Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Dodatkowa spłata dla samochodu czy dla domu? A może oba?

Napisany przez mehlwurmWL
Moja partnerka i ja właśnie zamierzamy kupić Dom. Niestety, równocześnie trwa spłata jej kredytu samochodowego, która potrwa do 09/2014 i kosztuje około 4-5% odsetek. Miesięczna rata wynosi 240€. To oczywiście pieniądze, których miesięcznie moglibyśmy dobrze użyć. Możemy obejść się bez nich, ale można je po prostu dobrze oszczędzać. Zastanawiałem się, czy może byłoby sensowne zamiast dokonywać dodatkowych spłat na Dom w pierwszych dwóch lub trzech latach, najpierw spłacić kredyt samochodowy, co byłoby możliwe. Być może uda nam się z tym uporać już do końca 2012 roku lub przynajmniej znacznie wcześniej niż wrzesień 2014 roku. Jeśli chodzi o raty, koszt samochodu to jeszcze 9840€, z czego prawie 1000€ to odsetki. A może powinniśmy podzielić dodatkowe spłaty na Dom i samochód? Interesują mnie wasze opinie! PS: Moje myśli na ten temat były takie, że jeśli dokonujemy dodatkowych wpłat na Dom, możemy być z nim szybciej gotowi, ale nie będziemy od razu mieć więcej pieniędzy w portfelu co miesiąc, co w przypadku dodatkowej spłaty kredytu samochodowego byłoby inaczej - stąd moje pomysły.

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw spłaciłbym samochód. Jeśli wierzyć w inflację, można byłoby poświęcić trochę czasu na spłatę nieruchomości. Jeśli uważasz, że taki scenariusz jest możliwy, można by zainwestować wolne pieniądze w aktywa materialne i po prostu pozwolić nieruchomości działać bez dodatkowych spłat.

Napisany przez mehlwurmWL
Pieniądze można np. świetnie zainwestować w konto oszczędnościowe i po 15 latach spłacić nim pożyczkę (o ile wszystko pójdzie zgodnie z naszymi planami). Oczywiście konieczne jest najpierw zdobycie około 9000 € na samochód.

Napisany przez 2Bolitho
Można, to ma sens. Ja jednak nadal zainwestowałbym w spółki i metale szlachetne. To jednak wyłącznie moje osobiste zdanie i z pewnością budzi kontrowersje.

Napisany przez ThomasX
Naja... Nikt można powiedzieć, co bardziej się opłaca, ponieważ nikt nie wie, jak dokładnie wyglądają warunki. Czy kredyt samochodowy może zostać spłacony z wyprzedzeniem, a jeśli tak, to jakie są związane z tym koszty? Ile odsetek od głównej kwoty zostanie zaoszczędzone (opłaty nie są zwracane)? Jaka jest rzeczywista stopa procentowa kredytu hipotecznego? Zawsze spłaca się najpierw to, co daje największą korzyść. Zasugerowałbym nie pozostawianie ubezpieczenia Bauspar neben der BauFilaufen, lecz lepiej natychmiast zainwestować pieniądze w dodatkową spłatę. Dopiero gdy dodatkowa spłata zostanie wyczerpana, można zastanowić się nad oszczędzaniem lub inwestowaniem w inne instrumenty finansowe. Chociaż z ubezpieczeniem Bauspar można uzyskać „korzystne” odsetki, to w fazie oszczędzania praktycznie nie ma zysku ani korzyści związanych z dodatkową spłatą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata