Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Które ubezpieczenie emerytalne mogę wybrać?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, Dowiedziałem się od męża koleżanki z pracy, że wpłaca część swojego wynagrodzenia brutto na prywatne zabezpieczenie emerytalne i nie musi płacić podatków ani składek na ubezpieczenie społeczne od tej części swojego wynagrodzenia. Chciałbym skorzystać z tego samego, zwłaszcza że obecnie płacę bardzo dużo podatków w klasie podatkowej 5. Ponieważ nie zarabiam dużo, nie mogę sobie pozwolić na drogie ubezpieczenie emerytalne. Bardzo mnie interesuje, czy mogę skorzystać z tego samego korzystnego warunku dla moich składek na mój kontrakt Riester. Przecież także chodzi tu o emeryturę. Pozdrawiam

Napisany przez EasyD
Jeśli pracują Państwo na etacie i nie są członkami służby publicznej, mogą skorzystać z przysługującego im pracowniczego programu emerytalnego. Należy porozmawiać z pracodawcą, czy w firmie już istnieje taka forma zabezpieczenia, lub skonsultować się z zaufanym specjalistą ds. emerytur. Zgodnie z przepisami, pracodawca ma obowiązek oferować tę usługę i sam czerpie z tego korzyści. Teoretycznie można również włączyć do tego programu Riester. Osobiście nigdy tego nie zrealizowałem. Po pierwsze, traci się wtedy atrakcyjną ulgę podatkową, ponadto przy istniejących formach zabezpieczenia nigdy nie zdarzyło mi się, żeby dopłaty faktycznie zostały ujęte, ponieważ za to odpowiada pracodawca. Czy mówią Państwo o Wohn-Riesterze w kontekście umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe? Bo zasadniczo każda umowa Riester jest „Wohn-Riesterem”.

Napisany przez Mike Spezi
Krótkie pytanie pośrednie:Dlaczego pracownicy sektora publicznego nie mają prawa do systemu dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego oraz jego realizacji zgodnie z ustawą dotyczącą dochodów z emerytury? Zwłaszcza jak wskazano i zapytano o przekształcenie wynagrodzenia.Z poważaniemMike

Napisany przez EasyD
Ponieważ z mojego punktu widzenia VBL nie ma nic wspólnego z prywatnym systemem emerytalnym. To fundusz emerytalny dla pracowników sektora publicznego i pod względem systemu 3-zmianowego jest porównywalny do ubezpieczenia emerytalnego. Niemniej jednak muszę przyznać, że opinie na ten temat mogą się różnić w zależności od perspektywy.

Napisany przez Mike Spezi
Jeśli pracownik służby cywilnej lub robotnik publiczny podlega ubezpieczeniu emerytalnemu, czyli nie jest urzędnikiem z samodzielnym planem emerytalnym, zgodnie z ustawą o dochodach emerytalnych ma on prawo do konwersji wynagrodzenia do 4% górnej granicy składek do ubezpieczenia emerytalnego, niezależnie od VBL. Chyba że już zostało wykorzystane 4% kwoty. Obecnie uczestniczę w licznych wydarzeniach organizowanych przez radę zakładową w tej kwestii. Najlepszą odpowiedź otrzymałem dotąd od kierownictwa LVA! My jako instytucja ubezpieczeniowa nie mamy interesu w oszczędzaniu składek ubezpieczeniowych przez naszych pracowników! Hop siup, Niestety nie mam tego na piśmie. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata