek Hartz IV może korzystać bezpłatnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata