Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy każdy kredyt ma zawartą opcję zawieszenia spłaty kapitału?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... trzy lata temu wziąłem kredyt, aby skonsolidować moje zadłużenie. Do tej pory zawsze byłem w stanie terminowo spłacać raty. W tej chwili, z powodu trudności rodzinnych, mam jednak problem finansowy i byłbym wdzięczny, gdybym na dwa lub trzy miesiące nie musiał płacić rat kredytowych. Czy w przypadku każdego kredytu ma się prawo zawiesić spłatę przez jakiś czas, czy tylko w przypadku większych finansowań, takich jak kredyty hipoteczne czy kredyty na rozpoczęcie działalności? Pozdrowienia, WujekJoe

Napisany przez 2Bolitho
Nie ma na to prawa. Porozmawiaj z swoim kredytodawcą i wyjaśnij mu sytuację. Bardziej prawdopodobne jest, że zgodzi się on na odroczenie spłaty kredytu niż na ewentualne umorzenie go.

Napisany przez ELWMS
OnkelJoe pisze: Hallo zusammen... ich habe vor drei Jahren einen Kredit aufgenommen, um meinen Disposititonskredit umzuschulden. Bis jetzt habe ich die Raten auch immer anstandslos zahlen können. Im Augenblick habe ich aber bedingt durch familiäre Schwierigkeiten einen finanziellen Engpass und wäre froh, wenn ich für zwei oder drei Monate meine Kreditraten mal nicht zahlen müsste. Hat man bei jedem Kredit das Recht, die Tilgung für eine Weile auszusetzen oder geht das nur bei größeren Finanzierungen wie Immobiliendarlehen oder Existenzgründungskrediten? Gruss, OnkelJoe
Cześć OnkelJoe, w przypadku elastycznych instytucji kredytowych zazwyczaj można się dogadać. Istnieje możliwość zawieszenia spłaty nawet do 6 miesięcy lub przedłużenie okresu kredytowania o te raty. Zazwyczaj jest to możliwe raz w trakcie trwania kredytu. W przypadku 2-3 rat powinno to być przeważnie możliwe. Bank też ma interes w tym, żeby kredyt był nadal obsługiwany. Nie powinny być naliczane żadne opłaty z tytułu odroczenia spłaty, opłaty za obsługę itp. Porozmawiaj z nimi lub zapytaj pisemnie.

Napisany przez 2Bolitho
ELWMS pisze: Istnieje możliwość odroczenia spłaty aż do 6 miesięcy lub dołączenia tych rat na koniec okresu kredytowego. Zazwyczaj takie odroczenie płatności jest możliwe raz podczas okresu kredytowania. Powinno to być możliwe bez problemu dla 2-3 rat. Bank również ma interes w kontynuowaniu obsługi kredytu. W związku z tym nie powinny zostać pobrane żadne opłaty za odroczenie spłaty, takie jak opłaty za transakcje czy inne.
Skąd wiesz to tak dokładnie? Czy jesteś osobą z branży finansowej czy pracujesz w banku? Czy może masz duże doświadczenie własne? Odpowiedź zawiera już dość szczegółowe informacje, ja bym nie odważył się podawać konkretnych liczb. Ach, witaj w naszym gronie. Dobrze, że piszesz tak dużo i dobrze.

Napisany przez ELWMS
Bolitho pisze: Skąd tak dokładnie wiesz? Jesteś insajderem i pracujesz w banku czy coś w tym stylu? Czy zdobywasz wiele własnych doświadczeń? Mam na myśli, że twoja odpowiedź jest dość szczegółowa, a ja nie odważyłbym się podać konkretnych liczb. Ach tak, witaj serdecznie. Fajnie, że piszesz tak dużo i dobrze.
Nie jestem insajderem. Nie mam dokładnej wiedzy. Moje posty czerpią z własnych badań w Internecie lub informacji od fachowych przyjaciół lub znajomych. Poza tym z własnych doświadczeń lub doświadczeń znajomych. Zawsze albo przeważnie z zaleceniem, aby zainteresowany powinien najlepiej samemu dowiedzieć się na odpowiednim miejscu, lub zapytać, zadzwonić lub napisać tam. Ponieważ ogólne wskazówki są mało pomocne, ponieważ diabeł tkwi w szczegółach regulaminów - a te różnią się między dostawcami... Ale z doświadczenia mogę powiedzieć: zawsze pomaga rozmowa z bankami/ubezpieczycielami i innymi oszustami. Dzięki za powitanie. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata