Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odliczyć prywatne ubezpieczenie emerytalne.

Napisany przez Zappeleasy
Cześć, mam pytanie: Czy mogę odliczyć moje prywatne ubezpieczenie emerytalne od podatku jako koszty uzyskania przychodu? Podpisałem je w grudniu 2005 r. i co miesiąc wpłacam 30 €. Jeśli mogę odliczyć je od podatku, czy mam wpisać je jako inne koszty uzyskania przychodu i podać całą roczną kwotę? Z poważaniem Marcel

Napisany przez EasyD
To zależy od tego, jaki konkretnie rodzaj ubezpieczenia emerytalnego mają Państwo. Najlepiej skontaktować się bezpośrednio z firmą, aby sprawdzić, czy jest to tzw. emerytura podstawowa, dodatkowe zabezpieczenie czy też należy do trzeciej warstwy ubezpieczeń. Następnie chętnie odpowiemy tutaj na Państwa pytania.

Napisany przez ADMCI4
Nie, jako koszty uzyskania przychodów, raczej nie możesz odliczyć składek na swoje prywatne ubezpieczenie emerytalne. Te składki można maksymalnie odliczyć jako wydatki specjalne podczas rozliczania podatku, ale istnieje limit odliczeń. W większości przypadków ten limit jest już wykorzystany przez dochody z pracy nietylkozatrudnionej. Jeśli mimo to nie wykorzystałeś maksymalnej kwoty, musisz wiedzieć, że umowy ubezpieczenia emerytalnego lub na życie muszą spełniać określone warunki, aby można było je odliczyć od podatku. Czy twoje ubezpieczenie jest rentowe? W takim przypadku składki mogą być odliczone podatkowo jako wydatki na zabezpieczenie emerytalne w ramach wydatków specjalnych, jednak tylko jeśli nie przekraczają określonej maksymalnej kwoty. Ponadto wypłata świadczenia z ubezpieczenia emerytalnego nie może rozpocząć się przed 60. rokiem życia, ubezpieczenie nie może być zbywalne, dziedziczalne, obciążone ani przenoszone, ani też ulegać kapitalizacji. Tak więc ubezpieczenia emerytalne można odliczyć podczas fazy oszczędzania, jeśli są one ustalone i przewidywalnie mogą być używane wyłącznie jako środki na emeryturę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata