Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę zmienić bank podczas finansowania?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, kiedyś finansowaliśmy zakup naszego domu za pośrednictwem DKB. Oprocentowanie było wtedy praktycznie wszędzie tak samo złe. Obecnie stopy procentowe są nie tylko ogólnie korzystniejsze, ale znalazłem także kilka banków oferujących lepsze stawki procentowe. Czy mimo zobowiązania na 10 lat mam możliwość wcześniejszej zmiany banku i spłacenia kredytu hipotecznego? Moi rodzice powiedzieli, że jesteśmy faktycznie związani terminem zobowiązania odnośnie oprocentowania i możemy zmienić go dopiero po jego zakończeniu. Jakie jest zdanie ekspertów tutaj? Rosario

Napisany przez 2Bolitho
Napewno możesz zrezygnować z umowy, ale będzie to na pewno kosztowne. Będzie wymagana opłata za wcześniejsze wyjście z umowy kredytu. W związku z tym opłaca się raczej zmienić po upływie okresu obowiązywania oprocentowania. Ale ile czasu jeszcze pozostało?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rosario, w ciągu okresu zablokowanych odsetek nie można łatwo zmienić, ale po upływie 10 lat mają prawo do wypowiedzenia umowy zgodnie z § 489 BGB, z terminem wypowiedzenia pół roku po upływie 10 lat od pełnej wypłaty! Dla Ciebie jest to istotne, ponieważ DKB w dużej mierze wycofało się z rynku globalnych graczy, co oznacza, że nie ma już żadnego uwzględnienia (szczególnie w przypadku wysokich kwot) w przypadku przedłużenia umowy! Może to być dla Ciebie frustrujące, jeśli będziesz musiał ją przedłużyć. W końcu prawdopodobnie i tak zmienisz. Kiedy kończy się okres zablokowanych odsetek i jak długo został podpisany?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata