Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy powinienem złożyć wniosek o drugie konto osobiste z drugą kartą kredytową?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Mam rachunek osobisty w banku Sparkasse i w ramach tego także kartę Master Card. Jednak nigdy nie jestem pewien, czy jestem tam dobrze doradzany, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty, dlatego chciałbym zbudować drugą podstawę. Jestem zainteresowany drugim rachunkiem osobistym, na którym mógłbym również otrzymać dodatkową, bezpłatną kartę kredytową. Ale ponieważ oczywiście otrzymuję wynagrodzenie tylko raz, nie wiem, czy ta decyzja naprawdę byłaby sensowna. Chciałbym mieć możliwość wypróbowania tego przez jakiś czas, a następnie ostatecznie zdecydować się na konto i kartę. Co o tym sądzicie? Pozdrowienia, TR

Re: Czy powinienem złożyć wniosek o drugie konto osobiste z drugą kartą kredytową?

Napisany przez 2Bolitho
To dobre. Poważnie: Sprawdź ofertę comdirect. Oferują darmowe konto osobiste z kartą kredytową (która jest obciążana bezpośrednio z konta osobistego bez określonego terminu płatności). Dostaniesz 50 euro za wypróbowanie, a kolejne 50 euro, jeśli Ci się nie spodoba. Oczywiście są pewne warunki. Jestem bardzo zadowolony i teraz korzystam z dwóch kont osobistych. Jest jednak kilka innych możliwości: Norisbank, DKB, ...

Napisany przez boyscout
Mam drugie konto w DKB z bezpłatną kartą VISA i jestem bardzo zadowolony. Po prostu spróbuj.

Napisany przez ProperSoul
Mam również 2 konta oszczędnościowe... Jedno w Sparkasse do codziennego użytku i jedno konto DKB Cash do specjalnych wydatków z kartą kredytową (np. na zakup filmów online itp.). To, co pozostaje na koncie w Sparkasse pod koniec miesiąca, przenoszę na konto DKB VISA (1,65% oprocentowania w porównaniu do 0% w Sparkasse). Pieniądze z mojej pracy dorywczej (jestem studentem) trafiają na konto w Sparkasse. Kosztuje mnie to 2 euro miesięcznie (jako konto prowadzone online w lokalnej Sparkasse), więc nie jest to dla mnie problemem. Jednak jako student nie dostałem tam karty kredytowej. Dlatego wybrałem konto w DKB. Konto w DKB i karty nie kosztują nic, więc moim zdaniem idealnie się uzupełniają. Ostatecznie jednak decyzja należy do Ciebie. Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Mam również 2 konta osobiste... Jedno w Sparkasse na codzienne potrzeby i konto DKB Cash do specjalnych wydatków z kartą kredytową (np. zakup wideo online itp.). To, co pozostaje na koncie Sparkasse pod koniec miesiąca, przenoszę na konto DKB-VISA (1,65% odsetek w porównaniu do 0% w Sparkasse). Pieniądze z mojej pracy dorywczej (jestem studentem) trafiają na konto w Sparkasse. Kosztuje mnie to 2 euro miesięcznie w lokalnej Sparkasse (jako konto prowadzone online), więc to nie jest zbyt tragiczne. Jednak ponieważ jestem studentem, nie mogłem dostać karty kredytowej w Sparkasse. Dlatego wybrałem konto w DKB. konto w DKB oraz karty są darmowe, więc moim zdaniem stanowią idealne uzupełnienie. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie. Pozdrowienia
Tak naprawdę, nawet w DKB nie dostałbyś karty kredytowej

Czy jeszcze dzisiaj dostałbym kartę kredytową DKB, tego nie wiem... Ale kiedy otworzyłem konto, dostałem ją (było to jeszcze w czasach oprocentowania 3,05% rocznie na koncie VISA) Dobry miesiąc temu poleciłem to konto koleżance ze studiów. Ona również je dostała... Słyszałem jednak, że innej koleżance nie zezwolili na otwarcie konta. Wygląda na to, że nie ma tam jednolitej procedury.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Czy dziś jeszcze dostałbym kartę kredytową od DKB, nie wiem... Ale gdy zakładałem konto, dostałem ją (były jeszcze czasy 3,05% oprocentowania rocznego na koncie VISA) Około miesiąc temu poleciłem to konto koleżance ze studiów. Ona także dostała kartę... Ale słyszałem, że innej koleżance z uczelni nie otworzyli konta. Wydaje się, że nie ma jednolitej procedury.
Myślę, że to zależy od tego, czy w DKB podaje się dochody jako student (BAföG itp.) jako dochód czy nie. Zazwyczaj to się nie liczy jako dochód, więc nie wolno tego podawać, a wniosek zostanie odrzucony. Oczywiście, jeśli poda się BAföG plus ewentualne kieszonkowe i pracę za 400 euro... jasne, że bank otworzy konto i wyda kartę kredytową. Jednak jest to rodzaj oszustwa *uśmiech* - Oczywiście, czasem zdarzy się, że wnioski przechodzą, gdy wszystko odbywa się tylko przez komputer... to też jasne.

Muszę Cię rozczarować. W swoim wniosku podałem zarobki jako 0, ponieważ w momencie otwarcia konta nie otrzymywałem wówczas stypendium, nie miałem pracy za 400 euro ani miesięcznej kieszonkowego. Przez 1-2 miesiące byłem praktycznie na utrzymaniu moich rodziców. Było naprawdę ciężko. Mimo to dostałem konto. Po 2 miesiącach udało mi się kontynuować naukę, znalazłem pracę za 400 euro. W momencie otwarcia konta w DKB byłem zapisanym studentem bez dochodów ani stypendium, i bez negatywnej historii w Schufa. Sądzę po prostu, że wtedy prawie każdego nowego klienta chcieli zaakceptować, o ile tylko historia w Schufa była/czyśći. To mi przysłużyło. Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Muszę cię rozczarować Wnioskując o konto, podałem wtedy jako przychód 0, ponieważ w momencie otwarcia konta nie otrzymywałem ani Bafög, ani pracy za 400 euro, ani miesięcznego kieszonkowego. W tamtym czasie praktycznie utrzymywałem się od rodziców przez 1-2 miesiące. To było naprawdę kiepskie. Otrzymałem konto mimo to. Po 2 miesiącach udało mi się kontynuować studia, znalazłem pracę za 400 euro. W momencie otwarcia konta w DKB byłem zapisanym studentem bez dochodu ani Bafög, bez negatywnej oceny w Schufie. Po prostu uważam, że wtedy prawie każdego nowego klienta brali, kogo tylko mogli, o ile Schufa była/czysta. I to mi wyszło na dobre. Pozdrowienia
To nie było jednak odniesienie do ciebie, ale bardziej do otwarcia konta w obecnych czasach (ponieważ wspomniałeś, że ludzie czasami są akceptowani, a czasami nie). Na początku naprawdę zezwalały na to każdemu... o ile mi wiadomo nawet z negatywną oceną w Schufie. Jednak często spadali na dno i dlatego limit w koncie i na karcie kredytowej zostały mocno ograniczone.

Cześć Esco, bez problemu Mam także surowe limity. Na przykład moja karta kredytowa ma tylko 500 euro limitu... Ale to wystarcza na to, do czego używam karty kredytowej. Zawsze staram się także nie przekraczać stanu konta debetowego, więc jestem bardzo ostrożny. Sama byłam zaskoczona, że mnie zaakceptowali Ale masz rację. Zachowanie DKB wobec akceptacji kart kredytowych rzeczywiście się nieco zmieniło.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Cześć Esco, nie ma problemu Mam jednak też ściśle określone limity. Na przykład karta kredytowa ma tylko 500 euro limitu... Ale to wystarcza na to, do czego używam karty kredytowej, z naddatkiem. Zawsze zwracam uwagę, aby nie wpadać w debet, więc jestem bardzo ostrożny Sam byłem zaskoczony, że mnie przyjęli wtedy Masz rację. Zachowanie DKB w kwestii przyjmowania klientów trochę się zmieniło.
No cóż, 500 euro to również aspekt bezpieczeństwa... student też nie może po prostu zapłacić 1500 euro *uśmiech*.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata