- pn mar 21, 2011 6:53 pm
Cześć i dobry wieczór,
prawie przypadkiem trafiłem dzisiaj na to forum. Ponieważ moja dziewczyna i ja także planujemy budowę, chciałbym przedstawić nasze koncepcje do dyskusji tutaj.
Mamy zamiar kupić szeregowiec za 180 000 €. Cena jest skalkulowana do ostatniej kostki brukowej (koszty budowy, działki, uzbrojenie, konstrukcja, tereny zewnętrzne, piach, prace związane z podłogami i malowaniem). Sam Dom spełnia normy efektywnego budownictwa energooszczędnego – klasy 40.
Od dni zastanawiam się, jaki model finansowania będzie dla nas najlepszy. Mam w najbliższych dniach trzy spotkania bankowe, dlatego byłbym wdzięczny za jakąś ocenę specjalisty.
Nasze możliwości finansowe są następujące: Obecnie mamy do dyspozycji 2500 € miesięcznie. Po naszym ślubie jesienią i po zakończeniu studiów przez moją dziewczynę, będziemy mogli planować z większym kapitałem, ale wolałbym nie uwzględniać niepewnych dochodów w moich kalkulacjach. Posiadamy kapitał własny, który obecnie wygląda tak:
- Riester mieszkaniowy: około 9000 € (kwota kredytu budowlanego 70 000 €, miesięczna rata po zakupie: 382 €)
- Umowa oszczędnościowa budowlana: 10 191 € (kwota kredytu budowlanego 20 000 €; gotowa do wykorzystania, miesięczna rata: 160 €)
- Kolejna umowa oszczędnościowa budowlana: 4200 € (kwota kredytu budowlanego 40 000 €, „ubezpieczenie zdrowotne dla domu”)
- Umowy oszczędnościowe: około 6000 €
- ubezpieczenie na życie: 5292 € (obecna wartość wykupu; polisa jest zawieszona)
Przybliżenie miesięcznej raty na poziomie 800 € wydaje mi się właściwe. Chciałbym również skorzystać z kredytu KfW, ponieważ program 153 oferuje dotację do spłaty w wysokości 10% kwoty kredytu (klasa 40). To oznacza 5000 €, które od razu zostaną przeznaczone na spłatę. W pozostałym zakresie waham się, czy powinienem skorzystać z „bezpiecznych” umów oszczędnościowych budowlanych, czy może jednak rozważyć długoterminowy (15 lat?) kredyt z ratą stałą (minimum 1,5% spłaty). Co zrobić z zawieszoną polisą na życie? Oprocentowanie jest niskie (ledwo powyżej inflacji) i kwota wypłaty w przyszłości jest niewielka (12-15 000 €). Ile z kapitału własnego powinienem zatrzymać jako fundusz awaryjny?
Kto może mi pomóc? Czy ktoś mógłby przedstawić mi ogólny model finansowania? Z góry dziękuję za wszelkie starania.
Z poważaniem,
HeTs