Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Płatności w USA.

Napisany przez Pen1978
Cześć społeczności, niestety nie wiem, czy jestem we właściwym podforum, ale mam nadzieję, że tak. Moim problemem (a dokładniej mojej siostrzenicy) jest to, że moja siostrzenica ma jechać na wymianę uczniowską do USA. Teraz nie wiemy, jak tam wygląda system płatności. Czy jest prawdą, że we wszystkim w USA płaci się plastikiem? Jeśli tak, zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy dać jej karty kredytowej. Ale to jest nieco zbyt delikatne (wyobraźcie sobie). Czy istnieją jeszcze czeki podróżne (czy jak to się pisze)? Czy znacie jakieś dobre (a przede wszystkim bezpieczne/łatwo kontrolowalne) rozwiązanie? Pozdrowienia Ben

Napisany przez ELWMS
Pen1978 pisze: Cześć społeczności, niestety nie wiem, czy jestem we właściwym podforum, ale mam taką nadzieję. Mój problem (a właściwie mojej siostrzenicy) polega na tym, że moja siostrzenica może pojechać na wymianę uczniowską do USA. Teraz nie wiemy, jak tam funkcjonuje płatności. Czy to prawda, że we USA wszystko opłaca się kartą plastikową? Jeśli tak, zastanawialiśmy się nad wydaniem jej karty kredytowej. Ale to jest zbyt delikatne (wyobraźcie sobie). Czy te czeki podróżnicze (czy jak się je pisze) jeszcze istnieją? Czy znacie jakieś dobre (a przede wszystkim bezpieczne/kontrolowalne) rozwiązanie? Pozdrowienia Ben
Witaj Pen1978, dla Ameryki obowiązuje: Karta kredytowa to konieczność! Najlepiej: Wniosek o kartę kredytową przedpłaconą. Dostępna od 12 lat. Doładowywana saldem poprzez przelew. Niskie ryzyko, ponieważ nie może być przekroczona. Spróbuj poszukać karty LBB VISA Card prepaid Landesbank Berlin. Kosztuje tylko 12€ rocznie i jest akceptowana wszędzie - również w USA.

Napisany przez 2Escorpio
Hey, więc byłem w USA dopiero w styczniu i naprawdę tak jest, że wszystko płaci się kartą Visa... poczynając od leków, przez artykuły spożywcze, 1 USD za hamburgera w McDonalds, parking, metro, kawę w Starbucksie itd. itp. Zazwyczaj używa się tylko gotówki na napiwki i w bardzo nielicznych sklepach, na przykład w Chinatown, można płacić tylko gotówką. Oczywiście można także płacić gotówką wszędzie... opcja ta istnieje i od czasu do czasu stosuje się przy mniejszych kwotach... ale jest to „niechętnie” widziane... ponieważ trwa to znacznie dłużej niż płatność kartą. Wszystko inne, takie jak na przykład czynsz, wynagrodzenie, odbywa się za pośrednictwem czeków bankowych... więc nie ma czeków podróżnych... można je rzeczywiście używać tylko do wymiany ich na gotówkę w bankach (jeśli są otwarte), przy okienku bankowym. W rzadkich przypadkach można je także zrealizować w sklepach, ale zazwyczaj jest z tym problem... ponieważ kiedy ma się dokładnie 50 USD lub 100 USD? Zatem najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie karty kredytowej... zwłaszcza że kartą debetową praktycznie nie można płacić w USA (wypłata gotówki podlega opłatom). Oczywiście można to zrobić także „bezpiecznie”. - Na przykład można założyć kartę kredytową, na którą można wpłacać także środki. Ustawia się wówczas miesięczny limit na karcie kredytowej dość niski, na przykład 500 euro, a wszystko, co jest potrzebne, musi zostać wcześniej na nią przelane. Istnieją także „karty kredytowe” na zasadzie przedpłaconej, gdzie nie ma limitu i można nimi płacić tylko z doładowaną kwotą. Nie są one jednak wysoko wybite i zdecydowanie odradzam korzystanie z nich w czasie długiego pobytu w USA! Pozdrowienia, esco

Napisany przez 2Escorpio
ELWMS pisze: Cześć Pen1978, dla Ameryki ważna jest karta kredytowa! Najlepiej: Złóż wniosek o kartę przedpłaconą. Dostępna od 12 lat. Ładuj ją poprzez przelew środków. Niskie ryzyko, ponieważ nie można jej przekroczyć. Sprawdź w Google karty prepaid LBB VISA Card Landesbanku Berlin. Kosztuje tylko 12€ rocznie i jest akceptowana wszędzie - również w USA.
Karty przedpłacone można używać tylko za pośrednictwem transakcji online... wiele małych kwot w USA (zazwyczaj poniżej 25 USD) jest zakupionych bez podpisu i bez konieczności ustanowienia transakcji online przy każdej płatności... w rezultacie karta przedpłacona byłaby często odrzucana przy kwotach poniżej 25 USD... mieliśmy już taki przypadek z jednym klientem. Nie można nimi także płacić w metrze... automaty nie nawiązują połączenia online... dopiero przy większych kwotach, jak np. karnet tygodniowy... nie działają także na stacjach benzynowych typu samoobsługowego, w barach nie można nimi płacić, chyba że za każdy napój oddzielnie (bo zazwyczaj jest blokowana kwota, a na końcu płaci się za wszystko) itd... w USA karta przedpłacona nie jest zbyt zabawna. Ps.: W wielu obszarach wiejskich nadal używana jest gotówka... w przypadku karty prepaid bez wypukłego numeru jest to dość niepraktyczne.

Napisany przez ELWMS
Escorpio pisze: Karty przedpłacone działają tylko za pośrednictwem transakcji online... wiele małych kwot w USA (zazwyczaj poniżej 25 USD) jest pobieranych bez podpisu i bez nawiązywania transakcji online przy każdej płatności... w rezultacie karta przedpłacona byłaby odrzucana dość często przy kwotach poniżej 25 USD... mieliśmy już taki przypadek z jednym klientem. Na przykład nie można nimi płacić w metrze... automaty nie nawiązują połączenia online... dopiero przy wyższych kwotach, takich jak karta tygodniowa... nie działają również na stacjach benzynowych typu samoobsługowego, w barach nie ma możliwości płacenia, chyba że za każde napój osobno (ponieważ zazwyczaj blokowana jest kwota i na końcu płaci się za wszystko) itp... w USA karta przedpłacona nie jest zbyt praktyczna Ps.: W wielu obszarach wiejskich jest jeszcze ritschratsch... wtedy karta przedpłacona, która nie jest wybita, staje się dość bezużyteczna
Są także te z wytłoczonymi cyframi, wtedy nawet ritschratsch jest możliwy. Na przykład: pre-paid od Netellera, która jest bezpłatna, ale z wytłoczonymi cyframi...

Napisany przez 2Escorpio
ELWMS pisze: Istnieje ta opcja, ale są one także podniesione, co pozwala na wygodne używanie. Na przykład: karta prepaid Neteller, która jest darmowa, ale z podniesionymi cyframi...
Czy wiesz, że ta bankowość znajduje się gdzieś na wyspie na dalekiej południowej morzu ? *g* ... Byłbym ostrożny, przekazując pieniądze na banki zlokalizowane w bardzo dziwnych krajach... Wszystkie karty prepaid z Niemiec NIE są podniesione... żaden solidny bank tego nie robi.

Napisany przez ELWMS
Escorpio pisze: Tak więc najlepszą opcją byłoby posiadanie karty kredytowej... zwłaszcza że w USA praktycznie nie można płacić kartą debetową (wypłata gotówki wiąże się z opłatami). Oczywiście można to zrobić bezpiecznie. - Na przykład można uzyskać kartę kredytową, na którą można wpłacać środki. Ustala się wtedy miesięczny limit karty kredytowej na dość niski poziom np. 500 euro, a wszystkie dodatkowe wydatki trzeba wcześniej na nią wpłacić.
Dziękuję. Zatem najlepszą radą jest: Jednak o ile Wiem, karty kredytowe dla osób niepełnoletnich od 16 roku życia są dostępne wyłącznie wtedy, gdy karta kredytowa jest rozliczana za pośrednictwem konta rodziców, a rodzice podpisują umowę kredytową w banku. Niektóre banki oferują darmowe lub tańsze karty partnerskie do głównych kart rodziców. Najlepiej porozmawiać z bankiem o dostępnych opcjach. A do tego jeszcze kilka czeków podróżnych AmEx...

Napisany przez 2Escorpio
ELWMS pisze: Dzięki. Dlatego najlepszym pomysłem wydaje się być: Ale z tego, co wiem, karty kredytowe dla niepełnoletnich od 16 roku życia są dostępne tylko wtedy, gdy karta kredytowa jest rozliczana przez konto rodziców i rodzice podpisują umowę o kartę kredytową w banku. Niektóre banki oferują darmowe lub tańsze karty partnerskie do głównych kart rodziców. Najlepiej porozmawiać z bankiem o możliwościach, jakie istnieją. I dodatkowo kilka czeków podróżnych od AmEx...
Tak to wygląda w Niemczech.. ale jako rodzic można ubiegać się o drugą kartę, przez którą można zamówić kartę partnerską. W Ameryce można uzyskać kartę kredytową za pośrednictwem rodziców (poręczycieli) nawet mając 0 lat.

Napisany przez Pen1978
Wow, dziękuję za wasze wielu pomocnych wpisów. Zdecydowałem się teraz na kartę prepaid Voicecash. Upewniłem się jednak, że pochodzi ona z Niemiec i że instytucja finansowa jest rzetelna. Przede wszystkim ich model opłat jest przejrzysty i dość korzystny. Firma sprawia dobre wrażenie i rozmawiałem już z nimi przez telefon. Wkrótce będę trzymał ten gadżet w rękach. Sam jestem ciekawy tego urządzenia. Jeszcze raz dziękuję za wasze wskazówki dotyczące bezpieczeństwa itp. Pozdrowienia, Ben

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata