Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Początkujący: Inwestowanie pieniędzy, dużo pytań. WHEN rachunek oszczędnościowy, nieruchomości, emerytura Riestera ..)

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, jestem nowy w tej dziedzinie, ale chciałbym wreszcie dowiedzieć się więcej na ten temat. Przeczytałem już wiele i zorientowałem się, ale nadal mam wątpliwości i mnóstwo znaków zapytania w głowie. Czego chcę: Mam 24 lata i zdążyłem już trochę zaoszczędzić pieniędzy, które obecnie leżą na moim koncie. Teraz chciałbym zainwestować je, aby mieć bezpieczeństwo i pomnożyć pieniądze. Chciałbym zainwestować około 5.000 - 10.000 €. Chciałbym jednak mieć też dostęp do tych pieniędzy. Moje pytania: 1) Jak działa konto oszczędnościowe? Czy to jest polecane? Po prostu wpłacam pieniądze i otrzymuję odsetki? Czy to mnie coś kosztuje? 2) Moja Sparkasse ostatnio poprosiła mnie o numer identyfikacji podatkowej, aby zwolnić mnie z podatku lub coś w tym stylu. O co dokładnie chodzi? Czy muszę płacić opłaty czy podatki, gdy posiadam określoną sumę pieniędzy? Powiedzmy, że mam 50.000 € na koncie, czy muszę coś odliczyć? Nie rozumiem tego wszystkiego. 3) Jak bezpieczne jest zwykłe konto osobiste? Załóżmy, że ktoś ukradnie moją kartę i zna numer PIN. Czy mógłby po prostu przelać 10.000 € na swoje konto? Czy istnieją jakieś zabezpieczenia? 4) Co sądzicie o emeryturze Riester? Czy to dobra możliwość dodatkowego oszczędzania i inwestowania? Gdzie mogę się dowiedzieć więcej na ten temat? Słyszałem, że powinienem skorzystać z indywidualnej porady, a nie korzystać z produktów oferowanych przez Sparkasse, ponieważ chcą oni oczywiście sprzedawać swoje produkty. 5) Jak to wygląda z zagranicznymi bankami? Na przykład banki w Turcji oferują wyższe odsetki, jak słyszałem. Czy mogę po prostu tam otworzyć konto i wpłacić 10.000 €? Czy coś takiego jest możliwe? A następnie po prostu wpłacać lub wypłacać pieniądze na przykład za pomocą bankowości internetowej. 6) Zastanawiam się także nad zakupem mieszkania. Chcę wziąć kredyt i kupić mieszkanie za około 40.000 €. Wartość nieruchomości zazwyczaj się zwiększa. Czy w tym przypadku trzeba coś brać pod uwagę? Czy trzeba płacić jakieś podatki posiadając nieruchomość? 7) Słyszałem, że inwestowanie w złoto jest bardzo opłacalne. Jak to działa? Po prostu kupuję złoto u jubilera i odstawiam je? Czy można również inwestować w wartość złota, nie posiadając fizycznie złota? Jakie są stopnie wartościowania złota? 8) Nie mam pojęcia o funduszach inwestycyjnych lub akcjach. Czy jest to zalecane? 9) Czy możecie polecić mi jakieś strony, gdzie wszystko jest krótko podsumowane? Jakieś poradniki Jak to zrobić? Im bardziej zagłębiam się w temat, tym więcej pytań się pojawia. Jakby coś nie dawał się zrozumieć, mam nadzieję, że możecie mi dać kilka wskazówek. Dziękuję z góry.

Re: Początkujący: Inwestowanie pieniędzy, dużo pytań. WHEN rachunek oszczędnościowy, nieruchomości, emerytura Riestera ..)

Napisany przez 2Bolitho
ChupaChups pisze: 1) Jak działa konto oszczędnościowe? Czy to jest zalecane? Po prostu wpłacam pieniądze i otrzymuję odsetki? Czy w ogóle wiąże się to z jakimiś kosztami?
Serdecznie witamy. Spróbuję pomóc. W razie pytań, śmiało pytaj. Przepraszamy za spóźnioną odpowiedź. Czy to jest dobra opcja i czy pasuje do Twojej strategii, musisz odpowiedzieć sobie sam. Tak, wpłacasz pieniądze i otrzymujesz odsetki. Pieniądze są silnie zabezpieczone do określonej kwoty (Fundusz Gwarantowanych Świadczeń - w przypadku zagranicy obowiązują inne zasady). Koszty mogą być najwyżej opłaty za prowadzenie konta, ale o ile wiem, nie są one powszechne. W internecie z pewnością znajdziesz liczne darmowe oferty. 2) Moja Sparkasse chciała ostatnio numer identyfikacji podatkowej, aby zwolnić mnie z podatku lub coś w tym stylu. O co dokładnie chodzi? Czy muszę zapłacić opłaty lub podatki od określonej sumy, którą posiadam? Powiedzmy, że mam 50 000 € na koncie, czy z tego trzeba coś odprowadzić? Nie, opodatkowane zostaną tylko dochody. Możesz jednak udzielić dyspozycji zwolnienia, aby zwolnić kwotę wolną od podatku. Dla singli wynosi 801 euro, dla małżeństw x2. Jeśli taka dyspozycja zostanie udzielona, opodatkowanie zaczyna się dopiero od dochodów przekraczających zwolnioną kwotę. 3) Jak bezpieczne jest zwykłe konto osobiste? Załóżmy, że ktoś ukradnie moje kartę i zna numer PIN. Czy może po prostu przelać sobie 10 000 € na własne konto? Czy istnieją jakieś zabezpieczenia przed tym? Te kwestie odpowiedzialności może rozstrzygnąć tylko prawnik. Ja osobiście się tym nie martwię, bo PIN jest u mnie w głowie bardzo bezpieczny. 4) Co sądzicie o emeryturze Riester? Czy to dobra opcja na dodatkowe oszczędzanie i lokowanie pieniędzy? Gdzie mogę dowiedzieć się więcej na ten temat? Słyszałem, że powinienem skorzystać z indywidualnej porady, a nie z oferty Sparkasse, ponieważ oczywiście chcą oni sprzedawać swoje własne produkty. Hmm, doradca finansowy mógłby doradzić dość niezależnie. W przeciwnym razie Google jest bardzo pomocne. Albo Bing... Ma to sens, ponieważ przyznane bonusy są znaczne. Szczególnie, gdy są dzieci. Ale trzeba to również ocenić indywidualnie. 5) Jak jest z zagranicznymi bankami? Na przykład banki w Turcji oferują wyższe odsetki, słyszałem. Czy mogę po prostu tam otworzyć konto i wpłacić 10 000 €? Czy coś takiego jest możliwe? A następnie po prostu dokonywać wpłat lub wypłat za pośrednictwem bankowości internetowej na przykład. Teoretycznie jest to możliwe. Praktycznie również. Jednakże ryzyko wzrasta. Jak dokładnie to funkcjonuje, należy sprawdzić. Zależy to od kontrahenta (banku). 6) Rozważam również kupno mieszkania. Chcę wziąć kredyt i kupić mieszkanie za około 40 000 €. Wartość nieruchomości zazwyczaj rośnie. Czy przy tym trzeba brać pod uwagę jakieś szczegóły? Czy posiadanie nieruchomości wiąże się z jakimiś podatkami? Zasadniczo nie. Po prostu dochodzą do tego przychody z najmu i wydatki na nieruchomość. W związku z tym złożenie zeznania podatkowego staje się bardziej skomplikowane. Ale można sobie z tym poradzić. Należy jednak płacić podatek od nieruchomości i inne opłaty, jednak ostatecznie są one uwzględnione w czynszach i kosztach dodatkowych. 7) Ponoć inwestowanie w złoto jest bardzo opłacalne. Jak to się odbywa? Po prostu kupuję złoto u jubilera i odkładam je na bok? Czy można również inwestować w wartość złota, nie posiadając fizycznie złota? Jakie jest zyskowne inwestowanie w złoto? Obie opcje są możliwe. Jednakże zamiast u jubilera, lepiej kupować u handlarza złotem, na przykład w internecie ProAurum. Interesujące są sztabki i monety. Również srebro może mieć sens. Możesz spekulować na wartości złota za pomocą tzw. ETC. Czasami są to papiery wartościowe, które są zabezpieczone fizycznie. Aby je kupić, potrzebne jest konto papierów wartościowych. Najlepiej darmowe konto internetowe. Ja osobiście wolę jednak monety i sztabki, ponieważ jednocześnie zabezpieczam się w przypadku kryzysu. Stałego wzrostu wartości nie ma. Cena kształtuje się na podstawie podaży i popytu. Ostatecznie to zaufanie do złota (że zawsze znajdzie się ktoś, kto je przyjmie jako formę zapłaty) i jego ograniczona dostępność nadają tej substancji wartość. Z funduszami lub akcjami nie mam zbyt wiele wspólnego. Czy jest to zalecane? Tak, zdecydowanie. Dzięki akcjom i funduszom możesz uczestniczyć w przedsiębiorstwach i w gospodarce jako całości. Oto dobra książka na ten temat: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6473 9) Czy możecie polecić mi jakieś strony, na których informacje są krótko podsumowane? Takie jak Jak to zrobić. Sprawdź blog Reich mit Plan. Zwłaszcza stare artykuły dotyczące budowy strategii majątkowej. To również byłby mój osobisty zalecany kierunek. Zapoznaj się z tematem strategii majątkowej. Następnie zdobądź wiedzę na temat akcji. Do tego czasu Twoje pieniądze na koncie oszczędnościowym są dobrze ulokowane. Gdy nabierzesz pewności, zacznij inwestować swoje pieniądze w różne formy inwestycji. Dzięki różnorodności będziesz mógł w pewnym stopniu kontrolować ryzyko. Ale wszystko to nauczyć się jeszcze musisz. Jeśli masz pytania, śmiało pytaj.

Napisany przez chupachups
Hej, dzięki, że znalazłeś czas, aby odpowiedzieć. To już trochę mi pomogło mieć ogólny zarys. Tak, muszę jeszcze wiele przeczytać i zasięgnąć informacji. Mam jeszcze jedno pytanie. Członek rodziny otrzymuje teraz wypłatę w wysokości około 50 000 €. Z tej kwoty zostanie odjęty podatek VAT, prawda? Pozostanie więc 42 000 €. To już ładna suma. Jaki byłby twój pomysł na to, jak ją najlepiej ulokować? Jeśli umieszczę ją na rachunku oszczędnościowym, czy będę musiał zapłacić jakieś podatki od tego? Po roku czy coś takiego? Jakiś podatek od majątku? Co jest najbardziej sensowne?

Napisany przez 2Bolitho
Odszkodowanie nie podlega odliczeniu podatku od wartości dodanej. Przynajmniej jeśli mówimy o tym samym odszkodowaniu. Mówię o tych, które czasami otrzymuje się przy zakończeniu stosunku pracy. To jest opodatkowane. Zwykły podatek dochodowy. Ale to już robi pracodawca. Jednak 42 000 euro na pewno nie zostaną, jeśli kwota netto wynosi 50 000 euro. Najpierw na lokacie terminowej, później rozłożone na różne inwestycje. Bez podatku od majątku. Tylko dochody kapitałowe z pieniędzy.

Napisany przez chupachups
Cześć, tak mam na myśli w przypadku zakończenia. Ups, jakoś policzyłem z 16 %. Mój błąd. Więc suma wynosiłaby 50 000 € - podatek dochodowy. Użyłem kalkulatora podatkowego. To około 9 000 €, więc zostaje prawie 41 000 €, które mogą spokojnie trafić na konto oszczędnościowe, i miałbym spokój? Rozłożenie na różne inwestycje... o jakie inwestycje ci chodzi? Na przykład inwestowanie w nieruchomości?

Napisany przez 2Bolitho
hm, przy rozliczaniu odszkodowania chyba pomyliłem się. Istnieje tzw. pięciokrotna zasada. Na szybko jej nie ogarnąłem. Po prostu spróbuj wyszukać w Google. O rozproszeniu mam na myśli głównie 4 obszary: płynność (np. lokaty terminowe), obligacje (państwowe i korporacyjne), akcje (różne firmy, branże, kraje) i surowce (złoto i srebro). Zanim zainwestujesz, musisz zrozumieć, co stoi za tym. Podstawowa zasada nr 1: nie inwestuj w rzeczy, których nie rozumiesz. Musisz umieć wytłumaczyć swoje inwestycje osobie trzeciej w taki sposób, aby ją zrozumiała. Dopiero wtedy warto inwestować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata