Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wyrównaj saldo konta bieżącego za pomocą karty kredytowej, aby zaoszczędzić na odsetkach?

Napisany przez 4Helden
Cześć Mam pytanie, które mnie od tygodnia zastanawia. Mały przykład. konto bieżące jest na minusie o 1000€. Płaci się od pierwszego dnia debetu odsetki bankowi, które potem są pobierane co kwartał. Teraz istnieje na przykład karta kredytowa Barcley Bank, gdzie można przekroczyć debet nawet do 2 miesięcy bez płacenia odsetek. Ponadto, jest ona nawet bezpłatna przez pierwszy rok. Jeśli teraz przetransferujemy 1000€ debetu z konta bieżącego na kartę kredytową, nie będziemy płacić odsetek bankowi z konta bieżącego przez 2 miesiące. Oczywiście trzeba będzie zawsze zwrócić tę kwotę z powrotem, aby nie płacić odsetek Barcley (po 8 tygodniach). Po zakończeniu rozliczenia z Barcley, można zacząć wszystko od nowa. Czy jestem w błędzie? Czy to można uznać za oszustwo, czy po prostu popełniam błąd myślowy.

Re: Wyrównaj saldo konta bieżącego za pomocą karty kredytowej, aby zaoszczędzić na odsetkach?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, 1. Nie sądzę, że Barclaycard oferuje dwie tygodnie bezodsetkowego okresu również przy wypłacie gotówki? Czy nie dotyczy to tylko płatności w sklepach? 2. To oszustwo.. jeśli zostanie zrobione raz / dwa razy, to być może nie będzie to miało skutków prawniczych, ale na dłuższą metę tak. Ponadto karta może być szybko zablokowana. Tutaj znajdziesz kilka informacji na temat: Kreditkartenreiterei ? Wikipedia Dlatego też natychmiast zablokowałbym kartę i usunął linie kredytową klienta... ponieważ karta kredytowa po prostu nie jest przeznaczona do tego.

Napisany przez 4Helden
Raz kolega z pracy ma kartę Barcley Card i mówi, że 2 miesiące bez odsetek dotyczą także wypłat gotówki. Ale to nie jest moim problemem, co robię z moimi pieniędzmi. Powiedzmy sobie szczerze. Na pewno będę korzystał z karty także podczas wakacji, zakupów online, itp. Ale także po to, aby zrównoważyć moje Giro i zaoszczędzić na odsetkach. Co 2 miesiące przenoszę kwotę, przez którą jestem debetem, z powrotem na Giro, aby oszczędzić na odsetkach na karcie kredytowej i z powrotem.

Napisany przez 2Escorpio
Nie, to jest problem banku... ponieważ to oni ponoszą straty z tytułu braku odsetek, a karta kredytowa nie jest przeznaczona do tego celu. Oczywiście, możesz robić, co zechcesz ze swoim pieniądzmi... jednak nie są to twoje pieniądze, a należą do banku. Ale to, co robisz albo nie, jest twoją sprawą. Zapytałeś i dostałeś odpowiedź, że jest to nielegalne... jak sobie z nią poradzisz, zależy tylko od ciebie. P.s.: Jeśli dojdzie do postępowania karne, kara minimalna wynosi 3 miesiące więzienia za każde zdarzenie... osobiście nie warto byłoby mi ryzykować dla kilku euro oszczędności na odsetkach.

Napisany przez 4Helden
Z Wikipedii:

Kodeks karny:

Jeśli nie można przypuszczać istnienia poważnej intencji oszustwa, nadużycie kart kredytowych ma niewielkie znaczenie w kontekście prawnym, ale może skutkować zerwaniem relacji kredytowej przez instytucję bankową wydającą kartę, a w niektórych przypadkach nawet zerwaniem całego związku z klientem.

Napisany przez CFO
Pościg karny wydaje mi się również mało prawdopodobny. Jednak instytucja kart kredytowych dokładnie wie, ile wypłat gotówki zostało dokonanych. Jeśli zauważy jakąś systematyczność, instytucja ta odwoła się do regulaminu i natychmiast anuluje kartę kredytową. Ponadto wpis na czarną listę jest prawie pewny. Jeśli przeczyta się ofertę Barclays, zazwyczaj mówią o nawet do 2 miesięcy bezodsetkowych zakupów, a nie wypłat gotówki. Byłoby mi również głupio robić zakupy tuż po ustalonym terminie rozliczenia. Jeśli coś kupię przed terminem, mam standardowe 28 dni, a potem robi się drogo. Ostatecznie karta kredytowa ma jeden główny cel: nie muszę nosić ze sobą w dużych ilościach gotówki w kraju i za granicą. Moja rada: używaj karty kredytowej tak, jak pierwotnie było to planowane - jako środek płatniczy z pokrytym kontem. Pozdrawiam, CFO PS. Jeśli kiedyś zdarzy się opóźnienie płatności w Barclays, możesz cieszyć się hojnie naliczonymi odsetkami. Kogo to dziwi? Przecież bezodsetkowy okres musi być jakoś zrekompensowany.

Napisany przez 2Escorpio
CFO pisze: Uważam, że prześladowanie karno-sądowe jest również raczej mało prawdopodobne.
O nie, sytuacja ta bardzo się zmieniła od około 3 lat, kiedy rozpoczęła się kryzys finansowy. Wcześniej banki w Niemczech rzadko podejmowały kroki karno-sądowe i miały nadzieję, że pieniądze zostaną zwrócone. Jednak od 3 lat banki konsekwentnie stosują ostrzejsze środki, włączając postępowania karne. Mi wyjaśniono, że gdy masz zadłużenie, na przykład w banku, mogłoby to zostać zrekompensowane poprzez upadłość konsumencką. Jednak jeśli jest to przestępstwo, a sąd wydaje wyrok, niewypłacone kwoty nie mogą być już zrekompensowane jako upadłość konsumencka i MUSZĄ zostać zwrócone... ponieważ to było przestępstwo. Cytat od CFO Wpis do czarnej listy Tak, wpis do Schufa z powodu nadużycia prowadzenia konta osobistego oraz karty kredytowej robi się teraz bardzo szybko i jest przechowywany przez kilka lat, dostępny do odczytania przez każdy bank. Poza Schufą, nie istnieje faktyczna czarna lista banków w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata