Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Dlaczego oprocentowanie książek oszczędnościowych w bankach oszczędnościowych się zmienia?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, być może jestem już trochę za stary, aby eksperymentować ze swoimi finansami, jednak nadal mam pokaźne saldo na mojej książeczce oszczędnościowej. Wiem, że oprocentowanie nie jest wysokie, ale wiem też, że mogę w każdej chwili wypłacić pieniądze, gdy ich potrzebuję. I nie muszę się martwić o moje pieniądze. To, czego jednak nie rozumiem, to dlaczego stopa procentowa na książeczce się zmienia. Raz może wynosić 0,5%, a innym razem 1%. Natomiast gdy biorę kredyt, ustalona stopa procentowa pozostaje zawsze taka sama. Skąd to się bierze? Pozdrawiam, Gernot

Re: Dlaczego oprocentowanie książek oszczędnościowych w bankach oszczędnościowych się zmienia?

Napisany przez 2Bolitho
I nie muszę martwić się o swoje pieniądze. Sprawdź, czy ta wiara nadal ma sens. Jako wskazówka: 10 000 euro - 1 rok - 0,5% oprocentowania - 3% inflacja Po roku będziesz mieć 10 050 euro. Otrzymałeś 50 euro odsetek. Jednak teraz nie możesz kupić tych samych towarów, za które rok temu zapłaciłbyś 10 000 euro. Teraz potrzebujesz 10 300 euro. To nie brzmi bardzo źle. Ale oblicz to przy 5-7% inflacji, a potem na przestrzeni 10 lat. Oprocentowanie zależy od różnych rzeczy. Oczywiście od warunków rynkowych, ale także od stopy procentowej jako ogólnego wytycznego. Również oprocentowanie kredytów jest zmienne. Książeczka oszczędnościowa można porównać do debetu, gdzie nie ma ustalonych odsetek. Natomiast kredyty ratalne można raczej porównać do lokaty terminowej, gdzie odsetki pozostają stabilne.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Ten dogmat warto byłoby sprawdzić, czy nadal może obowiązywać. Jako wskazówka: 10 000 euro - 1 rok - oprocentowanie 0,5% - inflacja 3% Po tym roku masz 10 050 euro. Otrzymałeś więc 50 euro odsetek. Jednak teraz nie możesz już kupić dóbr, za które rok temu mogłeś kupić za 10 000 euro. Teraz potrzebujesz 10 300 euro. To nie brzmi dużo. Ale teraz policz to z inflacją wynoszącą 5-7% i to przez 10 lat. Oprocentowanie zależy od różnych rzeczy. Oczywiście warunki rynkowe, ale także stopa procentowa jako ogólna podstawa. Również oprocentowanie kredytów się zmienia. Książeczka oszczędnościowa byłaby porównywalna do debetu, gdzie nie ma stałych odsetek. kredyty ratalne bardziej przypominają lokaty terminowe, a tam odsetki również pozostają stabilne.
Prawdopodobnie miał na myśli, że Pewność oznacza, że jego pieniądze nie znikną z konta z dnia na dzień ani nie zostaną przegrane... i ma on rację

Napisany przez ADMCI4
najwyraźniej niektóre banki twierdzą, że nie wiedzą o istnieniu niektórych rachunków oszczędnościowych. Książeczka oszczędnościowa jest zabezpieczona, ale niekoniecznie saldo na koncie. Takie kwiatki rozwija Commerzbank. Może jednak nie jest to aż tak pewne

Napisany przez 2Bolitho
Escorpio pisze: Chyba miał na myśli to, że jego pieniądze z dnia na dzień nie zniknęły z konta ani nie zostały przegrane... i ma w tym rację
Oczywiście, pewność, z pewnością jest kwestią definicji. Jednak nigdy nie zaszkodzi spojrzeć na bezpieczeństwo z innej perspektywy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata