Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Technologia audio MP3

Napisany przez 2cybercrash
Niektórzy użytkownicy cieszą się doskonałą jakością dźwięku odtwarzacza MP3, ale muszą zebrać utwory muzyczne w formacie MP3. Sam jestem dopiero od niedawna zanurzony w świecie dźwięku internetowego i może byłoby interesujące podzielić się doświadczeniami. Nawet standardowe oprogramowanie komputera potrafi zdziałać cuda. Wszystkie te funkcje są przeznaczone wyłącznie do użytku własnego, a komercyjne wykorzystanie wymaga licencji od producentów utworów muzycznych. Odtwarzacz Windows Media Player może zapisywać płyty Audio-CD jako pliki mp3 na własnym dysku twardym, które można przenieść na nośnik. W drugą stronę można również nagrać własną płytę Audio-CD. Każda płyta muzyczna bez zabezpieczeń kopii można w ten sposób przenieść na odtwarzacz MP3 w najlepszej jakości. Trochę trudniej jest to z nagraniami koncertowymi. Chociaż odtwarzacze MP3 mają funkcję nagrywania dźwięku, dostarczają jednak tylko pliki WAV w dość niskiej jakości, które nie dają przyjemności z słuchania muzyki. Nowym wysokiej jakości, bardzo praktycznym urządzeniem do cyfrowego nagrywania muzyki na żywo jest MicroTrack 2496 od M-Audio, który w rozmiarze brzytwy wykonuje nagrania koncertowe w jakości studia w formacie WAV lub MP3. Nie jest tanie, ale wart każdego franka. Urządzenie to jest dostępne wraz z bezpłatnym oprogramowaniem do edycji, a za jego pomocą można nagrywać strumieniowe audycje radiowe w doskonałej jakości. Urządzenie to może tworzyć z wyjścia zwykłego systemu stereo zapisy w formacie MP3. Link do tej doskonałej usługi: https://audacity.sourceforge.net/ Dla miłośników muzyki klasycznej imponujące jest zaproszenie do serwisu: https://www.swissclassic.ch/ Inne kanały radiowe internetowe za pośrednictwem Bluewin: https://de.bluewin.ch/entertainment//radio//39325// Jest także dostępne bezpłatne oprogramowanie, które może nagrywać przez 30 minut utwory MP3 poprzez gniazdo mikrofonowe komputera, dodatkowe zastosowania są płatne: https://www.freecorder.com Pojawiają się pewne szumy tła, przez wbudowany mikrofon słychać szumy dysku twardego, jakość dźwięku zależy od mikrofonu, jakość nie jest optymalna ze względu na szumy tła. Można np. z wyjścia słuchawkowego systemu stereo (zmniejszyć głośność do minimum, aby uniknąć przesterowania) w gniazdo wejściowe mikrofonowe (dostępne są różne przejściówki) komputera przeprowadzić przyzwoite nagranie muzyczne. Trzeba jednak monitorować dźwięk za pomocą dodatkowych słuchawek, ponieważ gniazdo słuchawkowe odcina głośniki. Jest to działa darmowe, ale nieoptymalne. Nowy świat dźwięku, zdecydowanie fascynujący.

Napisany przez beta
Witaj Cybercrash -------------------------------------------------------------------------------- --- 1. Ja polecam pozbyć się Windows Media Playera. Zainstaluj iTunes od Apple (wersja na PC). Łatwe w obsłudze, bardzo przejrzyste, obsługuje różne formaty, nagrywanie płyt, itp, bez problemu. Prawdopodobnie jeden z najlepszych i najstabilniejszych programów, które kiedykolwiek działały na komputerze z systemem Windows :-) Przegląd: https://www.apple.com/de/itunes/overview/ Pobierz: https://www.apple.com/de/itunes/download/ Naprawdę polecam to każdemu. „Otoczenie” jest stale rozwijane dzięki OpenSource. Ważne podczas instalacji: Ustaw zaznaczenie użyj jako domyślnego odtwarzacza! -------------------------------------------------------------------------------- --- 2. Dobre narzędzia do nagrywania strumieni w Streamingstar: https://www.streamingstar.com/How-to-record-iTunes-radio.htm .....darmowe są dostępne w dużej liczbie w internecie.... iTunes ma oczywiście także strumienie radiowe...... -------------------------------------------------------------------------------- --- 3. Ostateczna platforma muzyczna online: https://www.last.fm/ Tutaj możesz stworzyć swoje własne radio internetowe. Program dobiera muzykę na podstawie twojego profilu użytkownika i gustów muzycznych..... I jest wiele do odkrycia: https://www.last.fm/explore/ -------------------------------------------------------------------------------- --- Może znajdziesz coś interesującego, Pozdrowienia

Wygląda na to, że jest płatne i nie mogę usłyszeć żadnego dźwięku? Spróbuję iTunes innym razem, wreszcie wiem, jak obsłużyć odtwarzacz multimediów firmy Microsoft. Dla pewnych próbek konieczna jest instalacja programu RealPlayer, z czym iTunes sobie nie radzi. Jak zwykle wiele formatów, wiele barier, wiele darmowych rzeczy, ale jeśli naprawdę czegoś potrzebujesz, musisz zapłacić. Dlatego też moje opisy powyżej, wszystko jest naprawdę darmowe i w doskonałej jakości. Szczególnie Swissclassic bardzo profesjonalny i przyjazny dla użytkownika z podglądem programu i funkcją wyszukiwania dla kompozytorów/wykonawców.

Napisany przez beat
Jeśli już jesteśmy przy temacie MP3, mam także pytanie: Chciałbym pozbyć się swoich płyt CD. Chciałbym przenieść swoją kolekcję na komputer, np. za pośrednictwem iTunes. Chciałbym jednak również korzystać ze swojego zestawu stereo, a nie wstawiać iPod do konsoli. Oczywiście, chciałbym mieć możliwość łatwego przeglądania kolekcji itp. i nie takiej rozwiązania, które działa w jakiś magiczny sposób. Mogę sobie wyobrazić, że korzystam z zewnętrznej (dysku), którą czasem podłączam tu, czasem tam za pomocą USB. Wracamy do tematu iPoda. Ale chciałbym, żeby to było trochę bardziej zaawansowane. To chyba trochę za dużo wymagać. Czy istnieje coś porządnego, czy muszę jeszcze czekać rok na centrum multimedialne Applea?

Do wszystkich problemów technicznych istnieją wskazówki i triki. Odtwarzanie danych cyfrowych na konwencjonalnym systemie stereo audio przebiega w następujący sposób: Załatwić adapter kablowy, wyjście słuchawkowe komputera 3,5 mm Jack na dwukrotny przewód audio L/R osłoniony, po prostu podłączyć do wejścia systemu stereo, wybrać program AUX lub wejście DAT i zacząć odtwarzanie. Bez znaczenia jakie są formaty, jeśli oprogramowanie komputera przesyła dźwięk przez wyjście słuchawkowe, to będzie też odpowiednie do używania jako wejście na konwencjonalnym systemie stereo. CD zdecydowanie warto przechowywać, obecnie uważane są za jeden z najtrwalszych nośników danych, w razie wątpliwości po około 10 latach warto wykonać kopię zapasową.

Napisany przez beta
Przysięgam....może uda Ci się z tym coś zrobić: https://www.apple.com/de/airportexpress/airtunes.html iTunes jest niewątpliwie najlepszym narzędziem do zarządzania. Z czystymi listami odtwarzania i być może z iPodem :lol: a Airtunes daje sporo możliwości. Mam już tylko kilka płyt CD w samochodzie...bo nie mam iPoda :shock: , ciągle czekam na wersję 90GB Obecnie zajmuję się digitalizacją slajdów. Po 30 latach zaczynają one stopniowo się psuć.....Ok. 8000 sztuk, wrzucam je do iPhoto. Potem znowu będę mieć miejsce i spokój w domu....wszystko cyfrowe. Pozdrowienia PS: Airtunes dla PC i Mac, patrz Tech Specs

Napisany przez beat
Płyty CD zdecydowanie warto zachować, obecnie uważane są za jeden z najbardziej trwałych nośników danych, dla pewności zaleca się wykonać kopię zapasową po około 10 latach. Oczywiście, będę trzymał te płyty. Nawet ze względu na booklety itp., a poza tym mam wystarczające doświadczenie z utratą danych. Wielokrotne zabezpieczenie nigdy nie zaszkodzi. To już jakiś początek, dzięki za wskazówkę. Jednak jeszcze mi to nie pasuje, ponieważ nie chcę połączyć komputera i stereo kablem. Są one także oddalone przestrzennie. Przecież można to zrobić bezprzewodowo. Wtedy znów mamy Apple z ich bezprzewodową siecią i zdalnym sterowaniem. To jednak kosztuje więcej niż cała kolekcja płyt CD. A potrzeba techniczna jest podobna do płyt CD, które regularnie sobie nabywam. Żyjemy w społeczeństwie nadmiaru, które szuka ciągle nowych sposobów na wydawanie pieniędzy.

Napisany przez beat
beta pisze: Przysięgam.... być może możesz coś z tym zrobić: https://www.apple.com/de/airportexpress/airtunes.html iTunes jest niewątpliwie najlepszym narzędziem do zarządzania. Z czystymi playlistami i ewentualnie z iPodem :lol: i Airtunes można zrobić wiele.
Jestem już blisko mojego życzenia. Teraz spontanicznie uważam, że jest zbędny system stereo, kolejna część odchodzi i głośniki aktywne. Wiem dlaczego postawiłem pieniądze na Apple. Muszą mi to wszystko zwrócić. Cytat od beta Obecnie zajmuję się digitalizacją slajdów. Po 30 latach zaczyna powoli zachodzić proces rozkładu..... Około 8000 sztuk, wszystko wrzucone do iPhoto. Warto dokładnie przyjrzeć się temu, jak i gdzie iPhoto przechowuje te rzeczy. Zależy to od tego, gdzie znajdują się miniatury i dane kategorii itp. Wiem tylko, że zarządzanie plikami w programie Aperture jest bezużyteczne. Nie ufam żadnemu programowi. Najpierw tworzę strukturę folderów według tematów lub lat, a następnie używam oprogramowania do zarządzania (u mnie Adobe Bridge i niedługo Lightroom). Adobe sprytnie stosuje zasadę patrzałki: do każdego obrazu w tym samym folderze tworzony jest plik xmp z wszystkimi metadanymi itp. Oprogramowanie do zarządzania organizuje wtedy kolekcję, niezależnie od tego, czy część znajduje się na serwerze, na zewnętrznym dysku twardym itp. Te pliki xmp są czasami odczytywalne przez inne programy bazodanowe. Przy przenoszeniu, kopiowaniu itp. należy zawsze zabrać oba pliki. Tak więc, jeśli chodzi o bezpieczeństwo w przyszłości. Aperture na przykład nie obsługuje dodatkowego zewnętrznego dysku twardego. To jest niemożliwe do zrealizowania. Wszystko jest zawsze proste w Apple, ale nie zawsze można zobaczyć, co, gdzie i jak się dzieje. iPhoto nie jest zalecany do obróbki plików RAW, ponieważ konwersja odbywa się tam w sposób całkowicie automatyczny, bez możliwości interwencji, a wyniki wyglądają kiepsko. Ponadto poprawki obrazu są stosowane tylko do wygenerowanego pliku JPG, więc równie dobrze można od razu fotografować w formacie JPG. Kolejny cytat ze strefy dyskusyjnej, który potwierdza moje obawy: Dodatkowo iPhoto ma problem z danymi EXIF w obrazach z aparatu D70, które posiadają około 40kb obszar z danymi specyficznymi dla producenta. Ponieważ iPhoto buforuje dane EXIF wszystkich zdjęć w bibliotece, zajmuje to dużo miejsca (u mnie z 7000 zdjęć około 120 MB!) i uruchamianie i zamykanie iPhoto trwa nawet kilka minut. Istnieje jednak mały skrypt, który może usunąć te dane przed importem. Te dane EXIF należy jednak koniecznie zachować, ponieważ są bardzo przydatne!

Napisany przez beta
beat pisze: W Apple zawsze wszystko jest proste, tylko nie zawsze widać w jaki sposób to wszystko działa.
Masz rację..... :lol: Ponieważ już od połowy mojego życia wszystko jest zdygitalizowane i zarchiwizowane, zaczęłam być paranoidalna jeśli chodzi o backup....2x HD i co najmniej raz CD/DVD. iPhoto to wspaniałe oprogramowanie, jak dla mnie. W zasadzie to samo co iTunes, tylko zamiast muzyki, mamy do czynienia z obrazami. Aby wykonać kopie zapasową, wrzucam cały folder (z obrazami lub muzyką) wraz z wszystkimi preferencjami na dysk z kopią zapasową. Istotne w iTunes i iPhoto są tagi,.... zawsze wszystko starannie zapisuje i później mam spokój: Na zawsze. Tak to widzę.... Aperture jest dla mnie zbyt duże. Nie mam potrzeby ani doświadczenia z tym programem. Pozdrawiam

Jeszcze jeden prosty pół-mobilny trick. Załaduj pliki muzyczne MP3 na odtwarzacz MP3 (lub iPod) i podłącz za pomocą wspomnianego jacka do gniazda audio w analogowym systemie stereo. Obsługa odbywa się za pomocą odtwarzacza MP3 lub iPoda. Trochę kombinowania, jeśli komputer i system stereo są zbyt daleko od siebie.

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Jeszcze jeden mały nieco naiwny pół-mobilny sztuczek. Pobierz pliki muzyczne MP3 na odtwarzacz MP3 (lub iPod) i użyj wspomnianego jacka na złącze audio w analogowym systemie stereo.
Apple ma nawet odpowiedni kabel do tego. https://store.apple.com/Apple/WebObje...B9F&nplm=T4347 Na średnią metę będzie to rozwiązanie, zwłaszcza że stosunek ceny do jakości jest jeszcze na akceptowalnym poziomie.

Napisany przez ADMCI4
Jako bibliotekę muzyczną na moim komputerze używam MusicMatch-Jukebox 10.0 (MM). Czasami jest dosyć wolny, ale ma zaletę polegającą na aktualizowaniu sobie informacji (Artysta - Gatunek - Tytuł - Album) przez internet. MM może konwertować CD na pliki MP3 oraz kopiować MP3 na płytę CD lub odtwarzacz przenośny. Wszystko jak zwykle. Jak można zdobyć utwory? Istnieją trzy sposoby: jeden legalny (płatność) i dwa nielegalne: Napster, iTunes itp. oferują pojedyncze utwory za opłatą. To jest legalna droga. Obok istnieje szereg nielegalnych (półlegalnych) serwisów wymiany plików, takich jak Kazaa czy e-mule (www.emule.de). Kazaa nadaje się do małych plików, pojedynczych utworów muzycznych, które chce się szybko ściągnąć. E-Mule jest interesujący dla większych plików (od 9,6 MByte). Osoba, która chce mieć wszystkie piosenki Beatlesów, Queen, Abby lub Michaela Jacksona w postaci pliku o pojemności 1 lub 2 Gb, lepiej skorzysta z e-mule. Jednakże pobranie takiego pliku może zająć kilka tygodni! Pobieranie utworów muzycznych (jeszcze) nie jest zabronione, ale właśnie przeciwnie - udostępnianie jest. Niestety, emule pozwala na pobieranie plików tylko wtedy, gdy dostępna jest odpowiednia przepustowość wysyłania. Każdy musi więc sam zdecydować.

Napisany przez beta
Myślę, że przede wszystkim ważne jest powoli, ale pewnie zacząć cyfryzować kolekcję płyt CD, aby zachować ją przy życiu. Płyty CD mają żywotność około 20-25 lat. Potem już koniec zabawy. Odczytać je będą mogły tylko najbardziej życzliwe odtwarzacze CD. Moje pierwsze CD już odeszły do krainy wiecznych łowów....i nawet nie widać im tego. Byłoby szkoda, gdyby wszystko powoli zaczęło się tracić. W każdej kolekcji związane są wspomnienia oraz pieniądze....

Napisany przez beat
beta, jak to wygląda, gdy chcę mieć okładkę płyty CD w iTunes? Czy można mu nauczyć automatycznie pobrać ją z internetu, czy muszę to zrobić samodzielnie poprzez kopiowanie i wklejanie?

Napisany przez beta
beat pisze: beta, jak to wyglada, gdy chcę mieć okładkę płyty CD w iTunes? Czy mogę nauczyć go automatycznie pobierać z internetu, czy muszę to znaleźć i kopiować?
Albo kupujesz muzykę w iTunes Store, wtedy okładka jest dostępna. Jeśli zapisujesz swoją własną kolekcję cyfrową, wtedy zaczyna się zabawa :shock: ....Musisz zdobyć okładki skądś. Najczęściej są dostępne na Amazonie, albo bezpośrednio na stronie Amazona, albo za pomocą widgetów ( https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?t=126 ) Problem już się pojawia (jeśli jesteś tak pedantyczny jak ja), że często te same tytuły od tego samego artysty można znaleźć na różnych albumach: Best of Queen, Największe przeboje Queen, Queen Live w Nowym Jorku, Koncert w bla bla bla, itd.... Do tego dochodzi jeszcze fakt, że Amazon DE to nie to samo co Amazon UK lub US. Czasami jest zamieszanie, różne wydania w różnych krajach, ..... albo jest po prostu trudno to znaleźć. Ale warto się postarać! A gdy już to osiągniesz, to w przyszłości to będzie pestka.... Warto wiedzieć: -Odczytywane są oczywiście także informacje o płytach CD, album, tytuł, artysta, itp.... -Udostępnianie muzyki bezprzewodowo nie stanowi problemu..... -iTunes akceptuje tylko iPody..... żadne inne odtwarzacze MP3. :lol: -iTunes działa cholernie szybko: Mam ponad 90 GB plików mp3. Wpisuję "Le ...ein", i już moja stara skrzynia od Led Zeppelin po Lennyego Kravitza rzuca mi wszystko w twarz. -Zarządza podcastami i przede wszystkim też wideo. ..... Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystko związanego z iTunes: https://www.itunesforum.de/ Pozdrowienia

Napisany przez beat
Dziękuję za różne wskazówki... W następnej lekcji zajmiemy się dużą ilością winyla. To było jeszcze wtedy, tuż przed wyginięciem dinozaurów... :cry:

Napisany przez beta
Mam również taką stos kupu winyli..... Nie będę ich ruszał. Brakuje mi sprzętu do tego, a jedyny znajomy, który ma całe te akcesoria i knoff hoff, teraz siedzi jako DJ w Hiszpanii.... i tam zostanie. No cóż, za dużo palił trawkę i nie chciał trafić do więzienia. Wolę ciepło i spier**ił.... ale pewnego dnia musi wrócić, żeby odnowić swoje dokumenty.... ha ha. Może do tego czasu będzie program zatrudnienia dla miękkich więźniów: digityzacja winyli. Dam znać, kiedy możemy dostarczyć te rzeczy :lol: :lol: :lol:

Napisany przez beat
Zastanawiam się, czy warto zdejmować cyfrowo. 99% jest już dostępnych cyfrowo. Czy jednak chcę wszystko kupować ponownie czy ryzykować pobieranie nielegalne? No cóż, na to jeszcze czas. P.S.: Proste i intuicyjne zarządzanie produktami Apple sprawiło, że musiałem szukać w sieci pół godziny, jak dodać okładkę do całego albumu, a nie tylko jednego utworu. Teraz jestem dumny, że mi się udało. Ale czasem ta intuicyjność mnie wkurza. Program CAD, który używam, został kiedyś stworzony tylko dla systemu Apple. Nadal to widać. Potrafi prawie wszystko, ale trzeba wiedzieć, gdzie szukać. A ja znam ten program dobrze.

Napisany przez beta
Podstępne....ale tak naprawdę proste: -1.: Na górze, w kolumnach iTunes, posortuj według Albumu i wybierz kilka tytułów (punkt 1) -2.: Na Macu użyj Cmd+I aby otworzyć panel informacyjny (prawdopodobnie na PC prawym przyciskiem myszy), aby dodać tagi do kilku tytułów jednego albumu

Napisany przez beat
beta pisze: Podstępne....ale tak naprawdę proste:
Faktycznie, dumnie sam to odkryłem. :P Ale właśnie, tutaj w naturalności po prostu zostaje postawiony program i nic więcej o tym nie powiedziano. Albo jesteś poszukiwaczem skarbów, albo kupujesz książkę albo szukasz w internecie. Być może bardziej efektywne byłoby przeniesienie spraw pomocy na grupy dyskusyjne. Pomoc na żywo. W grupie dyskusyjnej dotyczącej Archicada moderują i wyjaśniają trzy osoby z Graphisoftu. Dzięki temu mogę tam rozwiązać każdy problem. W obszarze profesjonalnym uważam to za w porządku. Dzięki temu przynajmniej oszczędzę na subskrypcji pomocy - oczywiście płacę za to pośrednio poprzez licencję, ale przynajmniej nie dwukrotnie - i mam dodatkowo społeczność. Ale wszystko działa doskonale! Czy są też ustawienia - które prawdopodobnie nie są widoczne - na które należy zwrócić uwagę przy kopiowaniu płyt CD pod kątem jakości, albo które są zalecane? Nie chcę skopiować wszystkiego, a potem odkryć, że...

Napisany przez beta
....może Dany lepiej zna się na tym... Bardzo rzadko już nagrywam płyty CD. Pod Edycja -> Opcje wyświetlania znajduje się opcja Korektor. Dzięki temu można załadować predefiniowane ustawienia, na przykład Akustyczne lub Klasyczne. Poprawia to jakość dźwięku z iTunes. W ustawieniach jest także kilka innych rzeczy: -Obrazek 1: Dostosowanie głośności! -Obrazek 2: Przy importowaniu płyty audio wybieram 160 kBitów... 120 też wystarczą, jeśli masz problemy z miejscem. Sklep (Store) sprzedaje pliki AAC o jakości 128 kBitów, chyba. -Obrazek 3: Przy nagrywaniu obok formatu ważne jest ponowne dostosowanie głośności. -Obrazek 4: Tak wygląda kupiony plik... -------------------------------------------------------- Kilka linków: https://de.wikipedia.org/wiki/ITunes_Music_Store !! https://www.apple.com/at/support/itunes/howto/ !! https://www.ipodlife.de/ https://www.itunesforum.de/ https://www.ilounge.com/ -------------------------------------- Mój osobisty problem: --------------------------------------- @Universal Music, Sony & Co: Dopóki uważacie, że możecie lekceważyć prawa konsumentów (niesamowite historie o zabezpieczeniach kopii), tak długo będę nadal polecał wszystkim LIMEWIRE! giełda wymiany plików: https://www.limewire.com/german/content/download.shtml Wymagam prawa do prywatnej kopii, nawet dla mojego najbliższego kręgu przyjaciół i mojej bliskiej rodziny!!! I wy łajzy wiecie o tym,... ale nie: wbudowujecie zabezpieczenia kopiowania aż całe urządzenie się zawiesi..... Jesteście ostatnimi ! ! ! Przemysł muzyczny kiedyś upadnie z powodu swojej chciwości: Zapomnieliście o wszystkich trendach. Wolę już analityków!

Napisany przez beta
Polecam filmy na: https://www.apple.com/at/support/itunes/howto/ Pozdrowienia

Napisany przez beat
Więc teraz zaczynam stawać się mądry. Dzięki wielkie. Teraz może trochę cię zostawię w spokoju. Świetne wsparcie. Teraz musimy trochę popychać wózek giełdowy, żeby wszystko znowu ruszyło.

Napisany przez Dany1
beta pisze:....może Dany się lepiej na tym zna ...bardzo rzadko już nagrywam płyty CD. Jest opcja Equalizer w Edycja -> Opcje wyświetlania. Dzięki temu można załadować predefiniowane zestawy, na przykład Akustyczne lub Klasyczne. Poprawia to jakość dźwięku z iTunes. Cześć Wam obu specjalistom. Gratuluję świetnego poradnika dla nowych klientów Maca. Beta wspomniał o wszystkich istotnych kwestiach, dobre kopie płyt CD są Wam zapewnione. Co do equalizera można się jeszcze spierać, być może trzeba dostosować różne gatunki muzyki, aby znaleźć najlepsze ustawienia. Nie jest łatwo odróżnić pop od rocka. A propos mojej muzyki, mam oddzielny dysk twardy kupiony u Steg. Znajduje się na nim teraz około 6000 utworów muzycznych, z czego ponad 2000 to kawałki The Rolling Stones. Komputer stoi w biurze na pierwszym piętrze, a muzyka jest odtwarzana przez AirTunes w salonie. Gdyby ktoś mi to powiedział 10 lat temu....uznałbym go za szalonego. Nadal kupuję płyty CD, ale bardzo wybiórczo. W tej chwili uzupełniam moją kolekcję Ten Years After.

Napisany przez beat
Na ten punkt kierowało moje pytanie. Chciałem dowiedzieć się dużo, fundamentalnie.
beta pisze:-Zdjęcie 2: Podczas importowania płyty audio używam 160 kbitów.... 120 też wystarczy, jeśli masz problemy z miejscem. Sklep sprzedaje pliki AAC w 128 Kbit. Znalazłem tam też obszerny traktat. Zanim przeniosę wszystko na komputer, chcę znaleźć zoptymalizowane ustawienia, ponieważ nie chcę powtarzać ćwiczenia za pół roku. Przechowuję obrazy również jako pliki RAW oraz plik edycji, aby zapewnić zgodność z przyszłością. Mały tik. Ustawienia importu i miejsca na dysku twardym Podczas importowania utworu do biblioteki, tytuł zostaje zakodowany i zapisany na dysku twardym. Ile miejsca zajmuje plik, zależy od utworu muzycznego oraz ustawień importu, które wybrano w ustawieniach iTunes. Ustawienia importu mają również wpływ na jakość dźwięku importowanego utworu. Im większe są pliki, tym więcej miejsca zajmują i tym ogólnie lepsza jest ich jakość. Jeśli na komputerze Macintosh zainstalowano QuickTime 6.2 (lub nowszy) lub pracujesz na komputerze z systemem Windows, jako standardowy format kodowania używany jest MPEG-4-AAC. Jest to format kompresji osiągający jakość dźwięku płyt CD audio. Jeśli zainstalowano starszą wersję QuickTime na komputerze Mac, standardowym formatem jest MP3 lub format wybrany w sekcji Zaawansowane ustawień iTunes (w sekcji Importowanie). Pliki AAC można odtwarzać za pomocą iTunes i innych programów obsługujących QuickTime oraz na iPodzie. Pliki MP3 można odtwarzać na komputerze lub większości odtwarzaczy muzyki cyfrowej. Pliki zakodowane w formacie AAC brzmią tak samo dobrze lub nawet lepiej niż pliki zakodowane w formacie MP3 przy tej samej lub wyższej szybkości transmisji danych. Na przykład jakość dźwięku pliku AAC o przepustowości 128 kb / s może być tak samo dobra lub nawet lepsza niż pliku MP3 o przepustowości 160 kb / s. Ponadto, ponieważ szybkość przepływu danych jest niższa, plik AAC jest mniejszy niż plik MP3. Pliki AAC pozwalają na przechowywanie szczególnie dużej liczby utworów muzycznych na dysku twardym lub na iPodzie. Dzięki ustawieniu Wysoka jakość dla kodera AAC, pliki zajmują zazwyczaj mniej niż 1 MB na minutę muzyki. Ustawienie Wysoka jakość dla kodera MP3 tworzy utwory, które zajmują 1 MB na minutę. Koderzy AIFF i WAV nie kompresują utworów. Pliki AIFF i WAV są wysokiej jakości, znacznie większe niż pliki AAC lub MP3 i zajmują więc dużo miejsca na dysku twardym (około 650 MB na płytę CD lub 10 MB na minutę muzyki). Utwory importowane za pomocą kodera Apple Lossless charakteryzują się taką samą jakością jak pliki AIFF lub WAV, ale są tylko około połowę mniejsze (około 5 MB na minutę muzyki). Pliki kodowane za pomocą kodera Apple Lossless mogą być odtwarzane w iTunes, programach obsługujących QuickTime oraz na modelach iPoda z złączem stacji dokującej. Jeśli chcesz stworzyć płyty audio najwyższej jakości z importowanymi utworami muzycznymi, koder Apple Lossless lub koder AIFF dają najlepsze rezultaty. (Koder Apple Lossless zajmuje najmniej miejsca na dysku twardym, natomiast pliki AIFF można odtwarzać za pomocą większej liczby programów.) Koder WAV jest głównie przeznaczony do użytku z komputerami z systemem Windows, które nie działają z iTunes, lub z komputerami, na których nie zainstalowano oprogramowania MP3. Na płytę audio można nagrać tę samą ilość utworów muzycznych, niezależnie od tego, czy przy imporcie utworów do iTunes użyto formatu Apple Lossless, AIFF czy WAV. Jednakże utwory z kodowaniem Apple Lossless zajmują mniej miejsca na dysku twardym.

Napisany przez beta
Osobiście wybrałem format MP3 o jakości 160 Kbit/s. Nie chcę zbyt mocno wiązać się z Apple (AAC). W każdym razie, nie zauważam praktycznie żadnej różnicy między plikiem MP3 o wysokiej jakości (odsłuchiwanym przez system stereo) a odtwarzaniem z płyty CD! To wymaga naprawdę dobrego słuchu. Masz jednak rację: Kodowanie jest ważnym punktem, który należy dokładnie zbadać w Internecie, ZANIM rozpocznie się pracę 8), w przeciwnym wypadku faktycznie wszystko trzeba będzie zrobić ponownie :lol: Pozdrowienia

Napisany przez beat
Podczas dyskusji na temat przesyłania muzyki do systemu stereo przeoczyliśmy to. https://www.griffintechnology.com/products/itrip/ Ogólnie pomysłowe. W pewien sposób sprawia, że iPod staje się bezprzewodowym pilotem do systemu stereo. A gdy wychodzisz, wystarczy odłączyć pilot. Ciekawe, jaka będzie jakość dźwięku i zużycie baterii? Ale fantastyczne te postępy!

Napisany przez beta
Cześć Beat, Około pół roku temu złożyłem znaczną liczbę zamówień wstępnych na iTripy w firmie Griffin. Wtedy były one bardzo poszukiwane i pożądane dla najnowszej generacji iPodów. Planowałem je sprzedać na eBayu 8) Niestety, coś poszło nie tak. Choć byłem świadomy przepisów Bakomu..., https://www.bakom.ch/themen/geraete/00639/01195/index.html?lang=de ..., to cło zatrzymało przesyłkę. Import zabroniony. Dodatkowo ostrzegło mnie pewne członkowie eBaya (jeden z nich dostawał mandaty, mimo że sprzedawał anonimowo z Niemiec do Szwajcarii). No cóż, firma Griffin Tech. chociaż bez problemów przyjęła przesyłkę z powrotem, hehe. Co do samego produktu: Bardzo dobry przyjaciel poleca je gorąco. Używa ich od samego początku. Jedynie podczas dłuższych podróży samochodem (w jego przypadku St. Gallen - Zurych) czasem pojawiają się zakłócenia częstotliwości. Trzeba od czasu do czasu je skorygować. Ale co najważniejsze, zużycie baterii jest całkowicie w normie, a jakość dźwięku jest bardzo dobra,... ale ostatecznie zależy od urządzenia wyjściowego. Do podłączenia do domowego systemu stereo wolałbym użyć kabla. iTrip FM Transmitter nadaje się zwłaszcza do użytku w podróży. Potrzebne jest jedynie radio FM, takie, jakie jest wszędzie, oraz wolna częstotliwość. :lol: i można zaczynać. => Zdarza się również, że stoisz w korku, a twoj sąsiad zachwyca się twoją muzyką z iPoda przez swoje radio :lol: :lol: :lol: Albo jedziesz dwoma autami, ale tylko w jednym gra DJ z iPoda... To oznacza, że drugi kierowca musi trzymać się maksymalnie 10 metrów od ciebie i ustawić swoje radio na taką samą, wolną częstotliwość, aby móc słuchać razem... No cóż, fajny gadżet, wiele zastosowań, stosunkowo tani, zakazany w kraju (nikogo to nie obchodzi, można dorwać na Ricardo albo eBay), w Niemczech od niedawna wreszcie dozwolony... bez gwarancji. Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
wyglądają teraz na w porządku i w cenie 59,90 SFr całkiem przystępne https://www.manor.ch/fr/boutiques/products.cfm?product_id=98857&Category_ID=282&shop_id=7&nav=5

Napisany przez beta
Dziękuję. Myślałem, że są one dozwolone tylko w Niemczech. Tak, wygląda na to, że teraz są one również dozwolone tutaj. https://www.ipodlife.de/news/74520.html Słowa iTrip nie można już znaleźć w BAKOM, ...przed trzema - czteroma miesiącami było to inaczej :lol: Pozdrowienia

Napisany przez beta
Hej Niemcy! ? ? ? ? Teraz Niemcy robią wielki krok do przodu w mojej książeczce punktowej.: https://www.macguardians.de/?p=4284 Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata