Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Które umowy działają na fundusz emerytalny?

Napisany przez ADMCI4
Mamy całkowicie standardowy kontrakt oszczędnościowy na budowę z moją żoną. Płacimy w nim tylko sami, ponieważ mojemu pracodawcy nie przysługuje żadne świadczenie mające na celu pomnażanie majątku. Ponadto mam jeszcze umowę na mieszkanie z programu Riester, aby skorzystać z państwowych dopłat także dla dzieci. Chętnie oszczędzałbym również dodatkowe pieniądze, korzystając z konwersji wynagrodzenia. Miałem w planach zmianę wpłacanych 40 euro do mieszkania Riester na konwersję wynagrodzenia. Jednak mój pracodawca odmówił i chciał narzucić mi indywidualną emeryturę zamiast tego. Czy naprawdę nie mogę wykorzystać żadnej z moich dwóch umów do konwersji wynagrodzenia?

Napisany przez EasyD
To, co mówi Twój pracodawca, jest całkowicie prawidłowe. Żadna z umów nie może być przekształcona w ubezpieczenie emerytalne.

Napisany przez Maikie
Tak naprawdę, gdybym był tobą, zastanowiłbym się jeszcze dlaczego w ogóle mam umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe i dlaczego posiadam rachunek oszczędnościowy z programem Wohn-Riester.....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata