Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Uczeń pragnie dorobić pieniądze.

Napisany przez HKlein
Cześć, nigdy wcześniej nie zastanawiałem się naprawdę nad pieniędzmi, ale przez lata uzbierało się trochę (około 7500€) i zdałem sobie sprawę, że na zwykłym koncie oszczędnościowym w banku Sparkasse jest to zupełnie bezużyteczne i nie przynosi mi nic. Trochę fascynuje mnie to, że dostaję pieniądze za nicnierobienie, nawet jeśli nie jest to zbyt wiele. No więc trochę pogrzebałem w internecie, ale jest tak wiele wyników. Chcę zdecydowanie coś bezpiecznego, więc w grę wchodzą głównie konto oszczędnościowe i konto terminowe, prawda? Więc rozważałem, żeby wpłacić 5000-6000€ na konto terminowe (na 2 lata) i zostawić pozostałe 1500€ na koncie oszczędnościowym, tak jakby, dla pewności, nawet jeśli na nadchodzące 2 lata nic nie planuję. Jednak teoretycznie mogę także wpłacić całe 7500€ na konto oszczędnościowe, bez żadnego zabezpieczenia na koncie, bo przecież mogę z nich korzystać? (z podobną stopą procentową) Jeszcze kilka informacji: Nadal mieszkam z mamą w hotelu i mam zamiar to robić przez kolejne 2 lata, tak długo jeszcze trwa moje szkolenie. Potem być może wyprowadzę się (jeśli zostanę zatrudniony lub znajdę inne zatrudnienie) i wtedy będę (tak sądzę) potrzebować tych pieniędzy, przynajmniej części z nich. Moje miesięczne koszty mogę spokojnie pokryć moją mizerną pensją, zostaje nawet trochę, więc teoretycznie całe pieniądze mogą zostać zainwestowane. Co byście zaproponowali? Może kilka świetnych stron internetowych, które bliżej wyjaśnią temat oszczędzania/inwestowania itp., także by mi pomogły. Przy przeglądaniu telewizji często widziałem coś takiego jak w programie Galileo/Światu Czarów itp., ale nigdy naprawdę nie uważnie patrzyłem, więc jeśli ktoś ma zapamiętany link, byłbym bardzo wdzięczny^^

Napisany przez 2Bolitho
Co jest dla Ciebie pewne? lokata terminowa czy depozyt terminowy generują odsetki w wysokości 1,5-2,5%. Obecnie stopa inflacji wynosi 2,6%. Tak więc po roku nie kupisz tyle za swoje pieniądze (+odsetki), co gdybyś je teraz wydał. Nawet jeśli stopa inflacji spadnie, nie zostanie wiele. Ale tak, zostaje więcej niż na koncie bieżącym. Tutaj tracisz jeszcze więcej siły nabywczej. Odpowiednim zarządzaniem ryzykiem i pieniędzmi można znacząco zmniejszyć ryzyko na rynkach akcji i obligacji oraz osiągnąć zyski przewyższające inflację. Ponieważ firmy również zwiększają swoje przychody i zyski w czasie inflacji, a inwestorzy mają więcej pieniędzy do dyspozycji, akcje stają się również bardziej wartościowe pod koniec. Rozsądna strategia majątkowa opiera się na różnych źródłach. Część gotówki (lokata terminowa, depozyt terminowy), część obligacji i innych, część udziałów w firmach, a może również część surowców. Z 6 000 euro można już coś zrobić: Na przykład 10% na lokacie terminowej, 40% na obligacjach i 50% na akcjach. Obligacje 2 pozycje po 1200 euro oraz 3 akcje po 1000 euro. Oczywiście musisz najpierw zapoznać się z tematem. Przecież podałem wystarczająco dużo słów kluczowych do wyszukiwarki Google tutaj. Blog Reich mit Plan też jest dobry. Szczególnie seria na temat tworzenia strategii majątkowej.

Napisany przez ProperSoul
Zgadzam się w dużej mierze z Bolitho, ale ustawiłbym pozycję pożyczki na 2x 1000 euro i 400 euro w uncjach srebra, ponieważ srebro wydaje się mieć jeszcze dużo potencjału. Jak możesz się dowiedzieć z tekstu Bolitho: Mieszanka ta minimalizuje ryzyko. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Srebro/surowce celowo zostawiłem bez uwagi. Oczywiście powinny być one uwzględnione w każdym zarządzaniu majątkiem. Jasne. Jednakże z uwagi na moje proporcje, rozsądny rozmiar pozycji nie zostałby ustalony. Dlatego chciałbym to dodać później. :-)

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Rekomendacje od Bolitho i Proper Soul są rozsądne w kontekście właściwej strategii inwestycyjnej. Można świetnie dyskutować o szczegółach, takich jak ważenie poszczególnych segmentów, czy srebro jest teraz lepsze niż złoto czy inne surowce. Ale zastanawiam się, czy pytającemu naprawdę pomoże dłuższa strategia (na pewno ponad 2 lata) wynikająca z natury rzeczy. Młody człowiek jest praktykantem i prawdopodobnie w ciągu 2 lat zacznie prawdziwe życie. Sam pisze, że będzie wtedy prawdopodobnie potrzebował pieniędzy. W sprawie akcji, obligacji, itp., na razie lepiej zachować spokój. Nawet w Ikei nie można kupić Billyego za straty. Moja sugestia: śmiało możesz zainwestować tę kwotę w lokaty terminowe lub rachunki oszczędnościowe. Jest objęte tematem gwarancji depozytów, jeśli wybierzesz bank europejski (po prostu sprawdź w Google). Istnieją strony takie jak FMH.de, gdzie można porównać aktualne warunki. Możesz też trochę ""skakać"" między dostawcami. Tam, gdzie są najlepsze oferty, tam się udaj. Często nowi klienci otrzymują szczególnie atrakcyjne oprocentowanie przez pewien okres czasu. Możesz w ten sposób zrekompensować w miarę inflacje. Jednak niezbyt się tym przejmowałbym. Straty na rynkach kapitałowych są zazwyczaj znacznie bardziej bolesne. Powodzenia, Pozdrawiam, Paule

Napisany przez 2Bolitho
EuroPaule pisze: Zastanawiam się jednak, czy naszemu pytającemu naprawdę pomoże długoterminowa strategia (na pewno dłuższa niż 2 lata), wynikająca z natury rzeczy. Młody człowiek jest uczniem i za 2 lata prawdopodobnie rozpocznie prawdziwe życie. Sam pisze, że wtedy prawdopodobnie będzie mu potrzebne pieniądze. W takim razie w kwestii akcji, obligacji itp. zalecałbym najpierw zachowanie spokoju. Nawet w Ikei nie można kupić Billy za straty.....
Dobra wskazówka. Dzięki! Jeśli inwestuję pieniądze w budowę majątku, muszę być tego pewien. Muszę mieć pewność, że nie będę ich pod żadnym pozorem dotykał. Gdy wkładam pieniądze w budowę mojego majątku, to jest to jednokierunkowa ulica. Wypłaty są możliwe po osiągnięciu celu. Dla mnie celem jest budowa określonego pasywnego dochodu. Tego nie powinienem zakładać na początku i powinienem to wspomnieć wyżej.

Napisany przez HKlein
Akcje, Fundusze inwestycyjne.. i co tam jeszcze jest brzmi bardzo kusząco, ale nie mam pojęcia o tym. Zawsze miałem zainteresowania, ale nigdy nie miałem motywacji, aby się tego nauczyć. Teraz, jako przyszły handlowiec, uważam, że jest to podstawowa wiedza dla handlowca, więc postanowiłem zgłębić ten temat. Jednak nie będę podejmował pochopnych decyzji, zacznę powoli i dopiero kiedy zrozumiem, podejmę jakieś działania. Do tego czasu wszystko pójdzie na lokatę terminową / rachunek oszczędnościowy. Co do podwyżki stóp procentowych: Jak czytam w gazetach, teraz będą one podwyższane o 0,25 stopnia. Logicznie rzecz biorąc, powiedziałbym, że rachunek oszczędnościowy odniesie z tego dużo większą korzyść niż lokata terminowa. Ponieważ będą dotyczyć również przyszłych podwyżek, w przeciwieństwie do lokaty terminowej. Czy to prawda?

Napisany przez willpower110
Konta bieżące są przeznaczone wyłącznie do codziennych transakcji, takich jak opłacanie czynszu, ubezpieczeń itp. Wszystko, co zostaje lub zostało oszczędzone, należy przynajmniej na początku przenieść na konto oszczędnościowe. W ten sposób efektywnie przeciwdziałasz inflacji. Następnie poszukaj możliwości zainwestowania pieniędzy w sposób średnio- i długoterminowy. Im więcej wiesz i znasz opcji, tym lepiej podejmiesz decyzję, co jest dla Ciebie odpowiednie. Czas zawsze jest Twoim najlepszym przyjacielem w inwestycjach. lokaty są dobrym początkiem, fundusze nigdy nie są całkowicie bezpieczne, ale mogą być opłacalne w odpowiednich warunkach. Ale absolutnie nie spróbuj szczęścia w grach losowych. Mówię to z doświadczenia. -.-

Napisany przez 2Bolitho
willpower110 pisze: Konta osobiste są przeznaczone wyłącznie do codziennych transakcji, takich jak opłacanie czynszu, ubezpieczeń itp. Wszystko, co pozostaje/lub zostało oszczędzone, należy przenieść przynajmniej na konto oszczędnościowe. W ten sposób w dużej mierze zahamowany zostaje wpływ inflacji. Następnie szukaj możliwości, aby móc ulokować pieniądze w sposób średnioterminowy i długoterminowy. Im więcej wiesz i znasz możliwości, tym lepiej podejmiesz decyzję, co najlepiej do Ciebie pasuje. Czas zawsze jest Twoim najlepszym przyjacielem przy inwestowaniu. lokaty są dobrym początkiem, fundusze nigdy nie są w 100% bezpieczne, ale mogą być opłacalne w pewnych okolicznościach. Ale w żadnym wypadku nie próbuj swojego szczęścia w hazardzie. Mówię z doświadczenia. -.-
Oszczędnościowa konto mogło w przeszłości zazwyczaj zrównoważyć inflację. Czy to będzie możliwe w przyszłości, to kwestia dyskusyjna. Fundusze to tylko zestawienia konkretnych produktów. Zazwyczaj obligacji lub akcji. Zawsze mają sens, ponieważ bezpośrednio uczestniczą w wzroście gospodarczym, a akcje są również inwestycjami w mienie materialne. Ale proszę nigdy nie stawiaj wszystkich pieniędzy na jedną kartę. To byłoby wtedy według mnie hazardem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata