Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc przy planie spłaty

Napisany przez MaxMueller
Cześć, potrzebuję pożyczki na zakup mieszkania i muszę zdecydować między dwiema ofertami. Dla drugiej pożyczki - która pochodzi od umowy kredytowej budowlanej - nie mam jeszcze harmonogramu spłat. Spróbowałem stworzyć go na podstawie dostępnych danych, ale nie jestem pewien, czy został poprawnie obliczony. Na dole znajdziesz link do arkusza Excel. Na razie obliczyłem go bez odsetek do zysku dla umowy kredytowej budowlanej. Pierwsza ma następujące dane: Łączna suma pożyczki 55000€ Udział 1a 36000€ Stopa procentowa 5,03% Okres wiązania 25 lat Rata 200,82€ Czas spłaty 27,75 lat Pozostały dług po okresie wiązania 6138,56€ Udział 1b 19000€ Stopa procentowa 5,53% Okres wiązania 25 lat Rata 130€ Czas spłaty 20,33 lat Pozostały dług 0,00€ Druga ma następujące dane: Łączna suma pożyczki 55000€ Gotowa do zrealizacji za około 13,41 lat Stopa procentowa do zrealizacji 4,85% Stopa procentowa po zrealizacji 3,75% Rata 330€ Czas spłaty 25,16 lat Pozostały dług po okresie wiązania 0,00€ Opłaty: Opłata za udzielenie 1% (zawarta w racie) Opłata za prowadzenie konta 12€ rocznie Wiem, że do zrealizacji nie dokonuję bezpośredniej spłaty, ale mimo to skłaniam się ku drugiej ofercie, ponieważ po nieco ponad 25 latach będę już z nią zakończony. Do której oferty byście się skłaniali? Co do arkusza Excel: Czy harmonogram spłat dla drugiej oferty jest w przybliżeniu realistyczny? Dlaczego według harmonogramu spłat po 25,16 latach jest jeszcze coś do spłacenia? Czy wynika to z nieuwzględnionych odsetek z zysku z umowy kredytowej budowlanej? Z góry dziękuję za każdą pomoc Pozdrawiam MaxMueller Oto arkusz Excel

To zostało załatwione.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Max Müller, uważam, że oba oferty są zbyt drogie. Czy już podpisałeś jakąś ofertę? Model ratalny z długim okresem na niezmienne oprocentowanie powinien wynosić około 5% całego kredytu, a model oszczędnościowy około 4,2% od obecnie najtańszego dostawcy na rynku (co zostało nawet przetestowane w aktualnym wydaniu magazynu Stiftung Warentest).

Cześć dzięki za informacje. Ale wczoraj podpisałem umowę na kredyt hipoteczny. Niestety nie sprawdziłem informacji na stronie Stiftung Warentest. Szkoda. Niskie stopy procentowe, o których pisałeś, wymagają pewnego wkładu własnego, który w moim przypadku wynosi jedynie 4,5%.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Max Müller, jeśli nie masz żadnego lub mało kapitału własnego, chciałbym się dowiedzieć, w jakim banku hipotecznym coś podpisałeś!! Nie, nie założyłem kapitału własnego i jeśli chcesz się odnieść do testów fundacji Warentest, to wciąż nie jest za późno, ponieważ jeśli podpisałeś coś wczoraj, to jeszcze nic nie jest wiążące!

Ponieważ nie otrzymałbym całej pożyczki (80k) od jednego banku, w grze są Bank Inwestycyjny i BHW.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć MaxMüller, ok, więc to tłumaczy wiele rzeczy. Jednakże moje stwierdzenie, że podane oprocentowanie jest zbyt wysokie, również się potwierdza, ponieważ środki z Banku Inwestycyjnego poprawiają pozycję na rynku pierwotnym dla Pierwszego Banku, co pozwala na uzyskanie lepszych warunków, niezależnie od banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata