Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Grafika SWX

Napisany przez 2cybercrash
Pokaż wykres wydajności i zniszczenia w 2006 roku w kontekście historycznym. Gdzie znajdują się wsparcia? Wygląda na to, że w tej chwili oceny nie odgrywają roli, nie uzasadniają takiej masakry cenowej na większości walorów.

Napisany przez kandinski
Analityk rynkowy powiedział, że SMI może spaść maksymalnie do 7400 punktów... jeśli ma rację, to dobranoc ? Kilka dni temu napisałem ten wpis na forum... Dla wielu prawdopodobnie dobra noc ? ❗ Mam nadzieję, że dzisiaj osiągnęliśmy najniższy punkt, teraz prawdopodobnie wielu spekuluje, czy wziąć kredyt czy już nigdy więcej nie spekulować na giełdzie. Zobaczymy, ilu uczestników forum nadal będzie aktywnych... Co sądzicie o braniu małych kredytów i inwestowaniu na giełdzie❓

Napisany przez beta
kandinski pisze: Co myślicie o zaciągnięciu małego kredytu i zainwestowaniu go na giełdzie :?:
NIGDY !!! Nadrzędne prawo: Inwestuj tylko swoje własne pieniądze! NADRZĘDNE prawo !!!

Napisany przez beat
kandinski pisze: teraz prawdopodobnie wielu spekuluje o wzięcie kredytu lub zrezygnowanie z inwestowania na giełdzie. Zobaczymy, ilu uczestników forum nadal będzie aktywnych... Co sądzicie o braniu małych kredytów i inwestowaniu na giełdzie :?:
Ale teraz wygadujesz nonsens. Jasne, mieliśmy pewne gwałtowne spadki, ale to naprawdę nie jest takie nietypowe, patrząc na wzrost. Irrytujące, bo oczywiście nie wszystkie zyski są pewne. Ale to część gry. Pewne gry bankowe są co najwyżej warte uwagi. Więc jeśli to ma być powód dla spadków na giełdzie...no cóż. Co do pytania o kredyt, nie ma o czym mówić. Sama już postawiona kwestia powinna być zakazana. :evil:

Napisany przez richard100
W sprawie brania kredytu na giełdowe transakcje zdecydowanie odradzamy. Nigdy nie spekuluj na kredyt: Jeśli jesteś zbyt pewny swoich prognoz dotyczących kursu, skłaniasz się do spekulacji na kredyt. Jednak straty z tytułu spadku kursu będą podwójne. Stracisz część zainwestowanych pieniędzy i będziesz musiał jeszcze spłacić kwotę kredytu. Pozdrowienia Rich

Dziś piątek, mała opcja terminowa, przebiegła burzliwie, czy może teraz przebiegnie spokojnie? Dla mnie ważne będzie pytanie, czy przed wielkim terminem w czerwcu znów będzie próba stworzenia iluzji raju na rynkach czy też systematycznie będzie się niszczyć zaufanie inwestorów poprzez kolejne ataki niedźwiedzia?

Napisany przez kandinski
Najserdeczniejsze podziękowania za informacje i pouczenia... Jeśli czegoś się nie wie, można spróbować, albo zapytać kogoś, kto już to wypróbował. To jeden z powodów, dla których bardzo cenię to forum. Teraz przedstawiłem strategię na papierze, która ma wykluczyć wszelki zbyt wielki optymizm.

Napisany przez Simona
cybercrash pisze: Dzisiaj piątek, mały termin opcji, turbulencje miały miejsce wcześniej, czy może to przebiec raczej spokojnie? Dla mnie istotne będzie to, czy przed wielkim terminem czerwcowym ponownie będzie robiona pozory idealnego świata czy też będzie kontynuowana systematyczna destrukcja zaufania inwestorów za pomocą kolejnych ataków?
Prawdopodobnie niedługo zostanie przedstawiony bardzo optymistyczny komentarz na temat sytuacji gospodarczej światowej. Możliwe, że zostanie także skorygowana statystyka dotycząca cen konsumenckich w USA. I prawdopodobnie w prasie finansowej będzie można przeczytać, że inwestorzy są teraz uspokojeni, ponieważ amerykańskie stopy procentowe nie będą już wzrastać, a obawy inflacyjne są całkowicie nieuzasadnione. Bardzo bym się zdziwił, gdyby statystyki z następnego tygodnia nie okazały się niespodziewanie pozytywne. Kiedy to zostanie przełknięte, może nastąpić kolejny wzrost do około 9 czerwca. Potem ponownie można się spodziewać wzmożonego strachu - zawsze znajdzie się jakiś powód. Zawsze można znaleźć jeden. :evil: Ważne jest teraz handlowanie, gdzie to możliwe. Nie pozostawiaj niczego na zbyt długo. Nie planuj strategii długoterminowych - jeśli to możliwe. I zawsze trzymaj trochę gotówki na specjalne okazje. :evil: :lol: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Turicum
cybercrash pisze: Dzisiaj piątek, mały termin opcji, gwałtowności wystąpiły wcześniej, czy może przebiegnie raczej spokojnie? Dla mnie ważne pytanie, czy przed wielkim terminem czerwca znowu zostanie odnowiona idealna sytuacja na rynkach czy też będzie systematycznie niszczone zaufanie inwestorów poprzez kolejne ataki niedźwiedzi?
Raczej spodziewam się stagnacji (w najlepszym przypadku) i potem ponownych strat. Teraz nadchodzą raczej słabe miesiące (zwłaszcza czerwiec). Marzec 03 do połowy maja 06 był bardzo dobry. Jedna z giełdowych mądrości mówi: 2 miesiące w górę/1 miesiąc w dół (proporcja 2:1). Niech ktoś policzy!

Napisany przez kandinski
W Europie, włączając w to Szwajcarię, prawdopodobnie nikt nie zauważył, że państwa znowu mają nadwyżki budżetowe... Dzisiaj SMI i DAX również dostały po d...e

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Pokaż wydajność kursu i anihilację w 2006 roku we wstępie historycznym. Gdzie są wsparcia? Aktualne wyceny wydają się nie mieć znaczenia w tej chwili, nie uzasadniają one takiej rzezi cenowej na większości wartości.
Inaczej zapytane: Czy firmy w CH były w kwietniu 2006 roku warte o jedną trzecią więcej niż na początku 2005 roku??? Wtedy SMI wynosił 6000. Dobrze, załóżmy teraz, że firmy w CH są warte o 10% więcej. Czy wtedy SMI na poziomie 6600 jest uzasadniony, tak? Więc gdzie jest problem? Czy obecny spadek cen jest nieuzasadniony, czy może było to boom na rynkach w 2005/06 roku?

Większość akcji SWX nie jest wyceniana na niezdrowe kwoty, ale nie wiedzą o tym sprzedawcy stop loss ani żeglarze kredytowi, co im również nie pomaga. Przy wycenianiu akcji polegam na zweryfikowanych danych fundamentalnych. Zresztą, chód na palcach zupełnie nie zwraca uwagi na żadne wskaźniki fundamentalne. Tutaj kucze się tak długo, aż miękkie finansowe skały rozpadną się na drobne kawałki, a kij uderzy o twardy granit zginając się.

Napisany przez ADMCI4
kiszonka, dopóki porowaty gruz finansowy nie rozsypie się, a pięta nie zgniecie się na twardym granicie. Naprawdę pięknie to teraz ująłeś :lol:

Napisany przez ADMCI4
SMI spadł poniżej 200-dniowej średniej kroczącej.

Napisany przez kandinski
Obserwowanie wydarzeń czasem sprawia, że włosy stają dęba :x Celem jednak jest inwestowanie, nie tracenie pieniędzy... czy naprawdę powinniśmy zarabiać kosztem innych przegranych na giełdzie? Czy chcemy odstraszyć inwestorów-amatorów od giełdy i zmusić ich do oddania ciężko zarobionych pieniędzy menedżerom funduszy czy bankom? Nie ma żadnego uzasadnienia dla takiej korekty... przynajmniej ja nie widzę żadnego! Ostatnim przykładem jest ZFS... niesamowity wynik, analitycy przewidzieli przewyższenie oczekiwań, podnoszone są cele cenowe, a jednak... :?: kurs spada z 315 do najniższych 267 (obecnie 274). Jak możemy temu przeciwdziałać??? Może założymy biuro finansowe? Kto jest chętny?

Po drobnej technicznej poprawce ponownie przed majowym świętem Ascension Day rozpoczęto silne szarpanie-bessa, które działa idealnie, ponieważ kupujący już nie istnieli. Wymiar tej ataki zadecyduje, jak płytki będzie czerwiec? Kto dysponuje wystarczającą gotówką, obserwuje spadki na fair wartościowanych inwestycjach wielokrotnie już wracające do poziomów z 2004 roku, w dużej mierze mocno przesprzedane. Oczywiście nie wiedzą tego operatorzy stop lossów i spekulanci na kredyty! Dzisiaj Phonak był nieco poszukiwany, po wczorajszym opóźnieniu technicznego odbicia. Fałszywy pozytywny sygnał dla Logitecha, który prawdopodobnie ma jeszcze przechytrzyć więcej spekulantów opcji w pułapkę. Jak się można było spodziewać, Novartis z kursami giełdowymi na leki generyczne, które powinny pobudzić obroty, jest to wymagane przez agentów KK, czy teraz w końcu pójdzie w górę do 65? inaczej nie musiałem kupować za 67 itp. Szczęśliwego manipulowania! Smacznego!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Cybercrash Wczoraj kupiłem jeszcze coś w Logitechu (46.45). Cena wydaje mi się całkiem ok, biorąc pod uwagę rozwój operacyjny. To świetna sprawa dla Logitechu, że teraz również chcą odkupić kolejne akcje po tych cenach. Skup akcji należy robić tylko po korzystnych cenach! W zamian sprzedałem część bardzo mało płynnego Groupe Minoteries.

Napisany przez ADMCI4
kandinski pisze: To jednak cel inwestowania, nie tracenie pieniędzy... czy naprawdę powinno się zarabiać na tym, że inni tracą na giełdzie?
Chodzi o to, że Mądry Kapitał opuszcza już od kwietnia rynki akcji. Mało to pomoże, jeśli mały inwestor będzie rozpowszechniał hasła o wytrwałości. Zobacz tu porównanie między tym, jak znamy Dow Jonesa, a tym, jak go widzą Big-Boys (SMFI). Mądry kapitał opuszcza rynki akcji, kursy spadają i nie ma kompletnie nic, co możesz z tym zrobić. Nawet jeśli będziesz dalej wkładał dobre pieniądze po złe, finansowo duzi gracze są 100 razy więksi niż małe inwestory. Dlaczego więc nie pójść za Mądrym Kapitałem, sprzedać akcje i zainwestować w bardziej dochodowe rynki? [

Napisany przez ADMCI4
Cześć Marcus, czy masz coś podobnego dla SMI, a nie tylko dla DJ? Bardzo mnie interesuje, co stanie się na rynkach, gdy fundusze emerytalne przestaną być inwestorami netto i zaczną wypłacać środki, ponieważ będą musiały wypłacać więcej świadczeń emerytalnych niż wpływają składki. Ponieważ wątpliwe jest, czy wszyscy beneficjenci emerytury rzeczywiście zainwestują te środki z powrotem na rynki. Przynajmniej będą potrzebować części z nich do pokrycia kosztów utrzymania.

W poniedziałek amerykańskie rynki są zamknięte z powodu święta. Handel wydaje się raczej bez kierunku. Prognozy są trudne, albo właśnie pojawi się kolejne osunięcie, albo jeszcze raz rozprowadzą przed upływem terminu w czerwcu? Dla pewności dzisiaj pozbyłem się Givaudan z pewnym zyskiem, guru od krachów powiedział, że Smith-Barney gra ostrożnie, chcą chyba sami zainwestować w interesujące spółki SMI po korzystnych warunkach.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj jest naprawdę martwa cisza. Różnica między ceną kupna i sprzedaży jest całkowicie zepsuta dla niektórych mniej znaczących spółek. Na szczęście dzisiaj nie ma niedźwiedzi. W przeciwnym razie kursy poszłyby na dno. Co najmniej przestało u mnie padać. Teraz pójdę na zewnątrz i przewietrzę się trochę.

Napisany przez Simona
U mnie nadal pada deszcz. Ale teraz także wychodzę. Dzisiaj jest naprawdę nudny dzień na giełdzie. :roll: Prawdopodobnie dzisiaj naprawdę nie ma co liczyć na ciekawe wydarzenia, może zacznie się coś dziać dopiero od jutra, chyba że kilku pracowitych Amerykanów zdecyduje się jeszcze o 16:00 usiąść przed komputerem. Szwajcarscy miłośnicy kiełbasy i serów pewnie jeszcze nie wypoczęli po przedłużonym weekendowym stresie. Pozdrowienia, Simona

Czy się mylę, czy znowu zrobiło się gorąco, zaraz po powrocie Anglosasów na rynek? Miło mi. Dzisiaj również zabezpieczyłem małą partię akcji SIA z września 2005 roku z zyskiem księgowym wynoszącym 11 procent. Niestety, również na solidnych wartościach pobocznych SWX mamy bezsensowne spadki. Wiemy już, jak to jest z ciężkimi ważeniami SMI, na przykład znowu z Clariantem, pomimo zdrowego bilansu i przyjaznej prognozy, brak mowy o CIBA, obowiązkowo Novartis/Nestle, finanse i ubezpieczenia, instrumenty pochodne SMI pod całkowitą kontrolą, zarejestrowaliśmy to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata