Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Rzadkie ziemie

Napisany przez Meyer Anlegerme
Dla rzadkich ziem rzadko istnieje jedna jednolita definicja. Wiele osób nie wie również dokładnie, o co chodzi i do czego są potrzebne te ziemie. Ogółem 17 pierwiastków w układzie okresowym nosi tę nazwę: Scandium, Yttrium, Lanthan, Cer, Praseodym, Neodym, Promethium, Samarium, Europium, Gadolinium, Terbium, Dysprosium, Holmium, Erbium, Thulium, Ytterbium, Lutetium. Oto krótka lista zastosowań tych rzadkich ziem: - Rowery wyścigowe - Technika rentgenowska - Żarówki energooszczędne - Wyświetlacze LCD, plazmowe - Magnesy o wysokiej wydajności - Kable światłowodowe Wystarczy wymienić kilka możliwości zastosowania... Możemy zauważyć, że te rzadkie ziemie mają większy wpływ na nasze życie, niż jest to obecnie znane. Jednak problemem na rynku światowym jest dominacja Chin. Ponad 95 procent tych pożądanych surowców do produkcji nowoczesnych technologii jest wydobywanych przez Państwo Środka. Ta quasi-monopolistyczna pozycja naturalnie wspiera pozycję Chin na rynku światowym. Chiny gromadzą również te rzadkie ziemie, aby podnieść ich cenę. Skutki tego przedsięwzięcia dla naszej gospodarki i codziennego życia są obecnie trudne do przewidzenia. Faktem jest jednak, że zbyt mało wiemy o tych cennych zasobach. Przeczytałem kilka interesujących artykułów, które dość wyraźnie ukazują ten problem: https://www.zeit.de/wirtschaft/2011-02/china-seltene-Erden https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,743174,00.html Kolejny artykuł dotyczy szans inwestycyjnych związanych z rzadkimi ziemiami: https://www.faz.net/s/Rub58BA8E456DE64F1890E34F4803239F4D/Doc~EE02958EE2DE4413CB1842D708EDA827B~ATpl~Ecommon ~Scontent.html Ponadto mam jeszcze wartościową rekomendację książki, która zajmuje się tą tematyką i analizą: https://www.financebooks.de/xist4c/web/Seltene-Erden- -Der-wichtigste-Rohstoff-des-21--Jahrhunderts_id_41__dId_98400_.htm Ok, to na tyle na razie. Interesuje mnie również Wasze zdanie na ten temat. Jak oceniacie rynek rzadkich ziem? Jak pogodzić postawę i quasi-monopol Chin z rosnącym popytem? Jak wyglądają modele inwestycyjne związane z rzadkimi zieminami? Sądzę, że w najbliższych latach ten temat będzie coraz bardziej obecny na agendzie.

Napisany przez Naruto
Uważam to za duży problem dla całej gospodarki światowej. niedawno Chiny ustanowiły limity eksportu rzadkich ziem. Jest to jasne naruszenie przepisów WHO. Ale znając Chiny, nic takiego ich nie zaskoczy .. Jeśli chodzi o inwestycje, uważam to za bardzo ryzykowne, teren, na którym obecnie lepiej trzymać się z dala, jeśli nie szuka się ekstremalnych emocji. Gdyby Chiny się ustępiły lub udałoby się gdzieś odkryć nowe, nawet małe, źródła, można sobie wyobrazić, że ceny powoli wrócą do normy. A to oznacza, że obecne pomnożenie cen nie wróży niczego dobrego dla inwestorów, którzy wsiadają na ten pociąg. Można bardzo szybko stracić dużo pieniędzy. I tak jak w artykule w FAZ: rzadkie ziemie nie są notowane na giełdzie. Inwestując w nie, trzeba więc koniecznie grać rolę spedytora i sprzedawcy. Inwestycja zaczyna przypominać pracę! Po krótkim przeglądzie można więc twierdzić, że ryzyko porażki jest większe niż inwestowanie w obszar leśny obok czynnego wulkanu w celu produkcji drewna szlachetnego lub podobnych działań. Jeśli jednak się uda, może okazać się to najlepszą decyzją w twoim życiu, zapewniając jednocześnie zabezpieczenie na całe życie.

Napisany przez Limbo
Meyer Anlegerme pisze: https://www.zeit.de/wirtschaft/2011-02/china-seltene-Erden
Bardzo interesujący artykuł, dziękuję! Ja osobiście pierwszy raz usłyszałem o rzadkich ziemiach kilka miesięcy temu. Wcześniej to było dla mnie zupełnie nowe pojęcie. To naprawdę interesujące, gdy słyszy się, że Chiny mają absolutną dominację w tych materiałach. Ciekawe, co się wydarzy, gdy Chiny nie tylko określą limity eksportu, ale będą je dowolnie zmieniać.

Napisany przez Finanzo
Chiny mają dość silną pozycję władzy, którą mogą stosunkowo łatwo wykorzystać. Dlatego naszym interesem powinno być znalezienie alternatywnych źródeł, ponieważ jak wiadomo, konkurencja ożywia interes. Ponadto zawsze warto zastanowić się nad skutkami i nie zawsze warto ślepo podążać za wszystkimi rekomendacjami dotyczącymi akcji! Nigdy nie wiadomo, jak się sytuacja odwróci, dlatego lepiej być dobrze poinformowanym!

Napisany przez Finanzo
Oglądałem teraz dokumentację, która pokazuje intensywne poszukiwania w Sahara lub Arktyce lub Antarktyce, którą teraz zapomniałem. A przy tym zapomniałem o najważniejszym! Ta świetna strona! Tutaj naprawdę można oszczędzać prawdziwe pieniądze! Verpackungs-Discount24 - Zamów tanie kartony na Verpackungs-Discount24.de

Napisany przez Kaufmann
Myślę, że cena rzadkich ziem będzie eksplodować w najbliższych latach. Prosty powód: Obecnie Chiny mają (prawie) monopol na 97% tego rynku. Aby przyciągnąć producentów technologii do swojego kraju, Chiny znacząco ograniczyły eksport metali. Oznacza to, że Chiny wykorzystują swoją pozycję, celowo zmniejszając ilość i podnosząc cenę metali. Z powodu monopolu Chin niektóre kopalnie rzadkich ziem zostaną ponownie otwarte lub zostaną odkryte nowe złoża (np. w USA, Kanadzie, Rosji, Australii i Kazachstanie), co również podniesie cenę w przyszłości. Brzmi to sprzecznie, wiem. Wyjaśnienie: Obecnie Chiny nie przestrzegają przepisów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia podczas pozyskiwania i separacji metali. Ponieważ kraje takie jak Australia i USA będą przestrzegać tych przepisów, a koszty wynagrodzeń i dodatkowych opłat są tam wielokrotnie wyższe niż w Chinach, cena szybko i znacznie wzrośnie. Żaden inny kraj nie będzie w stanie pozyskiwać i separować metali tak tanio jak obecnie robią to Chiny. Jestem przekonany o tym. Pozdrowienia

Napisany przez Kaufmann
Jeszcze jedno zapomniałem: Pallad może kilka lat temu nie był notowany na giełdzie i nie był uważany za poważną inwestycję. Może to się zmienić szybciej niż się wydaje, zwłaszcza jeśli przemysł będzie wywierał presję, aby osiągnąć jednolite ceny.

Napisany przez Investor1976
..............................................

Napisany przez nadine.h
Na przykład, chiny mają obecnie monopol w zakresie rzadkich metali ziem rzadkich. Jednakże nazwa rzadkie ziemie sugeruje, że brakuje kopalń a nie samego surowca. Rzadkie ziemie występują wszędzie, a nie tylko w Chinach. Jeśli w przyszłości ceny wzrosną lub pojawią się widoczne niedobory, to zostaną otwarte nowe kopalnie (to już się dzieje, ponieważ zrozumiano, że to surowce decydują o możliwościach, a nie liczba pracowników czy godziny pracy maszyn). Wtedy ponownie będzie opłacalne prowadzenie kopalń. Można więc zarabiać dobrze na rzadkich metalach ziem rzadkich w średnim okresie czasu.PS: Aby otworzyć dużą kopalnię, trzeba około 10 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata