Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy możliwe są umowy bez podwyżki wynagrodzenia?

Napisany przez ADMCI4
Kochani ludzie... podczas jednego z wielu moich rozmów kwalifikacyjnych ostatnio była oferta pracy, która bardzo mnie zainteresowała. Obszary zadań i opis stanowiska mnie przekonały. Jednak kiedy dowiedziałem się, że zaproponowany mi kontrakt nie przewiduje żadnych podwyżek wynagrodzenia, żadnych dodatków urlopowych ani świątecznych, postanowiłem się wycofać. Koszty utrzymania rosną, nie może być tak, że pracodawca nie jest zobligowany do zapewnienia pracownikom nawet minimalnej podwyżki wynagrodzenia. Jak wy to widzicie???

Napisany przez 2Bolitho
W Niemczech zasadniczo obowiązuje wolność umów. Mogę zasadniczo uzgodnić wszystko, na co mam ochotę. Zawsze są dwie strony umowy, a druga strona nie musi się zgodzić, jeśli nie chce. W określonych obszarach jednak ta swoboda jest ograniczana przez różne przepisy. Nie znam żadnych przepisów ani zaleceń dotyczących podwyżek wynagrodzenia. Jeśli obowiązują umowy zbiorowe, sytuacja wygląda inaczej. To, że w pierwszej umowie nie uzgodniono podwyżek wynagrodzenia, nie oznacza, że takie nie mogą być w przyszłości uzgodnione. Oczywiście, jeśli obie strony się zgodzą. Również dodatkowe świadczenia, takie jak urlopowe czy świąteczne premie, są dobrowolne i można z nimi negocjować. Przypuszczam, że ta firma nie ma zakładowej rady pracowniczej. Jeśli zaczynasz tam pracować, powinieneś znaleźć kilka osób i ją założyć. Wtedy wiele spraw stanie się prostszych. Ale dopiero po okresie próbnym...

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Zakładam, że w tej firmie nie ma związku zawodowego. Jeśli tam zaczniesz pracować, powinieneś znaleźć kilka osób i założyć go. Wtedy wiele rzeczy stanie się prostszych. Ale dopiero po okresie próbnym...
albo zostanie szybko zwolniony z powodu jakichś wyssanych z palca powodów, bo dyrektorowi to wcale się nie spodoba

Napisany przez 2Bolitho
Escorpio pisze: albo zostanie szybko zwolniony z powodu jakichś wyssanych z palca powodów, ponieważ dyrektor generalny tego wcale nie zaakceptuje
Tak, trzeba tam być trochę zręcznym. W określonym momencie wchodzi w grę ochrona przed zwolnieniem. Nawet wtedy umowy o pracę mogą zostać rozwiązane, jeśli tego żąda pracodawca. Ale wtedy przynajmniej będzie to dla niego kosztowne...

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Tak, trzeba tu postępować dość zręcznie. W pewnym momencie wchodzi w grę ochrona przed zwolnieniem. Nawet wtedy związki pracy są rozwiązywane, jeśli pracodawca tego chce. Ale przynajmniej będzie to dla niego kosztowne...
To nie rusza wielu... jeśli zarabiasz 300 000 euro lub więcej zysku rocznie, to czy 10 000 euro odprawy mają dla ciebie znaczenie? Zawsze głupi jest pracownik.

Napisany przez 2Bolitho
Z różnych negocjacji lub porównań znam znacznie inne kwoty. I nie chodzi tutaj o zapobieżenie Rady Zakładowej, co mogłoby jeszcze bardziej podnieść cenę. Nikt nie chce negatywnej prasy. Biorąc pod uwagę roczne wynagrodzenie brutto w wysokości około 40 000 euro, odszkodowania w zależności od okoliczności wahają się w przedziale od co najmniej 25 000 euro do 80 000 euro. Warunkiem jest jasna sytuacja prawna na korzyść pracownika. Jeśli tego nie ma, uzyskanie odszkodowania może być trudne. Ogólnie rzecz biorąc, wolałbym nadal istniejący stosunek pracy.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Z różnych negocjacji i porównań znam znacznie inne kwoty. A to nie dotyczy zapobieżenia powstaniu Rady Zakładowej, co mogłoby jeszcze bardziej podnieść cenę. Nikt nie chce złej prasy. Zakładając roczne wynagrodzenie brutto w wysokości około 40 000 euro, odszkodowania wahają się od co najmniej 25 000 euro do 80 000 euro, w zależności od okoliczności sprawy. Warunkiem jest jasna sytuacja prawna na korzyść pracownika. Jeśli takiej nie ma, negocjacje dotyczące odszkodowania mogą być trudne. Ogólnie rzecz biorąc, wolałbym kontynuację istniejącego stosunku pracy.
Tak, zakładasz, że pracodawca zwolni pracownika z powodu utworzenia rady zakładowej... ale nikt nie jest aż tak głupi... na pewno znajdą inną przyczynę (przespanie się, popełnienie błędu itp.), a nikt nie jest bezbłędny... dlatego kwoty, które wymieniłeś, są raczej życzeniami, chociaż z pewnością są pracodawcy, którzy nie są tak mądrzy.

Napisany przez 2Bolitho
Przepraszam, ale sprzeciw. Zwolnienie pracownika nie jest takie proste w Niemczech. Wiele pracodawców już na etapie przestrzegania prawa popełnia błędy. Jeśli tylko jeden detal nie jest zgodny, całe zwolnienie jest nieważne. Wymyślone przyczyny są szybko rozpoznawane w postępowaniu. Dlatego wymienione przez Ciebie kwoty są raczej marzeniami, chociaż oczywiście są pracodawcy, którzy nie są tak mądrzy. To nie jest marzenie, a praktyka w niemieckich sądach pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata