- sob kwie 02, 2011 8:13 am
Cześć,
nigdy wcześniej nie zastanawiałem się naprawdę nad pieniędzmi, ale przez lata uzbierało się trochę (około 7500€) i zdałem sobie sprawę, że na zwykłym koncie oszczędnościowym w banku Sparkasse jest to zupełnie bezużyteczne i nie przynosi mi nic. Trochę fascynuje mnie to, że dostaję pieniądze za nicnierobienie, nawet jeśli nie jest to zbyt wiele.
No więc trochę pogrzebałem w internecie, ale jest tak wiele wyników. Chcę zdecydowanie coś bezpiecznego, więc w grę wchodzą głównie konto oszczędnościowe i konto terminowe, prawda?
Więc rozważałem, żeby wpłacić 5000-6000€ na konto terminowe (na 2 lata) i zostawić pozostałe 1500€ na koncie oszczędnościowym, tak jakby, dla pewności, nawet jeśli na nadchodzące 2 lata nic nie planuję.
Jednak teoretycznie mogę także wpłacić całe 7500€ na konto oszczędnościowe, bez żadnego zabezpieczenia na koncie, bo przecież mogę z nich korzystać? (z podobną stopą procentową)
Jeszcze kilka informacji:
Nadal mieszkam z mamą w hotelu i mam zamiar to robić przez kolejne 2 lata, tak długo jeszcze trwa moje szkolenie. Potem być może wyprowadzę się (jeśli zostanę zatrudniony lub znajdę inne zatrudnienie) i wtedy będę (tak sądzę) potrzebować tych pieniędzy, przynajmniej części z nich. Moje miesięczne koszty mogę spokojnie pokryć moją mizerną pensją, zostaje nawet trochę, więc teoretycznie całe pieniądze mogą zostać zainwestowane.
Co byście zaproponowali? Może kilka świetnych stron internetowych, które bliżej wyjaśnią temat oszczędzania/inwestowania itp., także by mi pomogły. Przy przeglądaniu telewizji często widziałem coś takiego jak w programie Galileo/Światu Czarów itp., ale nigdy naprawdę nie uważnie patrzyłem, więc jeśli ktoś ma zapamiętany link, byłbym bardzo wdzięczny^^