Re: Rozmowa doradcza Sparkasse ubezpieczenie jako warunek dla zwiększenia debetu
Napisany przez teagesea -
- pt kwie 15, 2011 10:40 am
Witaj,
moja przyjaciółka została rok temu skontaktowana przez Sparkasse, ponieważ była głęboko zadłużona na koncie.
Podczas rozmowy doradczej omawiano możliwość zwiększenia debetu i powiedziano jej, że musi wykazać swoją chęć oszczędzania i dlatego musi założyć książeczkę oszczędnościową, na którą będzie musiała przelewać 25 € miesięcznie na stałe zlecenie. Następnie powiedziano jej, że bardzo ważne jest również zawarcie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków i inwalidztwa. Ponieważ moja przyjaciółka była bardzo zdezorientowana, i ponieważ zostało jej to również powiedziane w tej samej rozmowie, w której omawiano zwiększenie jej debetu, podpisała ten kontrakt. Teraz pobierane są jej dodatkowe 25 € na ubezpieczenie (którego w ogóle nie potrzebuje) !!!miesięcznie!!!.
Niestety termin na odstąpienie od umowy już minął, ale uważam, że można to zdecydowanie podważyć, ponieważ nie może być tak, że sytuację, w której znajdowała się moja przyjaciółka, można tak bezwstydnie wykorzystywać.
Ponadto Sparkasse pozostaje daleko od jakiejkolwiek uprzejmości: 10% zysku z oprocentowania debetu minus prawie 2% odsetki od książeczki oszczędnościowej dają czysty zysk wynoszący 8%!
Czy jesteście w stanie powiedzieć mi, co teraz można zrobić? Umowa z ubezpieczeniem trwa jeszcze 1 rok i można ją wypowiedzieć najwcześniej 3 miesiące przed jej zakończeniem.
Jak to wygląda z punktu widzenia ochrony konsumentów? Czy ma sens zwrócić się w tej sprawie?
Jak to wygląda z punktu widzenia kwestii zarzutu nieważności zgodnie z § 142 I BGB? Widzę tu możliwość konkludentnego oszustwa (zgodnie z § 123 I BGB), gdyż ubezpieczenie zostało jej wciskane w związku z zwiększeniem debetu.
Problemem jest tylko ciężar dowodu.
Macie jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam
Nick