Jeśli ktoś szuka w internetowych forach zaleceń dotyczących dobrej ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy (BU), zazwyczaj jest rozczarowany.
Nawet jeśli podaje informacje o sobie i przedstawia wszystkie istotne fakty, odpowiedzi od maklerów i doradców są zwykle mało konkretnie. Po kontakcie z nimi nadal nie jest się o wiele mądrzejszym niż wcześniej.
To zrozumiałe, nikt nie chce zaszkodzić swojemu biznesowi.
OK.
Drogi anton86, dlatego proponuję dwa jasne i konkretne wskazówki od siebie, absolutnego laika w tej dziedzinie, zalecanych po dobraniu informacji i porównaniu:
Sprawdź ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy oferowane przez następujące firmy:
- Alte Leipziger
- Condor
Mogą być drogie, ale po dokładnym zasięgnięciu porady u niezależnych pośredników i doradców prowizyjnych, twierdzę, że dla MOJEJ sytuacji (zatrudniony, około 30 lat, ojciec rodziny) są one NAJLEPSZE. Decydujące są warunki ubezpieczenia, a nie kolorowe broszury ubezpieczycieli. To warunki decydują później, w przypadku zgłoszenia szkody, czy
ubezpieczenie faktycznie wypłaci środki w przypadku zdarzenia A lub B. Nie obchodzi mnie wtedy, czy płacę dodatkowo 20-30
euro miesięcznie.
Z wiedzą, że te dwie firmy tam góry są dla mnie najlepsze, i z moją gruntownie zbadaną i spisaną historią chorób (z adresami wszystkich odwiedzonych lekarzy), teraz kieruję się do doradcy finansowego, któremu ufam, i jestem dość pewny i mam dobre przeczucie, że wykupiłem dla siebie najlepsze
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy.
Zastrzeżenia ekspertów?