Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jak często zmieniają się stopy procentowe kredytów?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Pół roku temu wziąłem kredyt w banku Sparkasse, który obciążony jest stopą procentową w wysokości 9,7%. Rozumiem, że stopa procentowa składa się zarówno z obecnego poziomu stóp procentowych, jak i mojej indywidualnej zdolności kredytowej. Chciałbym jednak mieć korzyść z obniżenia ogólnej stopy procentowej przez bank. Nawet jeśli moja zdolność kredytowa pozostanie taka sama, mogę być w stanie uzyskać niższą stopę procentową. Chciałbym wtedy przenieść swój kredyt. Czy moglibyście mi powiedzieć, jak często banki zmieniają stopy procentowe kredytów i kiedy zazwyczaj to się dzieje?

Napisany przez Fred79
Cześć, To również mnie interesuje, ponieważ musiałem wziąć dwa kredyty około 5 miesięcy temu, ale moja zdolność kredytowa znacznie się poprawiła (nowy pracodawca). Czy ma sens zapytać w banku o refinansowanie?

Napisany przez ADMCI4
Oprocentowanie kredytu może być ciągle zmieniane. W przypadku mojego ostatniego większego finansowania bank zmienił oprocentowanie 3 razy w ciągu mniej niż 6 tygodni. Nie wiem, jak często banki zmieniają oprocentowanie, ale z pewnością zawsze, gdy sytuacja na rynku ulegnie zbyt silnej zmianie. Czy ma sens porównywanie cen? Oczywiście! Więc również ma sens porównywanie warunków kredytowych i policzenie, czy można zaoszczędzić na refinansowaniu. Jednak czy rzeczywiście zaoszczędzisz, zależy od okoliczności... jeśli stopa procentowa zmieni się z 9,7% na 2,95%, opłaca się prawdopodobnie refinansowanie; jeśli z 9,7% na 7,9%, to koszty i stres będą prawdopodobnie wyższe niż korzyści. Pomaga wtedy tylko jedno: zapytać i policzyć...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata