Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Rozmowa doradcza Sparkasse ubezpieczenie jako warunek dla zwiększenia debetu

Napisany przez teagesea
Witaj, moja przyjaciółka została rok temu skontaktowana przez Sparkasse, ponieważ była głęboko zadłużona na koncie. Podczas rozmowy doradczej omawiano możliwość zwiększenia debetu i powiedziano jej, że musi wykazać swoją chęć oszczędzania i dlatego musi założyć książeczkę oszczędnościową, na którą będzie musiała przelewać 25 € miesięcznie na stałe zlecenie. Następnie powiedziano jej, że bardzo ważne jest również zawarcie ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków i inwalidztwa. Ponieważ moja przyjaciółka była bardzo zdezorientowana, i ponieważ zostało jej to również powiedziane w tej samej rozmowie, w której omawiano zwiększenie jej debetu, podpisała ten kontrakt. Teraz pobierane są jej dodatkowe 25 € na ubezpieczenie (którego w ogóle nie potrzebuje) !!!miesięcznie!!!. Niestety termin na odstąpienie od umowy już minął, ale uważam, że można to zdecydowanie podważyć, ponieważ nie może być tak, że sytuację, w której znajdowała się moja przyjaciółka, można tak bezwstydnie wykorzystywać. Ponadto Sparkasse pozostaje daleko od jakiejkolwiek uprzejmości: 10% zysku z oprocentowania debetu minus prawie 2% odsetki od książeczki oszczędnościowej dają czysty zysk wynoszący 8%! Czy jesteście w stanie powiedzieć mi, co teraz można zrobić? Umowa z ubezpieczeniem trwa jeszcze 1 rok i można ją wypowiedzieć najwcześniej 3 miesiące przed jej zakończeniem. Jak to wygląda z punktu widzenia ochrony konsumentów? Czy ma sens zwrócić się w tej sprawie? Jak to wygląda z punktu widzenia kwestii zarzutu nieważności zgodnie z § 142 I BGB? Widzę tu możliwość konkludentnego oszustwa (zgodnie z § 123 I BGB), gdyż ubezpieczenie zostało jej wciskane w związku z zwiększeniem debetu. Problemem jest tylko ciężar dowodu. Macie jakieś inne pomysły? Pozdrawiam Nick

Re: Rozmowa doradcza Sparkasse ubezpieczenie jako warunek dla zwiększenia debetu

Napisany przez EasyD
Wasza frustracja jest absolutnie zrozumiała. Jednakże, ponieważ prawdopodobnie w dokumentacji doradczej, którą również musiała podpisać Wasza przyjaciółka, nie będzie nic o związku z rozwinięciem debetu, nie widzę tu dużych nadziei. Książeczki oszczędnościowe w Sparkasse zazwyczaj można wypowiedzieć w dowolnym momencie z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia. W przypadku ubezpieczenia od wypadków trzeba zbadać, czy rzeczywiście można je wypowiedzieć już po pierwszym roku. Często wychodzi się z tego po trzech latach.

Napisany przez teagesea
To ubezpieczenie jest również zgodnie z umową anulowalne po roku. A następnie co roku. To naprawdę bardzo irytujące, zwłaszcza przegapienie terminu. Miałem nadzieję, że może istnieje jakiś sposób, ale na pewno już nic nie da się zrobić, więc pozostaje tylko powiedzieć: Następnym razem niczego nie podpisać! Dziękuję za szybką odpowiedź!

Napisany przez EasyD
To moim zdaniem kwestia mentalności, którą trzeba przełamać. Często ludzie myślą, że bank jest szefem. Innymi słowy, jeśli chcę mieć pieniądze, jestem od nich zależny i muszę robić to, co mi mówią. Trzeba to odwrócić. W końcu istnieją banki, które na przykład udzielą debetu w wysokości 2 000 € bez zaświadczenia o zarobkach przy znacznie niższych odsetkach. Dlatego mogę tylko polecić, jeśli bankier stawia jakieś warunki, po prostu zmienić instytucję. Albo po prostu zrezygnować z tych żądań.

Napisany przez ADMCI4
Cześć teagesea, Najpierw porozmawiałbym z ubezpieczycielem. Zdrowi ubezpieczyciele nie chcą klientów, którzy nie chcą swojego ubezpieczenia. Zwłaszcza jeśli obciążenia *od czasu do czasu* są zwracane, może to stanowić duże zużycie zasobów ludzkich dla ubezpieczyciela. Za składkę w wysokości 25€ miesięcznie żadna rozsądna firma sobie tego nie życzy. Co jednak oznacza, że może to nie działać z ubezpieczycielami związanych ze Sparkasse. Jednakże możliwe jest również, że ubezpieczyciel jest już świadomy zaangażowanej sprzedawczyni instytutu. W takim przypadku mogą być bardzo wyrozumiali. Zawsze warto spróbować...

Napisany przez 2Escorpio
Fred Düse pisze: Cześć, Na początek porozmawiałbym z ubezpieczycielem. Zdrowi ubezpieczyciele nie chcą klienta, który nie chce swojego ubezpieczenia. Zwłaszcza jeśli obciążenia mogą czasami być zwracane, to kosztuje ubezpieczyciela potencjalnie dużo zasobów personalnych. Za składkę w wysokości 25€ miesięcznie, żadna rozsądna firma nie będzie się tym zajmować. To jednak nie musi działać w przypadku ubezpieczycieli z Sparkasse. Jest jednak również możliwe, że zaangażowana sprzedawczyni instytutu jest już znana ubezpieczycielowi. W takim przypadku są oni bardzo wyrozumiali. Próba czyni mistrza...
Nigdy o tym nie słyszałem... wiele firm cieszy się z obciążeń zwrotnych, ponieważ mogą na nich dobrze zarobić i w ten sposób finansować dział windykacji, gdzie niektórzy ludzie nigdy nie płacą.

Napisany przez ADMCI4
@Escorpio: Chciałbym uzasadnić, że jestem porządny. Dlatego mogę tylko poprosić o wybaczenie mojej niewiedzy jako osoby niebędącej bankierem i niepolitykiem i proszę o odpowiedź na pytanie: Jak można wydawać pieniądze, których się w ogóle nie otrzymuje?

Napisany przez 2Escorpio
Fred Düse pisze: @Escorpio: Chciałbym uzasadnić, że jestem porządną osobą. Dlatego proszę, byś wybaczył moją niewiedzę jako osobie niebędącej bankerem ani politykiem i odpowiedział na moje pytanie: Jak można wydawać pieniądze, których się w ogóle nie otrzymuje?
Cześć, oto jak to działa... zakładając, że masz umowę z ubezpieczeniem, która kosztuje cię 35 euro miesięcznie... Istnieją płacący klienci, którzy działają w systemie bez dodatkowego wysiłku. Następnie mamy klientów, którzy nie płacą i nie mają zamiaru ponownie płacić, dlatego w większych firmach istnieje dział windykacji... część zaległych płatności nigdy nie zostaje spłacona. Istnieją także klienci z powtarzającymi się obciążeniami zwrotu... Klienci, którzy płacą, ale regularnie mają zwroty płatności i później wykonują przelew swojego miesięcznego składki. Zwroty płatności kosztują często 20 euro (dla klienta), z których średnio 3 euro idzie na opłaty bankowe. Różnica 17 euro stanowi ZYSK dla firmy/ubezpieczenia. Teraz przejdźmy do przykładu 200 zwrotów płatności miesięcznie od osób, które następnie dokonują przelewu... jest to 200 x 17 euro = 3400 euro... z tych 3400 euro można już opłacić przynajmniej jednego pracownika w dziale windykacji. Z osobami/klientami, którzy w ogóle nie spłacają swoich zaległych faktur, firma nie osiąga zysku... z klientami, którzy mają regularne zwroty płatności, a następnie je uregulowują (np. ubezpieczenie, telefon komórkowy, linia telefoniczna itp.)... firmy osiągają spory zysk. Pozdrawiam, esco

Napisany przez ADMCI4
@Escorpio: Ah, tak więc, tak ale... tutaj jednak chodzi o instytut. Jeśli ubezpieczyciel, który zwykle jest partnerem zarządu SGV, jak sądzę, to ubezpieczyciel ten nalicza klientom jedynie około 3 € za obciążenia zwrotne. Nie wiem, ile bank obciąża swojego partnera zarządu... Zazwyczaj zwycięzcą byłby bank, zwłaszcza jeśli nie jest jednym. Dwie pytania, które teraz naraz pojawiają się u mnie: 1. Czy dochody z obciążeń zwrotnych (jako usługa) podlegają opodatkowaniu VAT, a jeśli tak, czy są one właściwie wykazywane przez bank i/lub VR? I 2. Jeśli obciążenia zwrotne są naliczane w ramach ubezpieczenia na życie lub emerytalnego/Riester (przykład ze względu na ewentualną wartość wykupu), i biorąc pod uwagę brak płatności składek, są one rekompensowane z zysków z dochodów, czy obniżenie kosztów obciążeń zwrotnych jako koszty transakcyjne (lub coś w tym rodzaju) zmniejsza późniejsze przychody podatkowe oraz czy są one również później właściwie wykazywane? Czy teraz znalazłem zatrute jajko wielkanocne?

Napisany przez Simon147
Cześć,
brzmi jak przymus krzyżowy.

Nielegalne i zakazane przymusy krzyżowe to na przykład, gdy kredytodawca, taki jak instytucje kredytowe publiczne i prywatne, uzależnia udzielenie kredytu konsumenckiego od tego, czy dodatkowo trzeba kupić prywatne ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków lub inny produkt finansowy z portfolio.

Napisany przez ADMCI4
Sparkassen jako publiczne przedsiębiorstwa sprzedające (przedstawiciele) przedsiębiorstwa ubezpieczeniowe są szczególnie faworyzowane przez ochronę konsumenta (Pani Aigner). Konsumenci są raczej uciążliwi, płacenie wystarcza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata