Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karty przedpłacone

Napisany przez PandraCa
Cześć, mam nadzieję, że teraz jestem we właściwym miejscu z moimi pytaniami. Tutaj przeważają eksperci finansowi! Znajomy opowiedział mi o kartach kredytowych prepaid, które powinny działać podobnie do kart telefonicznych (ładowanie salda). Spróbowałem zdobyć przegląd wszystkich istotnych kart prepaid, ale nadal mam kilka pytań. Która z tych kart jest najlepsza? Co dokładnie mogą zrobić te wszystkie karty? Czy są one akceptowane wszędzie tak samo jak karty kredytowe?

Napisany przez 2Escorpio
Hej, więc tak... ogólnie mówiąc, uważa się, że karty prepaid można używać wszędzie. Ale to nie do końca prawda. Ogólnie rzecz biorąc, możesz je używać na całym świecie tam, gdzie terminal online zapytuje o stan konta karty i od razu pobiera opłatę. Oznacza to, że tam, gdzie nie ma podłączenia online, karty nie działają, ponieważ nie są wzniesione. Na przykład w pociągu Deutsche Bahn nie działają, w samolotach nie działają, ponieważ terminale tam nie mogą nawiązać połączenia online. Niektóre hotele i wypożyczalnie samochodów również nie akceptują kart prepaid, a jeśli akceptują, to blokują wysokie kwoty jako zabezpieczenie, które oczywiście muszą być dostępne na karcie. Karta kredytowa prepaid jest jasno oznaczone jako taka. Nie polecam nikomu karty prepaid, chyba że chodzi o zakupy online (bezpieczeństwo) albo jeśli koniecznie chcesz mieć kartę Visa/Mastercard, a nie możesz uzyskać prawdziwej. Prepaid to fajna zabawka, ale gdy przychodzi do podróżowania... jest dość niepraktyczna i nie ma porównania z prawdziwą kartą kredytową. Z twojej listy poleciłbym kartę PAYANDGO i LBB, ponieważ są one oferowane przez duże nazwy banków z Niemiec. W ten sposób twoje pieniądze są zabezpieczone przez gwarancję depozytową, a cenowo są również w porządku. Pozdrawiam, esco

Napisany przez PandraCa
Hmm bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź. Faktycznie, sprawa z zagranicą jest wtedy naprawdę irytująca, zwłaszcza w USA chciałbym używać karty kredytowej i uniknąć wymiany walut. Być może sprawdzę informacje na temat zwykłej karty kredytowej, nie jestem bogaty, ale też nie biedny, więc nie powinno być problemu z jej zdobyciem.

Napisany przez 2Escorpio
Istnieje wiele prawidłowych kart kredytowych, które są częściowo darmowe lub mają bardzo niską cenę miesięczną (dużo tańszą niż karta prepaid)... często z możliwością darmowego wypłacania gotówki na całym świecie. Jednak należy zwrócić uwagę na opłaty za transakcje w obcej walucie, które wahają się od 1% do 3%, co może się odczuć przy niektórych wydatkach.

Napisany przez Simon147
Cześć, wiele kart kredytowych jest bezpłatnych w pierwszym roku. Nie zapomnij terminowo złożyć wypowiedzenia!

Napisany przez 2Escorpio
Simon147 pisze: Cześć, wiele kart kredytowych jest bezpłatnych w pierwszym roku. Nie zapomnij o terminowej rezygnacji!
Karty kredytowe prepaid zazwyczaj nie są darmowe. Istnieje kilka normalnych kart kredytowych, które są bezpłatne w pierwszym roku, ALE regularne rezygnowanie i aplikowanie na nowe karty może negatywnie wpływać na zdolność kredytową (w zapisach w bazie danych SCHUFA) na dłuższą metę.

Napisany przez Simon147
Cześć, nie napisałem, że wiele kart przedpłaconych jest darmowych. To tylko wskazówka dotycząca zwykłych kart kredytowych. Dla osób, które co kilka lat wybierają się na wakacje do USA i w ogóle nie potrzebują kart kredytowych, jest to jedna z możliwości.

Napisany przez Jero
Cześć,
Chciałbym polecić kartę przedpłaconą (strona .com), gdzie znajdziesz informacje o usługach, jak działa karta przedpłacona oraz porównanie cen. Życzę powodzenia przy wyborze i miłej zabawy.

Pozdrowienia, Jero

Napisany przez Sonnenmensch

Cześć,
wiele kart kredytowych jest bezpłatnych w pierwszym roku. Nie zapomnij o terminowym wypowiedzeniu!

Często warto zrobić to od razu po rozpoczęciu, zanim się zapomni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby od razu przygotować pismo wypowiedzenia na ustaloną datę.

Napisany przez Dahut
Obecnie istnieje kilka banków oferujących darmową kartę kredytową do darmowego konta osobistego. Po prostu sprawdź w Google. Niektóre wymagają minimalnych wpływów miesięcznych, inne minimalnej rocznej sprzedaży, a jeszcze inne nic takiego nie wymagają i nawet oferują oprocentowanie na nadwyżce środków (na przykład Bank DKB). Dla karty kredytowej ratunkowej dla dorosłych dzieci może warto rozważyć opcję kart prepaid lub dla uzależnionych od zakupów, ale w innych przypadkach zawsze wybrałbym prawdziwą kartę kredytową.

Napisany przez 2Escorpio

Powinno się to często zrobić zaraz po rozpoczęciu, zanim się zapomni. Nie ma nic złego w napisaniu od razu pisma o wypowiedzeniu na ustalony termin.

Tak, co roku zawierając nową kartę kredytową i rezygnując z poprzedniej... po 5 latach można przestać otrzymywać ze względu na zbyt wiele zapytań o kredyt w Biurze Informacji Gospodarczej

Napisany przez MarcoKirsch
Zgadzam się całkowicie! Czy nie jest niewiarygodne, że trzeba co roku składać wniosek o nową kartę. Czy nie uważacie, że to zajmuje dużo czasu? Cała ta papierkowa robota, najpierw wypowiedzenie umowy, potem nowe zamówienie...

Napisany przez 2Escorpio

do tego całkowicie przychylam! czy nie jest niewiarygodne, że trzeba co roku składać wniosek o inną kartę? Czy nie uważacie, że to zajmuje dużo czasu? Cała masa papierów, najpierw wypowiedzenie, potem nowe zamówienie...

To jedna sprawa i z pewnością można to zrobić, jeśli ma się dużo czasu. O wiele ważniejsza jest jednak sprawa, że wiarygodność w rejestrze Schufa wtedy znacznie ucierpi, a będzie to miało konsekwencje przez wiele lat.

Ponadto wiele banków zwalnia nawet z opłaty za kartę kredytową po przekroczeniu określonego obrotu rocznego... Nie płacę opłaty rocznej za moją kartę Visa... ponieważ zawsze przekraczam roczny obrót... To jednak nie jest oficjalnie uregulowane... więc trzeba każdego roku dzwonić i zapytać... ale naprawdę nie jest to żadna praca.

Napisany przez MarcoKirsch
Czyli można mieć jeszcze więcej problemów z Schufa! Tego nie wiedziałem. @ Escorpio: Jeśli wolno spytać, jaką kartę masz?

Napisany przez 2Escorpio
Nie mam karty kredytowej prepaid, tylko zwykłe.

Napisany przez BenJAMIN84

Istnieje wiele prawidłowych kart kredytowych, które są częściowo bezpłatne lub o bardzo niskiej miesięcznej opłacie (znacznie tańsze niż karta prepaid)... często z możliwością bezpłatnego wypłacania gotówki na całym świecie.

Tak, ja też mam od lat bezpłatną kartę kredytową w szufladzie. Faktycznie, używam karty głównie podczas wakacji i wtedy również rzadko, ale zawsze dobrze jest mieć jedną, nigdy nie wiadomo.

Napisany przez Holger

Eben, ja mam bezpłatną kartę kredytową leżącą w szufladzie od lat. Faktycznie używam tej karty głównie podczas wakacji, a nawet wtedy rzadko, ale zawsze dobrze mieć taką kartę, nigdy nie wiadomo.

Tak samo myślę!
Te bezpłatne karty kredytowe często dostaje się na lotnisku!
Za każdym razem, gdy moi znajomi lecą na wakacje, oferowane są mi takie karty. Kiedy jednak sam lecę na wakacje, handlowcy nigdy tam nie są... Zastanawiam się dlaczego to tak jest...

Napisany przez 2Escorpio

Tak dokładnie myślę!
Te darmowe karty kredytowe często można dostać na lotnisku!
Zawsze gdy moi przyjaciele lecą na wakacje, oferowane są mi takie karty. Ale gdy sam lecę na wakacje, sprzedawcy nigdy tam nie są... Dlaczego tak wohl..

Tak naprawdę nie są one darmowe. Zazwyczaj są tam Citibank, Barclays i Amex? W rzeczywistości tylko pierwszy rok jest darmowy.

Przy tego rodzaju umowach trzeba naprawdę uważać... korzyści są wyraźnie widoczne, a na wady nie ma się czasu i w efekcie podpisuje się może coś, czego lepiej byłoby nie podpisywać.

Produkty finansowe należy zawsze załatwiać spokojnie w banku lub w domu przez internet... Nigdy pod wpływem stresu.

Napisany przez tiemann
Otrzymałem kartę BonaYou w ciągu dnia i uważam, że jest bardzo praktyczna. Nadają się jako prezent, a także do przejazdów taksówką, ale niestety nie działała w Getränke Hoffmann. Była całkowicie funkcjonalna do grania w pokera online lub obstawiania zakładów.

Napisany przez 2Escorpio

Dostałem kartę BonaYou w prezencie i uważałem ją za całkiem praktyczną. Nadaje się na prezent i również na przejazdy taksówką, ale niestety nie działała w Getränke Hoffmann. Łatwo działała za to przy grach online czy zakładach bukmacherskich.

To bardziej karta podarunkowa niż przedpłacona. Nie można doładować tej karty ponownie.

I tak, Getränke Hoffmann akceptuje tylko karty EC/Girokarte. Ale możesz nią płacić w sklepach Rewe, Kaisers czy Realmarkt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata