- śr mar 30, 2011 12:34 pm
Hallo ludzie,
jestem teraz w totalnym przygnębieniu i zamieszaniu. Mam 24 lata i przez 6 lat pracowałem jako przedstawiciel jednego ubezpieczeniowego. Tam osiągnąłem bardzo dobre wyniki, dlatego chciałem się uwolnić od mojego zatrudnienia i pracować na zasadzie prowizji jako wolny przedstawiciel handlowy lub wielokrotny przedstawiciel. Nie chciałem być pośrednikiem, ponieważ w tej branży odpowiedzialność jest dość niejasna.
Teraz jestem jednak do tego zmuszony!!! Ponieważ to, co mam zamiar robić, wymaga zdecydowanie zezwolenia na działalność maklerską. Pomijając fakt, że przedstawiciel wielokrotny działa w imieniu ubezpieczyciela, a makler działa w imieniu klienta, nie widzę jednak żadnej prawdziwej różnicy.
Po prostu zastanawiam się, jakie dodatkowe obowiązki wynikają dla mnie z pracy jako makler, a nie jako przedstawiciel wielokrotny? Czy praktycznie muszę mieć na względzie każdą umowę każdego klienta i stale ją optymalizować itp...
Konkretnie: Jakie zadania i obowiązki mam jako makler, których nie mam jako przedstawiciel wielokrotny? I jakie to ma konsekwencje w zakresie odpowiedzialności?
Bardzo pomocne byłoby, gdybyście mogli mi w tej sprawie pomóc. Proszę, nie zgadywać... To już zrobiła IHK i Urząd Meldunkowy...
PS: Czy ktoś słyszał już, że wkrótce przedstawiciel wielokrotny może przestać istnieć??? Albo czy ktoś ma ofertę pracy dla przedstawiciela jednego ubezpieczeniowego???hahaha ;-))))
Dziękuję za wasze odpowiedzi...