Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłacić debet za pośrednictwem kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, właśnie znowu zastanawiam się nad moimi finansami i potrzebuję rady! Silnie przekroczyliśmy limit na koncie bieżącym, głównie z okresu, kiedy zamieszkaliśmy razem (latem zeszłego roku). Od stycznia dokładnie zapisuję wydatki i dochody w programie finansowym. Każdego miesiąca kończymy na plusie. Aby spłacić limit, potrzebowalibyśmy jeszcze reszty roku, co oznaczałoby około 114€ odsetek od przekroczenia limitu. Wczoraj dostałam wycenę na leczenie zębów, które przed nami stoją... 500€, co w żadnym wypadku nie mieści się w budżecie. Teraz zastanawiam się, czy nie powinniśmy wziąć kredytu. Przy 24 miesiącach spłaty, zapłacilibyśmy 146€ odsetek, ale mielibyśmy dodatni saldo na koncie bieżącym i moglibyśmy pozwolić mężowi na leczenie zębów. Ratę kredytu moglibyśmy spłacić, będąc nadal ostrożnymi z wydatkami. Koniec roku oznacza zakończenie moich studiów, więc kwota kredytu byłaby praktycznie jednym miesięcznym wynagrodzeniem, co oznaczałoby możliwość wypłacenia kredytu przed czasem i jego spłacenia. Niestety, nie mam zbyt dużego pojęcia o finansach. Od trzech miesięcy uczę się, bo nie mogło tak dalej iść jak wcześniej. Ponieważ nie potrzebuję bardzo dużego salda na koncie bieżącym, mogłabym również odłożyć coś z kredytu na konto oszczędnościowe i zarabiać na odsetkach! Ponadto miałabym pewną rezerwę na nieprzewidziane wydatki, takie jak wizyta u weterynarza, itp. Teraz moje pytanie: Co sądzicie o moim planie, jest dobry czy raczej nie? Chodzi o kredyt w wysokości 2500€ na 24 miesiące.

Napisany przez 2Escorpio
Hej, więc to, że zauważyłeś, że sytuacja finansowa nie wygląda dobrze i musicie coś z tym zrobić, to już pierwszy krok. W zasadzie nie ma wiele do powiedzenia na temat twojego pomysłu, ponieważ wydaje się, że nie macie innej możliwości. Wzięcie kredytu wydaje się być w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem, a 2500 euro to nadal stosunkowo niewielka kwota. Jeśli chcecie pożyczyć więcej pieniędzy, aby poczuć się bezpieczniej, zróbcie to. Należy jednak pamiętać, że odsetki ujemne od kredytu będą oczywiście znacznie wyższe niż plusowe odsetki na książce oszczędnościowej. Być może warto zainteresować się kontem oszczędnościowym, gdzie odsetki są zazwyczaj wyższe niż na większości książek oszczędnościowych, a jednocześnie jest to bezpieczne. Zaletą kredytu jest to, że nie może być on wypowiedziany w razie comiesięcznej spłaty. Limit debetowy można zawsze wypowiedzieć, co stworzyłoby nowy problem. Jednak należy zlikwidować limit debetowy po zaciągnięciu kredytu lub mieć finanse tak mocno pod kontrolą, że NAPRAWDĘ NIGDY więcej go nie używasz. W przeciwnym razie spotkamy się za dwa/trzy lata znowu tutaj Pozdrawiam, esco

Napisany przez ADMCI4
Usunąć kredyt? Dotychczas zawsze czułem się dość pewny korzystając z kredytu. Szczególnie w przypadku, gdy czynsz był pobierany przed otrzymaniem pensji. Mam obecnie dwa finansowania sprzętu elektronicznego w toku. Łącznie pozostało jeszcze 700€ do spłacenia. Czy warto spłacić je kredytem? Oba finansowania mają 0% oprocentowania. Spłacenie ich kredytem zmniejszyłoby miesięczne obciążenie, ułatwiając w ten sposób spłatę kredytu...

Napisany przez 2Escorpio
Monster007 pisze: Czy usunąć debet? Dotychczas odczuwałem pewność korzystając z debetu. Szczególnie w przypadku, gdy czynsz jest pobierany przed wpływem wynagrodzenia, i tak dalej. Mam jeszcze dwie trwające raty za urządzenia elektryczne, w sumie pozostało 700€. Czy byłoby sensowne spłacić je kredytem? Obydwa są finansowane w 0%. Spowodowałoby to zmniejszenie miesięcznego obciążenia i uproszczenie spłaty kredytu...
Jeśli uda wam się korzystać z debetu naprawdę tylko przez dwa/trzy dni jako tymczasowego wsparcia i nie wpadać ponownie w debet... możecie go zatrzymać. W przypadku ponownego zadłużania się, wkrótce będziecie mieli ten sam problem. Hm... miesięczna rata oczywiście nieco by spadła, ale jak już wspomniałeś, to finansowanie w 0%... jeśli zrobisz przeniesienie, zapłacisz odsetki od wpłaty. Jeśli jesteście w stanie udźwignąć obie raty równocześnie, pozostawiłbym je, aby uniknąć płacenia odsetek. Jeśli nie macie takiej możliwości... zostaje wam jedynie uwzględnić to w refinansowaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata