Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy potrzebna jest mi ubezpieczenie na wypadek pozostawienia niespłaconych należności przy finansowaniu samochodu?

Napisany przez ADMCI4
W przeszłości wielokrotnie brałem kredyty w moim domowym banku oraz w znanym banku kredytowym. Za każdym razem narzucono mi ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia, które ze strachu zawsze brałem. Wkrótce będę potrzebował nowego samochodu, który również zamierzam sfinansować. Nadal mam obawy, że nie będę w stanie spłacać rat, ale z drugiej strony będę miał nowy samochód. Czy naprawdę konieczne jest zawarcie drogiego ubezpieczenia od pozostałego zadłużenia przy takim finansowaniu? W razie potrzeby mogę przecież sprzedać samochód. Conan

Re: Czy potrzebna jest mi ubezpieczenie na wypadek pozostawienia niespłaconych należności przy finansowaniu samochodu?

Napisany przez 2Escorpio
Hej, nie ma przymusu dotyczącego ubezpieczenia kredytu od utraty pracy... ale też nie ma obowiązku, aby bank musiał sfinansować ci auto. Zazwyczaj banki tego chcą i mogą nawet odmówić udzielenia kredytu, jeśli nie zostanie ono podpisane / zawarte. Ale zawsze zależy to od klienta... jeśli pracujesz już gdzieś ponad 10 lat, masz umowę o pracę na czas nieokreślony i zarabiasz np. 3500 euro netto miesięcznie, masz oczywiście zupełnie inną bazę negocjacyjną jeśli chodzi o oprocentowanie i ubezpieczenie kredytu od utraty pracy niż w przypadku gdy pracujesz dopiero 3 lata gdzie indziej i zarabiasz 1500 euro netto. Ponadto nie możesz sprzedać samochodu, ponieważ nie jest twój, ale banku... zazwyczaj nie dostajesz też dowodu rejestracyjnego w przypadku finansowania samochodu... ten także znajduje się u banku. Dlatego sprzedaż nie jest tak łatwa. Ponadto istnieje nadal ryzyko dla banku, że zniszczysz samochód, dlatego sprzedaż auta nie jest zbyt interesująca dla banku. Ponadto bank nie może cię zmusić ani sprawdzić czy zawarłeś ubezpieczenie typu AC lub czy zmieniłeś ubezpieczenie AC w ubezpieczenie OC kilka dni po zaciągnięciu kredytu. esco

Napisany przez ADMCI4
Cześć Conan, Umowa kredytowa i umowa ubezpieczenia resztkowego to dwie odrębne umowy. Możesz odwołać ubezpieczenie resztkowe w określonym czasie po zawarciu umowy, niezależnie od umowy kredytowej. Skutek: ubezpieczenie resztkowe zostanie odwołane od samego początku, a umowa kredytowa będzie kontynuowana normalnie. Więc nie martw się! Pozdrowienia, Alexander Irmscher

Napisany przez 2Escorpio
IRMSCHER FINANZ pisze: Cześć Conan, umowa kredytowa i umowa ubezpieczenia spłaty zadłużenia to dwa odrębne umowy. Możesz odwołać ubezpieczenie spłaty zadłużenia w określonym terminie po zawarciu umowy, niezależnie od umowy kredytowej. Skutek: ubezpieczenie spłaty zadłużenia zostaje odwołane od samego początku, a umowa kredytowa pozostaje w mocy. Więc nie martw się! Pozdrowienia Alexander Irmscher _________________ IRMSCHER FINANZ - Makler für Vermögenskonzepte Alexander Irmscher (Inh.) Ihr gesellschaftsunabhängiger Finanz- und Versicherungsmakler » Berufsunfähigkeit | » Riester-Rente | » Private Krankenversicherung | » Investmentfonds » www.irmscher-finanz.de ~ mehr Kompetenz und Angebote «
Bank może również odwołać umowę kredytową w pierwszych dniach

Napisany przez ADMCI4
Escorpio pisze: Bank może jednak odwołać umowę kredytową w ciągu pierwszych dni
Czy bank może po prostu to zrobić? Bez podania konkretnego powodu (np. nieprawdziwe informacje klienta dotyczące jego zdolności kredytowej itp.)? Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez Sattler
Tak, to możliwe, ale raczej nietypowe (z wyjątkiem sytuacji dotyczących fałszywych informacji). Jeśli bank nie wyraża obowiązku zawarcia ubezpieczenia na życie kredytobiorcy, to nie odwoła kredytu w przypadku niezawarcia lub cofnięcia takiego ubezpieczenia. Jak już wcześniej wspomniano, wszystko zależy od okoliczności (dochodu, itp.). W zależności od dochodu, możesz ubiegać się o podwyżkę? Należy jednak pamiętać, że istnieją kluczowe strategie negocjacyjne i wskazówki, które należy koniecznie wziąć pod uwagę!

Napisany przez ADMCI4
Mmh, byłoby mi nowe, że bank może cofnąć wypłacony kredyt konsumencki bez istotnego powodu (np. z podstępnym oszustwem klienta). Szczególnie w przypadku banków producentów samochodów, które mają promować sprzedaż samochodów poprzez tanie kredyty. Czy jest jakaś internetowa źródło, które można przeczytać na ten temat? Jeśli ubezpieczenie salda kredytu jest warunkiem koniecznym do otrzymania umowy kredytowej, koszty ubezpieczenia salda kredytu muszą być uwzględnione w rzeczywistej rocznej stopie oprocentowania i muszą być zadeklarowane w ten sposób. W przeciwnym razie klient może w dowolnym momencie odwrócić całą umowę kredytową i żądać zwrotu wszystkich, bez wyjątku, odsetek. Dlatego w większości umów kredytowych (szczególnie przy zakupie samochodu) obecnie zawarta jest klauzula, że zakup ubezpieczenia salda jest niezależny od udzielenia kredytu. Osoby potrzebujące tanich kredytów mogą również odwiedzić moją stronę internetową i samodzielnie obliczyć pożądaną kwotę. Gwarantowane brak ubezpieczenia salda. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata