Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy lokata terminowa lepsza niż lokata terminowa?

Napisany przez Sandrine
Cześć, chciałbym zainwestować trochę pieniędzy i szukam dobrej, ale możliwie mało ryzykownej inwestycji. Myślałem o lokacie terminowej lub koncie oszczędnościowym. Obecnie nie wiem, która inwestycja przyniesie lepsze zyski w przyszłości. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Czy na chwilę obecną lokata terminowa jest lepsza od konta oszczędnościowego? Na którą inwestycję się zdecydowaliście?

Napisany przez ProperSoul
Cześć Sandrine, lokata terminowa zazwyczaj działa w ten sposób, że inwestujesz określoną kwotę, na przykład 5 000 euro, na określony czas (np. 3 miesiące, 6 miesięcy, 1 rok...), co oznacza, że nie możesz dodawać ani wypłacać środków. Jest to więc bardzo niefleksyjne, ale z minimalnie lepszą stopą procentową niż w przypadku lokaty terminowej, która jest JEDNAKOWA. Jeśli stopy procentowe wzrosną, nie wpłynie to na twoją lokatę terminową. Tego rodzaju lokata terminowa jest bardzo elastyczna. Możesz wypłacać lub wpłacać pieniądze w dowolnym momencie. Jednakże stopa procentowa może równie łatwo zostać dostosowana, zazwyczaj w dół. Ale z drugiej strony, możesz od razu skorzystać z każdego wzrostu stóp procentowych. Moim zdaniem obie formy inwestycji są małym ryzykiem i mają swoje zalety i wady. Osobiście uważam, że lepsze jest konto oszczędnościowe. Ale to jest moja subiektywna ocena. Mam nadzieję, że udało mi się nieco rozjaśnić tę kwestię. Pozdrowienia

Napisany przez bobbel
Cześć Sandrine, jestem zdania, że pytanie zawsze pozostaje takie samo, jak długo lub jak elastycznie pieniądze powinny być lokowane. Rozmowa o oprocentowaniu lokat terminowych lub lokat bezterminowych nie jest właściwa. Oprocentowanie w obu przypadkach zazwyczaj wynosi między 0,5 a 1,5% w bankach. Jednakże mamy inflację między 2,3 a 2,6%. W takim przypadku zawsze tracę pieniądze. Moją rekomendacją jest inwestycja w bezpieczne aktywa na dłuższy okres (geotermia), na rynku dostępne są świetne produkty z gwarancją oprocentowania nawet do 20 lat. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia

Napisany przez Reibold
Cześć Sandrine! Moim prywatnym zdaniem, w nadchodzących latach powinniśmy spodziewać się wzrostu stóp procentowych. Dlatego konto oszczędnościowe na codzień lub depozyt terminowy o krótkim okresie trwałości mogą być bardziej interesujące. W ten sposób będziesz mógł regularnie dostosowywać swoje oszczędności, gdy stopy procentowe wzrosną, oraz zmienić dostawcę. Obecnie najwyższą stopę procentową, jaką znam w tej dziedzinie, oferuje Bank of Scotland na swoim koncie oszczędnościowym. Tam można dostać 2,2% od pierwszego euro i jednorazowo 30 € jako bonus na start. Pozdrawiam Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszy Neuburg an der Donau

Napisany przez Maikie
Ale kto zna konto oszczędnościowe, które oferuje oprocentowanie powyżej 3% wskaźnika inflacji? Zawsze to jest strata, no cóż, znam jedno, które oferuje 5%, ale to tylko moje poufne źródło, na pewno tutaj też niektórzy znają.

Napisany przez eisi
Zgadzam się z Reiboldem: W zasadzie można oczekiwać wzrostu stóp procentowych i co więcej jest jasne: dopóki pieniądze nie są lokowane lub inwestowane, utrata wartości spowodowana inflacją jest jeszcze większa niż w przypadku lokaty, której stopa zwrotu jest niższa od wskaźnika inflacji. Dlatego szczególnie krótkoterminowe lokowanie środków na kontach oszczędnościowych nie powinno być pomijane - przynajmniej dopóki nie znajdziesz czegoś lepszego, pieniądze są tam bezpieczne. Ponadto, korzystając z różnych kalkulatorów kont oszczędnościowych, stron z porównaniem ofert i porównań gazet takich jak FAZ czy Finanztest, na pewno znajdziesz atrakcyjną ofertę.

Napisany przez Seros
Popieram moich poprzedników. Przy lokacie terminowej jesteśmy zdecydowanie bardziej elastyczni, jest całkiem prawdopodobne, że stopy procentowe wzrosną w przyszłości, a ponadto banki regularnie oferują nowe promocje, z których można skorzystać. Słowo kluczowe: premia za otwarcie konta!

Napisany przez willpower110
Za czasów szkolnych nauczyłem się, że należy, w miarę możliwości, podzielić swoje pieniądze. Oznacza to, że dzielisz swoje oszczędzone pieniądze i inwestujesz je w strategie krótkoterminowe, średnioterminowe i długoterminowe. lokata terminowa to krótkoterminowa inwestycja, lokata długoterminowa to średnioterminowa inwestycja, a Fundusze inwestycyjne lub oszczędności mieszkaniowe zazwyczaj są raczej długoterminowe. W ten sposób pozostajesz elastyczny w przypadku nagłego kryzysu finansowego i masz oszczędności, które z czasem się zwrócą. Oczywiście, długoterminowe lokaty oferują najlepsze stopy procentowe.

Napisany przez 2Bolitho
willpower110 pisze: Kiedyś nauczyłem się w szkole, że pieniądze należy dzielić, jeśli to możliwe. To znaczy, dzielisz swoje oszczędzone pieniądze i inwestujesz je w strategie krótkoterminowe, średnioterminowe i długoterminowe. lokata terminowa to inwestycja krótkoterminowa, lokata długoterminowa, a Fundusze inwestycyjne lub plan oszczędnościowy zazwyczaj długoterminowe. W ten sposób pozostajesz elastyczny, gdy pojawi się nagły kryzys finansowy, a pieniądze, które masz na boku, z czasem się zwrócą. Oczywiście, na długoterminowe lokaty otrzymasz najlepsze oprocentowanie.
Dzielenie jest dobre, ale należy pamiętać o różnych klasach aktywów. Inwestycje pieniężne są dobre i słuszne, ale do portfela powinny również należeć akcje oraz obligacje. Możesz dalej zdywersyfikować swoje inwestycje poprzez surowce, nieruchomości i wiele innych.

Napisany przez leckerbirnen
W międzyczasie oferują już tylko 2,2%, ale za to 2,8% na lokacie. Przeczytaj sam: ROR i lokata terminowa: Wreszcie więcej pieniędzy - geldsparen.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata