Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak wysokie są oszczędności przy konwersji wynagrodzenia?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry.... przez długi czas nie wiedziałem, co to jest konwersja wynagrodzenia i jak bardzo może być dla mnie sensowna. Teraz dowiedziałem się od znajomej, że dzięki niej oszczędza dużo pieniędzy, które może zainwestować w emeryturę. Dlatego chciałbym zapytać, jak to wyglądałoby w moim przypadku. Zarabiam 1660 euro brutto i chciałbym zainwestować około 50 euro ze swojego wynagrodzenia brutto w konwersję wynagrodzenia. Ile wtedy musiałbym stracić z mojego wynagrodzenia netto i ile mógłbym dostać na koniec okresu trwania, czyli po 20 latach? Mika

Napisany przez ELWMS
Mika894764 pisze: Dzień dobry.... przez długi czas nie miałam pojęcia, co oznacza termin przekształcenie wynagrodzenia i jak bardzo może być dla mnie sensowne. Teraz dowiedziałam się od przyjaciółki, że dzięki temu dużo oszczędza, co może przeznaczyć na emeryturę. Dlatego chciałabym zapytać tutaj, jak to byłoby w moim przypadku. Zarabiam 1660 euro brutto i chciałabym zainwestować około 50 euro mojego wynagrodzenia brutto w przekształcenie wynagrodzenia. Ile musiałabym wtedy stracić z mojego wynagrodzenia netto i ile mogłabym dostać na końcu okresu, czyli za 20 lat? Mika
Ile musisz faktycznie wydać netto na tę ubezpieczenie emerytalne poprzez przekształcenie wynagrodzenia, zależy od indywidualnych czynników. Wiek, liczba dzieci, klasa podatkowa itp... Istnieje wiele kalkulatorów w internecie na ten temat. IGFD - kalkulator przekształcenia wynagrodzenia na ubezpieczenie emerytalne Nikt nie może precyzyjnie przewidzieć, ile dostaniesz na końcu. To zależy od ubezpieczyciela, u którego zawrzesz umowę.

Napisany przez Reibold
Cześć Mikołaj! Dokładne oszczędności może obliczyć każdy dostawca, jeśli zna klasę podatkową itp. Może zapytać pracodawcy, jaką umowę mógłby ci zaproponować. Pracodawca jest odpowiedzialny za wybór stawek. Tylko gdy nie oferuje niczego, ma sens działanie z twojej strony. Pracodawca nie może odmówić ci dokonywania odmowy składki! Oprócz podatków oszczędza się również na ubezpieczeniach społecznych w ramach BAV. Oczywiście to sprawi, że emerytura państwowa będzie nieco zmniejszona, a emerytura firmowa będzie później opodatkowana i podlegać będzie obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. Niemniej jednak w większości przypadków BAV jest opłacalna! Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata